Skip to Content
 • Stichting Wheelchair Skills Team

  Aan het woord is Kees-Jan van der Klooster, oud-paralympiër en oprichter van het Wheelchair Skills Team. Het Wheelchair Skills Team wil rollers effectief coachen naar een actievere levensstijl.

  Persoonlijk
 • Wendi kreeg haar rolstoel maar niet onder de knie

  Wendi Schutte is een sportieve dame en inmiddels een begenadigd rolstoeltennister. Maar dat laatste is niet altijd zo geweest. Door een complicatie tijdens een operatie in mei 2013 aan haar linker heup kwam ze in een rolstoel terecht. Vervolgens moest ze zichzelf maar zien te redden in een rolstoel.

  Roller-essentials

Als je in een rolstoel of scootmobiel zit, zijn er een aantal hulpmiddelen die je leven een stuk makkelijker kunnen maken. Hulpmiddelen waarvan je misschien nooit had gedacht dat ze handig zijn voor jou of dat ze überhaupt bestaan.

Als je veel in je rolstoel zit, is het erg belangrijk dat je goed zit, anders kun je last krijgen van pijn, vermoeidheid of doorzitplekken, dat laatste heet ook wel decubitus. Soms merk je het pas na een tijdje als je niet goed in je rolstoel zit. Ook kan het dat je lichaam verandert als je ouder wordt, je wervelkolom kan bijvoorbeeld inzakken. Vaak is het makkelijk op te lossen, maar je moet wel weten hoe en wat.

Soms vergoeden zorgverzekeraars het gebruik van trein, bus of taxi door rolstoelgebruikers. Op de website van jouw zorgverzekeraar kun je hier meer informatie over vinden.

Medisch vervoer (ziekenvervoer) is vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar het vervoer. Dit hangt af van het soort vervoer, de ziekte die iemand heeft en waar iemand naartoe moet.

 • Hoewel nog niet iedereen aanwezig is op het afgesproken punt op Utrecht Centraal, gaat de training direct van start. Miranda en Rienk willen naar boven met de roltrap. ‘Echt spannend, ik had dat nog nooit gedaan,’ vertelt Miranda.

  Roller-essentials
 • Wennen, relativeren en billen in je gezicht

  Zat ik dan. Tegenover mijn toenmalig orthopedisch chirurg. In m’n krakkemikkige en tamelijk ploertlelijke transportrolstoel van de lokale hulpmiddelenuitleen. Het idee was dat de relatie tussen mij en dat afzichtelijke onding van korte duur was. Geen one night stand, maar wel casual. Tijdelijk en ongedwongen. Met wederzijds goedvinden. No strings attached. Tot ik de dokter hoorde zeggen: “De operatie is inderdaad niet helemaal goed gegaan”. Bam.

  Persoonlijk
Back to top