Skip to Content

Grote veerbedrijven bieden vaak goede faciliteiten in de haven en op de veerboot voor rollers, zoals een hellingbaan, liften en rolstoelvriendelijke toiletten. Veerpontjes in Amsterdam zijn ook geschikt voor rollers.

Een rijbewijs maakt je mobiel en zelfstandig en vaak minder afhankelijk. Als je in een rolstoel terecht komt en je had daarvoor al een rijbewijs, vraag je je misschien af of je nog kan autorijden. Of dat je je rijbewijs kan halen als je nog geen rijbewijs had. Een beperking hoeft geen obstakel te zijn om veilig en verantwoord de weg op te kunnen, omdat een auto (of motorfiets) vaak technisch aangepast kan worden. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder.

Naar je werk of school, vrienden bezoeken, een museum bezichtigen, naar een pretpark...als dit niet (meer) kan met de auto, zijn er nog genoeg mogelijkheden om ergens te komen. Zo is er het openbaar vervoer, de regiotaxi, de Valys-bus of zijn er particuliere initiatieven. En als alleen reizen lastig is door je beperking, kun je misschien een OV-begeleiderspas aanvragen. Hier vind je alles over reizen met een rolstoel.

De NS biedt ondersteuning bij het reizen met de trein zoals: hellingbanen om in de trein te komen, reisassistentie of een OV-begeleiderspas.

Als je niet zelfstandig met het openbaar vervoer kunt reizen, kun je een OV-begeleiderspas aanvragen.

Reizen met de tram, bus of metro kan natuurlijk ook in een rolstoel. Per vervoerder kan het verschillen welke mogelijkheden zij bieden. Hier vind je links naar de informatie over de toegankelijkheid van tram, bus, metro in Nederland per vervoerder.

Met een Wmo-taxipas kun je tegen gereduceerd tarief reizen met de regiotaxi binnen vijf zones (tot 25 km) vanaf je woonadres. Soms rijdt de taxi langs andere adressen om reizigers op te halen of weg te brengen en kan de rit wat langer duren. Vandaar dat de regiotaxi ook wel deeltaxi wordt genoemd.

Reis je buiten je regio voor een sociaal of recreatief doel en is je bestemming meer dan 25 km verwijderd van je woonadres? Dan kun je gebruik maken van de Valys-bus. Daarvoor heb je een Valyspas nodig.

Medisch vervoer (ziekenvervoer) is vervoer naar en van een ziekenhuis, zorgverlener of instelling. In sommige gevallen vergoedt de zorgverzekeraar het vervoer. Dit hangt af van het soort vervoer, de ziekte die iemand heeft en waar iemand naartoe moet.

Soms vergoeden zorgverzekeraars het gebruik van trein, bus of taxi door rolstoelgebruikers. Op de website van jouw zorgverzekeraar kun je hier meer informatie over vinden.

Als je een geldig rijbewijs hebt maar in een rolstoel terecht komt, kan je je afvragen of je nog veilig kan rijden. Wij zetten op en rij wat je dan kan doen.

Hoe haal je je rijbewijs in een rolstoel? Dat is vaak geen probleem, maar we hebben wel wat handige dingen op en rijtje gezet.

Als je in een rolstoel zit kan je rijgeschiktheid in het gedrang komen. Hoe werkt dat met gezondheidsverklaringen, het CBR en aanvragen?

Er zijn heel veel mogelijkheden om je auto aan te passen, zodat je ook als rolstoelgebruiker, (weer) veilig kan autorijden.

Voor rollers kunnen vakanties een uitdaging zijn. Vervoer, verblijf en de toegankelijkheid van attracties en natuur, het zijn allemaal dingen waar je vaak wat werk in moet steken. Maar laat dat je niet tegenhouden, want er kan heel veel met een beetje voorbereiding!

Alles over rollen

Zoeken
Back to top