Skip to Content
Terug naar het overzicht

De vakantietijd komt er weer aan. En ja, ook rollers gaan graag op vakantie. Voor de één zijn er meer aanpassingen nodig dan voor de ander, maar daar laten de leden van ons panel zich niet door weerhouden. Helemaal op de bonnefooi lijkt er niet voor iedereen in te zitten, al treft niet elke roller evenveel voorzorgsmaatregelen.

”Het liefst reis ik zo normaal mogelijk, minimale assistentie en ik regel het zelf”

Daniël: “Als ik op vakantie ga, dan reis ik per vliegtuig naar het buitenland. Ik ga van tevoren zelf op zoek naar informatie betreffende hotels waarin ik interesse heb. Dan kom ik er vanzelf achter of het met mijn beperking mogelijk is om daar te overnachten.”

Peggy: “Voor volgend jaar heb ik leuke vakantieplannen! We huren samen met vrienden een huis dat voor mij en de andere roller in ons gezelschap goed toegankelijk is. Op de begane grond zijn een tweede badkamer en slaapkamer, waardoor ik zelfstandig vakantie kan vieren.”

Nanette: “Ik ben als roller nog niet op een verre vakantie geweest. Onlangs ben ik wel meerdere malen naar Spanje gereisd, maar eerlijk gezegd was dat voor mijn operaties, niet voor plezier.”

Astrid: “Wanneer ik op vakantie ga is alles van tevoren geregeld, zodat het haalbaar is voor mij. Maar ik ga niet specifiek naar een rolstoeltoegankelijk hotel.”

Sandy: “Sinds mijn beperking heb ik moeite met reizen. Door alle omstandigheden die het voor mij ingewikkeld maken, huren wij voor de vakantie graag een huisje in Nederland. Thuis kijk ik vaak op tegen het ondernemen van activiteiten, mede doordat ik thuis verplichtingen heb en minder energie overhoudt. Vakantie is daarom intens genieten!”

Ellie: “Mijn voorkeur gaat uit naar een zelfgeorganiseerde reis! Ik wil graag zoveel mogelijk dingen doen die ik vroeger (zonder rolstoel) ook deed. Reizen naar het buitenland is voor mij erg vermoeiend, vanwege de duur van de reis en mijn beperking. Ik boek van tevoren meestal een rolstoeltaxi naar de accommodatie, zodat ik zeker weten aankom op mijn plaats van bestemming.”

”Ik wil graag zoveel mogelijk dingen doen die ik vroeger (zonder rolstoel) ook deed”

Corné heeft jarenlang rollend gekampeerd met zijn gezin. Eerst in een vouwwagen en later in een aangepaste caravan. Corné: “Door de aanpassingen in de caravan kon ik makkelijker naar binnen. De caravan had namelijk een klein liftje en een verbrede deur. Met een zogenaamde mover, een apparaat – met afstandsbediening – waarmee je een caravan kunt verplaatsen, manoeuvreerde ik de caravan op zijn plaats.”

Georganiseerde rollervakantie

Astrid: “Ik ben nog niet eerder op een georganiseerde rollervakantie geweest. Overigens ben ik getrouwd en gaan wij meestal met het gezin op vakantie. Nu redden we het nog met ons gezin en heb ik mede daardoor geen behoefte aan een georganiseerde reis. Het kan zomaar zijn dat ik daar in de toekomst wel behoefte aan heb.”
Miranda: “Als wij op wintersport gaan, doen we dat georganiseerd. Mede doordat ik de zit-ski die ik gebruik vooraf moet reserveren. Wij hebben gereisd met de VGW, daar heb ik tevens zittend leren skiën. Dat raad ik elke beginnende zit-skiër aan! Daarnaast zijn mijn echtgenoot en ik ook met Ski-Uniek op skivakantie geweest. Dat is ook absoluut een aanrader!”

Nanette: “Een van mijn dromen is een rondreis in een mooi en ver land. De eerste keer denk ik dat het goed is om dit georganiseerd te doen. In verband met mijn beperking geeft het mij meer zekerheid wanneer ik de omgeving een beetje ken en vooral weet waar het toegankelijk is voor mij. Ik wil niet direct een teleurstelling op vakantie, terwijl ik het eigenlijk had kunnen voorkomen.”

Bonnefooi

Nanette: “Om mijn droom uit te laten komen ga ik dus ooit voor een verre rondreis. Ik weet niet of dat op de bonnefooi lukt, maar wie weet kan dat ooit. Ik houd erg van vrijheid en wil daar optimaal van genieten. Als ik door de reisleider geroepen wordt voor de volgende bustocht, dan is dat voor mij geen vrijheid. Ergens blijven waar ik het saai vind wil ik ook niet. Vrijheid dus en lekker op de bonnefooi wanneer het kan!”

Miranda: “Wij hebben een zeilboot waar we graag mee op vakantie gaan. Sinds ik mijn orthese heb, kan ik tevens makkelijker mee op de boot. Dat is heel fijn. Doordat onze zeilboot is aangepast, kan ik de boot nu zelf ook bedienen. Ik houd van de vrijheid die onze zeilboot mij geeft en ga graag met mijn man op de bonnefooi weg.”

“Mijn voorkeur gaat niet uit naar een vakantie op de bonnefooi. Ik houd gewoon niet zo van verrassingen.”

Corné: “Inmiddels reizen we niet meer met onze eigen aangepaste caravan, die is namelijk verkocht. Tegenwoordig ga ik met mijn gezin op autovakanties en verblijven we in aangepaste huisjes of caravans.”

Sandy: “Ik ga nooit helemaal op de bonnefooi, want met mijn beperking is dat niet mogelijk. Wij nemen bijvoorbeeld zelf onze maaltijden mee, zodat we op vakantie geen boodschappen meer hoeven te doen. Omdat wij thuis een balkon hebben, ervaar ik al een gevoel van vrijheid door de tuin die we bij het huisje hebben.”

Ellie: “Ik durf en kan niet op de bonnefooi, al zou ik het willen. Het is niet alleen afhankelijk van mijn rolstoel. Voor mijn eigen dieet kan ik bijvoorbeeld niet zomaar uit eten. Ik bereid meestal mijn eigen eten, maar daarvoor is het wel belangrijk dat er een supermarkt in de buurt is. Dat is overigens ook een van de redenen waarom een groepsreis nu niet aan mij besteed is.”

Astrid: “Mijn voorkeur gaat niet uit naar een vakantie op de bonnefooi. Dat heeft niet zoveel met mijn beperking te maken, maar ik houd gewoon niet zo van verrassingen. Ik wil van tevoren precies weten waar ik naartoe ga en waar ik terecht kom.”

Peggy: “Het allerliefst ga ik op de bonnefooi! Ik houd totaal niet van rollervakanties. En ik ben van mening dat je niet op een georganiseerde rollervakantie hoeft om plezier te hebben. Als de accommodatie maar toegankelijk is, dan red ik het wel.”


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top