Skip to Content

Sporten is natuurlijk niet alleen gezond, maar je kunt er ook van genieten. Zeker als je een sport kan vinden die precies bij jou past. Maar waar vind je nou die ene leuke sportvereniging waar je jouw ideale sport kunt beoefenen? En waar haal je sporthulpmiddelen vandaan?

Kiezen van een sport

Elke aankomend sporter moet natuurlijk keuzes maken welke sport het beste past. Een teamsport of een individuele sport? Buiten of binnen? Met wedstrijden of liever zonder? Maar als rollende sporter heb je een aantal extra keuzes. De belangrijkste is misschien wel: wil je alleen sporten met andere rollers, of wil je liever ook met niet-rollers sporten? Ook moet je natuurlijk rekening houden met wat je fysiek allemaal wel en niet kan.

Daarbij is het aanbod van aangepast sporten beperkt, waardoor je in je eigen regio vaak maar uit een beperkt aantal sporten kan kiezen. Op de website van Gehandicaptensport Nederland vind je handige tips over het sporten met een lichamelijke beperking.

Weet je nog steeds niet wat je moet doen? Dan zou je eens een keertje naar een multisportdag van Gehandicaptensport Nederland kunnen gaan. Op zo’n dag kun je kennis maken met verschillende aangepaste sporten.

Een vereniging vinden in je omgeving

Inclusief sporten is per gemeente geregeld. In elke gemeente is er een sportpunt (maar dat heet soms anders), waar iemand verantwoordelijk is voor inclusief sporten. Via de sportzoeker van Uniek Sporten kun je snel zoeken naar sportclubs in jouw buurt die een aanbod hebben voor rollers. Deze sportzoeker is niet voor alle gemeenten even compleet.

In sommige gemeenten is dit echt het volledige aanbod, maar in andere gemeenten zijn er méér clubs dan in de sportkiezer te vinden zijn. Als je niet meteen een sportclub kan vinden die je leuk lijkt, kun je ook via de contactpagina van Uniek Sporten zoeken met degene die in jouw gemeente de contactpersoon is voor Uniek Sporten. Deze persoon kan je dan verder helpen om te kijken waar je terecht kan. Soms is daar een organisatie aan verbonden die je bovendien kan helpen met het aanvragen van sporthulpmiddelen en andere sportgerelateerde zaken.

Een eigen sportclub oprichten

Vind je in jouw buurt niet de sportclub die je zoekt? De verantwoordelijke voor inclusief sporten bij de gemeente is eigenlijk de meest aangewezen persoon om mee in gesprek te gaan. Je kunt ook naar een bestaande reguliere sportvereniging gaan om eens te praten wat er bij hen mogelijk is. Ook sportbuurtcoaches kunnen je helpen.

Soms zit er niks anders op dan een eigen sportclub op te zetten. Uniek sporten ondersteunt nieuwe initiatieven met een crowdfundingsmogelijkheid. Het opzetten van een nieuw initiatief is echter wel iets van een lange adem en vraagt tijd en doorzettingsvermogen.

Wil je weten hoe anderen een eigen sportclub of sportteam hebben opgezet? Lees het artikel met tips van rollers die dat al gedaan hebben.

Van gewoon bewegen tot en met een stormbaan

Hou je wel van een uitdaging en wil je een meer afwisselend sportdieet: van gewoon even buiten zijn, een clinic boksen tot een echte stormbaan? Dan is Dutch Adaptives misschien iets voor jou. Zij organiseren verschillende activiteiten voor sporters met een beperking waarbij je zelf een sportief doel uitkiest. Op de website van Dutch Adaptives zie je de mogelijkheden, en je kunt ook de facebookpagina van Dutch Adaptives volgen.

Een sporthulpmiddel aanvragen

Om te sporten heb je vaak een sportrolstoel nodig of een ander hulpmiddel zoals een handbike of een zitski. Het geld hiervoor kan je aanvragen via de WMO of via een andere regelingen. Toch blijkt het vaak lastig om een sporthulpmiddel vergoed te krijgen.  Als je hulp nodig hebt bij het aanvragen van een sporthulpmiddel kan  je op Uniek Sporten Hulpmiddelen een aanvraag indienen. Ze kijken met je mee voor welke vergoedingsregelingen je in aanmerking komt en adviseren je bij de aanvraag. Je kunt zelfs terecht als je al ergens een aanvraag hebt lopen en zelfs als  je  aanvraag is afgewezen of als je maar een gedeeltelijke vergoeding hebt gekregen.

Van het bedrag dat niet vergoed wordt door andere instanties, betaalt Uniek Sporten 85%. In het beste geval wordt je sporthulpmiddel dan volledig vergoed, en zo niet, dan hou je hooguit 15% van het bedrag over. Zelfs dat kan je nog via Uniek Sporten laten crowdfunden.


0 mensen hebben gereageerd

Zoeken

Zoeken

Deze WIKI is continu in ontwikkeling, en nog niet perfect. Aanvullingen, suggesties en verbeteringen worden gewaardeerd.

Help bij het verbeteren van de WIKI

Geef een suggestie voor de verbetering van dit artikel.

Geef een tip!
Back to top