Skip to Content
Terug naar het overzicht

‘Een leven op wielen’. Dat is de titel van de debuutroman van Claudia Stinne (41). Het boek gaat over Mathijs die na een auto-ongeluk verder moet leven met een dwarslaesie. Omdat Claudia geen ervaringsdeskundige is, deed ze research naar hoe het is om een dwarslaesie te hebben. Tijdens die research leerde ze een heel speciaal iemand kennen…

Claudia omschrijft zichzelf als 'iemand met vele gezichten’. “Ik schrijf heel graag, maar ik heb ook altijd met dieren gewerkt en momenteel werk ik als coach en als praktijkbegeleider. O ja, en ik heb tussen het schrijven door nog een huis verbouwd en meerdere opleidingen gevolgd.” Ze lacht.

Met al die verschillende passies is het niet gek dat het schrijven van ‘Een leven op wielen’ – ruim 480 pagina’s dik – even duurde. “Ik ben er in totaal vijftien jaar mee bezig geweest. Het idee voor het verhaal is denk ik ontstaan door een combinatie van mijn paardrijdachtergrond en een oom die een hersenbloeding kreeg. Ik dacht: hoe zou het zijn als je van de ene op de andere dag in een rolstoel terecht komt en niet meer kunt doen wat je het allerliefste deed? Daarnaast zag ik bij de revalidatie van mijn oom hoeveel impact zo’n gebeurtenis op iedereen om je heen heeft. Het is niet alleen een vreselijke overgang voor de betrokkene zelf.”

Hele boek omgegooid

Het boek van Claudia draait om hoofdpersonage Mathijs die een dwarslaesie krijgt, maar het verhaal wordt verteld vanuit maar liefst zes verschillende personages (perspectieven). “Mathijs was er altijd al. Die zat al meteen in mijn hoofd. Daarentegen zijn er ook personages gesneuveld. Zo had ik in eerste instantie zijn moeder veel aan het woord. Maar toen zei een vriendin die me als meelezer feedback gaf: iedere moeder vindt het verschrikkelijk als haar zoon een ernstig ongeluk krijgt. Dat is dus niet zo boeiend. En zo kwam Eddie, het broertje van Mathijs, meer in het verhaal aan het woord. Want een broertje beleeft zoiets anders dan een moeder.”

Claudia vertelt dat het perspectief van het boek in de loop der tijd is veranderd. “In eerste instantie gebruikte ik een hij/zij-perspectief. Maar toen las ik ‘The Song of Ice and Fire’ (‘Het lied van ijs en vuur’) van George R.R. Martin, de boekenreeks waar Game of Thrones op is gebaseerd. Die schrijver gebruikte point of view-karakters. Dat vond ik zo passend voor mijn verhaal, dat ik mijn hele boek heb omgegooid. Ieder personage kreeg eigen hoofdstukken waarbij je in een ik-perspectief meekijkt, zodat je je heel dicht bij hen betrokken voelt en je merkt hoe anders iemand zich soms voelt dan dat ‘ie laat overkomen naar de buitenwereld. Daardoor werd het ook mogelijk dat het verhaal gaat om méér dan alleen het acceptatieproces van Mathijs. Zo worstelt er bijvoorbeeld iemand met zijn seksualiteit en spelen rouw en huiselijk geweld een rol in het verhaal.”

Dingen die je niet op internet kunt vinden

Om het personage Mathijs zo goed mogelijk neer te zetten, verdiepte Claudia zich in het hebben van een dwarslaesie. “Via een forum ben ik op zoek gegaan naar een ervaringsdeskundige, om de zaken in te vullen die ik via internet niet kon vinden.

In de omschrijving vroeg ik heel specifiek om een man van ongeveer 22 jaar die het liefst tot navelhoogte verlamd is, om zoveel mogelijk gelijkenis te vinden met mijn hoofdpersoon Mathijs.”

Salvador reageerde vrij snel op de oproep van Claudia. “Het was vier maanden na zijn ongeluk. Hij liet zijn e-mailadres achter en zo heb ik mijn eerste set vragen op hem afgevuurd. Daarna volgde een telefonisch interview en uiteindelijk hebben we bij de Support Beurs afgesproken. Ik vroeg Salvador dingen als: kun je exact omschrijven hoe je de trap op gaat? Hoe stap je in een auto? En dat soort dingen. Ook op de intiemere zaken gingen we in, want dat komt ook in mijn boek aan bod.”

Een setje

Dat Claudia en Salvador een klik hebben, wordt al snel duidelijk. Zelfs de moeder van Salvador, die ook op de Support Beurs was, merkte dat direct op. “Ze heeft later wel eens gezegd dat ze toen al zag dat we goed bij elkaar zouden passen. Zelf waren we er destijds nog niet zo mee bezig. Salvador was getrouwd en ik had een relatie. We verloren elkaar een aantal jaar uit het oog. Uiteindelijk kwamen we via Facebook weer in contact en toen bleken we allebei single te zijn. Salvador voelde als eerste dat er wat moois kon opbloeien en hij heeft me helemaal ingepakt met een bos rozen voor Valentijn en een weekend naar de Belgische kust.”

“Toen Salvador en ik een setje werden, heb ik het verhaal even aan de kant gelegd”, vervolgt Claudia. “Ik wilde voorkomen dat Mathijs een kloon van Salvador werd. Hij moest ‘zichzelf’ blijven.” Uiteindelijk pakt Claudia het schrijven weer op en wordt na een paar jaar de laatste punt gezet. Er volgde professionele redactie en sinds oktober 2021 is ‘Een leven op wielen’ via alle reguliere verkoopkanalen verkrijgbaar. Het boek belandde in de top 3 van de Indie Awards in de categorie ‘beste boek 2021’ en de tweede druk is aanstaande. Het boek scoort gemiddeld een 4,5 uit vijf sterren op de grote recensie platforms zoals Hebban en Goodreads.

Dat Salvador een belangrijke rol heeft gespeeld bij de research voor het boek, betekent volgens Claudia niet dat hoofdpersonage Mathijs op Salvador lijkt. “Salvador en Mathijs zijn namelijk heel verschillend in de wijze waarop zij omgaan met de handicap die hun leven binnen denderde. Wat Salvador van het boek vindt, weet ik trouwens niet”, vertelt Claudia lachend. “Hij is geen lezer en wacht op het luisterboek. Ik ben aan het onderzoeken wat daarin mogelijk is, maar vooralsnog zijn daar geen concrete plannen voor.”

Houvast en acceptatie

“Door het schrijven van dit boek heb ik geleerd dat het leven doorgaat en dat er altijd wel een manier is waarop je weer houvast vindt om door te gaan. Voor de één is dat absoluut makkelijker dan voor de ander. Dat zie je al aan Mathijs en Salvador – twee uitersten van elkaar. Ik denk dat iedereen mooi en goed is zoals ‘ie is. Als je je hart volgt, kom je altijd waar je wil.”

Leuk nieuws: we mogen een exemplaar van ‘Een leven op wielen’ weggeven! Log in en laat onder dit artikel weten waarom jij dit boek graag wil winnen. Reageren kan tot en met zondag 15 mei 2022. Niet gewonnen? Niet getreurd! Met de kortingscode ‘wijrollen’ krijg je tot en met 31 mei 2022 gratis verzending via de website van Claudia, waar je het boek het voordeligst koopt.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top