Skip to Content
Terug naar het overzicht

Columnist Burugo schrijft regelmatig over zijn leven als roller. Deze keer heeft hij het over de hobbels bij de aanschaf van een nieuwe rolstoel.

Alles is vergankelijk, zelfs je rolstoel. Dus kan het gebeuren dat je een nieuwe nodig hebt. ‘dan koop je toch gewoon zo’n ding?!’ zou je zeggen. ‘Was het maar zo gemakkelijk, wijsneus!’ zou ik dan antwoorden. Want daar zitten namelijk nogal wat haken en ogen aan.

De eerste haak betreft het kopen. Dat is schier onmogelijk. Een beetje rolstoel kost ongeveer hetzelfde als een klein autootje (zo’n leuke roze met een open dakje) en gaat een stuk minder lang mee. Gelukkig heb je meestal recht op vergoeding, maar dan ben je wel overgeleverd aan de overheid die dat op haar beurt wijselijk heeft afgeschoven op de gemeente waar je woont. En een aanvraag doen bij de gemeente… Nou dan hebben we het al gauw over een drietal haken een stuk of acht ogen.

In het hypothetische geval dat het je lukt om de gemeente te overtuigen van de noodzaak van deze voorziening dan kom je bij een leverancier terecht. Ik schat vier haken en twee en een half oog. Want leveranciers van rolstoelen hebben in het algemeen vrij weinig verstand van de rolstoel die jij nodig hebt, is mijn ervaring.

Heb je ook dat allemaal gered in de tijdspanne van slechts één mensenleven dan ben je sowieso een held. Hulde, champagne en dikke vette bossen bloemen zouden jouw deel moeten zijn!

Maar pas op, het moeilijke deel komt nog.

In het begin is het een kl**e ding, die nieuwe rolstoel . De oude rolstoel zat heerlijk comfortabel als een paar ouwe schoenen, de nieuwe zit als klompen met naaldhakken. Je rijdt de eerste paar dagen geheid deuken in je meubilair omdat-ie nét iets anders stuurt. En je ligt (als je handbewogen rijdt) om de haverklap op je rug omdat de balans nét even anders is. Springt de hond ook nog eens steeds bovenop je omdat-ie denkt dat ’t baasje wil spelen…

Maar na een paar weekjes ben je wel gewend aan de nieuwe stoel. En aangezien hij een jaartje of zes á zeven mee zal gaan wordt het dan ook wel weer hoog tijd om de aanvraagprocedure voor de volgende rolstoel op te starten.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top