Skip to Content

Autorijden en parkeren

Een rijbewijs maakt je mobiel en zelfstandig en vaak minder afhankelijk. Als je in een rolstoel terecht komt en je had daarvoor al een rijbewijs, vraag je je misschien af of je nog kan autorijden. Of dat je je rijbewijs kan halen als je nog geen rijbewijs had. Een beperking hoeft geen obstakel te zijn om veilig en verantwoord de weg op te kunnen, omdat een auto (of motorfiets) vaak technisch aangepast kan worden. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder.

Kan ik nog autorijden? 

Een rijbewijs maakt je mobiel en zelfstandig en vaak minder afhankelijk. Als je in een rolstoel terecht komt en je had daarvoor al een rijbewijs, vraag je je misschien af of je nog kan autorijden. Of dat je je rijbewijs kan halen als je nog geen rijbewijs had. Een beperking hoeft geen obstakel te zijn om veilig en verantwoord de weg op te kunnen, omdat een auto (of motorfiets) vaak technisch aangepast kan worden. Hoe je dat aanpakt, lees je hieronder. 

 

Als je al een rijbewijs hebt 

Het CBR, Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, beoordeelt of jij als bestuurder rijgeschikt bent.  

Als je een geldig rijbewijs hebt, maar je twijfelt of je nog veilig kan rijden, vul je een gezondheidsverklaring in https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring.htm. Als je twijfelt of je een eentje moet invullen, kun je dit het beste eerst bespreken met je (revalidatie)arts. 

 

Nadat je de verklaring hebt ingevuld en betaald, ontvang je een bericht van het CBR met informatie. Daarin staat ook of je onderzocht moet worden door een arts of specialist. Op de site van het CBR https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/gezondheidsverklaring/uw-situatie/gezondheidsverklaring-twijfel-aan-rijgeschiktheid.htm staat precies op een rijtje hoe het werkt. 

Als uiteindelijk nodig blijkt dat je een rijtest moet doen, krijg je hiervoor een uitnodiging van het CBR https://www.cbr.nl/nl/rijbewijs-houden/nl/rijtest.htm. 

 

Tip 

 

Als je nog geen rijbewijs hebt 

Meestal is het geen probleem om rijles te nemen en examen te doen. Als dat nodig is, kun je in een aangepaste auto rijlessen volgen. Wil je weten welke rijscholen bij jou in de buurt gespecialiseerd zijn? Kijk dan op de Rijschoolzoeker https://www.cbr.nl/nl/rijschoolzoeker.htm van het CBR en klik de optie 'Biedt lessen in een aangepast voertuig aan' onder het kopje 'filteren'. Vul voordat je begint de gezondheidsverklaring in bij Mijn CBR https://www.cbr.nl/nl/mijncbr/inloggen-op-mijn-cbr.htm?orgurl=https%3A%2F%2Fwww.cbr.nl%2Fweb%2Fnl%2Fmijncbr.htm. 

 

Na je rijopleiding leg je precies hetzelfde rijexamen af als ieder ander. De rijexaminator is speciaal opgeleid voor mensen die in een rolstoel zitten. 

 

Je bent wel of niet rijgeschikt 

Als de gevolgen van je beperking geen gevaren opleveren tijdens het rijden, ben je rijgeschikt en krijg je een verklaring van geschiktheid voor één, drie of vijf jaar of voor onbeperkte termijn. Soms krijg je ook voorwaarden, die worden in codes https://www.cbr.nl/nl/veelgestelde-vragen/wat-betekenen-de-codes-op-mijn-rijbewijs.htm weergegeven op je rijbewijs. 

Als de gevolgen van je beperking zo ernstig zijn dat je niet (meer) veilig kunt rijden, kan je geen rijbewijs aanvragen of verlengen. 

Als je medische situatie positief verandert, bespreek dit dan met je arts of specialist. Je vult dan wederom een gezondheidsverklaring in. 

Als je weer rijgeschikt bent, kun je weer een rijbewijs aanvragen. Als je al eerder een rijbewijs had, hoef je niet opnieuw weer examen te doen. 

 

Als je bericht krijgt van het CBR dat je rijgeschikt bent, kun je bij je gemeente het rijbewijs aanvragen. 

 

Aangepaste auto's, hoe kom je eraan? 

Er zijn heel veel mogelijkheden om je auto aan te passen, zodat je ook als rolstoelgebruiker, (weer) veilig kan autorijden. Je kunt dit laten doen bij een van de AutoAanpassers Nederland (AAN) https://www.autoaanpassers.nl/Zij zijn gespecialiseerd in het aanpassen van auto's voor onder andere mensen die in een rolstoel zitten. Zij geven je advies en wijzen je op de verschillende mogelijkheden die je hebt. Ook kunnen zij je helpen met het aanvragen van vergoedingen voor de aanpassingen aan je auto. Die vergoedingen kunnen betaald worden uit de Wmo of door het UWV https://www.uwv.nl/particulieren/voorzieningen/voorzieningen-werk/detail/vervoer/aanpassingen-aan-auto of soms ook door fondsen. 

 

Hieronder een greep van de mogelijke aanpassingen: 

  • stuurbekrachtiging is op bijna elke auto leverbaar 
  • dit geldt ook voor automatische versnelling (automaat). 
  • de bestuurdersstoel: hoog/laag en verder naar voren en achteren schuiven 
  • gas geven met een hendel, via een gasring op het stuur of met de knie 
  • gemakkelijker in en uit de auto: door een draaistoel, stijgzit of elektrische instaptrede 
  • plek voor het meenemen van een rolstoel 

 

Er zijn ook rolstoelauto's en rolstoelbussen en vastzetsystemen voor een rolstoel. Ook is er een mogelijkheid om je auto zo te laten aanpassen dat je met je eigen rolstoel achter het stuur kan zitten. 

Lees meer op de site van AAN: https://www.autoaanpassers.nl/aanpassingen/. 

 

Tips 

  • Zoek hier https://www.autoaanpassers.nl/leden-kaart/ een AAN lid. 
  • Als je auto is aangepast, is er vaak opnieuw een keuring nodig van het RDW https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/keuren. Als je je auto grondig aanpast, moet dit zelfs. Vraag dit na bij de AAN of bij het RDW. 

 

Korting op motorrijtuigenbelasting en/of bpm 

Als je in je personen- of bestelauto een rolstoelinstallatie hebt, dan weegt je voertuig zwaarder dan normaal. Je komt dan in een hoger tarief terecht, maar je kunt een lager tarief aanvragen via het formulier: Verzoek motorrijtuigenbelasting vrijstelling https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/verzoek_motorrijtuigenbelasting_vrijstelling. 

Meer kun je lezen op de site ‘Lager tarief voor een motorrijtuig met rolstoelinstallatie’ https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/motorrijtuigenbelasting/hoeveel_motorrijtuigenbelasting_betaal_ik/lager_tarief_voor_een_motorrijtuig_met_rolstoelinstallatie. 

 

Gebruik je een bestelauto vanaf 1 juli 2005 en gebruik je deze voor jezelf en voor je rolstoel? Of gebruikt een verwant deze bestelauto om jou ergens heen te brengen? Dan kun je gebruikmaken van de gehandicaptenregeling https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/auto_en_vervoer/belastingen_op_auto_en_motor/bpm/teruggaaf_van_bpm/gehandicaptenregeling en betaal je minder motorrijtuigenbelasting. Je leest bij deze regeling ook meer over de eisen en voorwaarden waar je bestelauto aan moet voldoen. 

 

Koop je een gebruikte bestelauto en is deze in Nederland geregistreerd, jonger dan vijf jaar en is de bpm betaald? Dan kun je de bpm terugvragen via de belastingdienst https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/themaoverstijgend/programmas_en_formulieren/bestelauto__gehandicaptenregeling. 

 

Een AAN-bedrijf weet vaak veel van deze regelingen en kan je helpen bij het uitzoeken of je ervoor in aanmerking komt. 

 

Parkeerkaart 

De GehandicaptenParkeerKaart (GPK) valt onder de vergunningen van de gemeente waar je woont. Met een GPK mag je je auto op drie soorten gehandicaptenparkeerplaatsen (algemene gehandicaptenparkeerplaats, gehandicaptenparkeerplaats op kenteken met of zonder tijdsaanduiding) parkeren en mag je parkeren waar het bord 'Verboden te parkeren staat'. Soms kun je gratis parkeren op een gewone parkeerplaats bij een parkeermeter. Soms moet je een parkeerschijf gebruiken. 

De kaart is geldig in alle landen van de Europese Unie. 

 

Je vraagt de kaart aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Je gaat dan eerst naar een keuringsarts die kijkt of je voldoet aan de voorwaarden. Er zijn drie soorten kaarten: 

  • Je kunt een bestuurderskaart aanvragen, die is persoonsgeboden. Je hoeft hierdoor geen eigen voertuig te hebben, maar wel een rijbewijs. 
  • Je kunt ook een passagierskaart aanvragen als je zelf niet kan rijden. Deze kaart is ook persoonsgebonden. Jouw chauffeur (wie dat dan ook is) kan zijn/haar auto dan ook parkeren op een onder meer op een algemene gehandicaptenparkeerplaats. 
  • Je kunt ook een combi van beiden aanvragen. 

Lees meer over de voorwaarden op de site van de rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/verkeersregels/vraag-en-antwoord/hoe-vraag-ik-een-gehandicaptenparkeerkaart-aan. 

 

Een kaart is maximaal vijf jaar geldig, soms is de kaart korter geldig. Je kunt je kaart verlengen bij je gemeente. Als er niks aan je situatie is veranderd, is een nieuwe medische keuring niet nodig, anders wel. Elke gemeente bepaalt zelf hoe duur deze kaart is. 

 

Tips 

  • Een overzicht van parkeren voor houders van een gehandicaptenparkeerkaart in gemeenten in Nederland? Check dan de site van de gehandicaptenparkeerkaart http://www.gehandicaptenparkeerkaart.nl/Gehandicaptenparkeerkaart/Home.html. Let op: deze site wordt vernieuwd. 
  • Lees ook meer over andere vormen van mobiliteit (Noot: t.z.t. een link maken naar WIKI pagina over mobiliteit) 

 

[Quotes] 

-Iedereen legt hetzelfde rijexamen af. 

-Zit je in een rolstoel dan kan je rijexamen doen in een aangepaste auto met gespecialiseerde rijexaminator 

-Een parkeerkaart voor mensen met beperking (GPK) is geldig in alle landen van de EU 

 


0 mensen hebben gereageerd

Zoeken

Zoeken

Deze WIKI is continu in ontwikkeling, en nog niet perfect. Aanvullingen, suggesties en verbeteringen worden gewaardeerd.

Help bij het verbeteren van de WIKI

Geef een suggestie voor de verbetering van dit artikel.

Geef een tip!
Back to top