Skip to Content
Terug naar het overzicht

Ook rollers willen graag rolmodellen en goede representatie. Daarom neemt WijRollen films met rollende hoofrolspelers onder de loep. Zowel echte rollers, als geacteerde rollers en zowel fictie als non-fictie. Zodat jij nooit meer een film met een roller hoeft te missen! Deze keer kijken we naar twee Nederlandse documentaires over mensen met het locked-in syndroom.

Alles is gezegd

Alles is gezegd is een korte documentaire over Wim Tusveld, die na een herseninfarct bijna volledig verlamd is (locked-in syndroom). De documentaire laat een weekend zien, waarin zijn vrouw op stap is en hun drie volwassen zonen de zorg voor Wim overnemen.

De documentaire brengt de mannen liefdevol in beeld. Samen maken ze grapjes en barbecuen ze in de tuin. Ook kijken ze terug naar de periode, waarin het niet zeker was of Wim het zou redden. Het resultaat is een mooie impressie van een hecht gezin.

Mijn ogen zeggen alles

Mijn ogen zeggen alles is een al wat oudere documentaire over Dick van der Heijde, die op zijn 28e een herseninfarct kreeg en sindsdien alleen zijn linkerooglid kan bewegen. De documentaire biedt een intieme inkijk in het gezinsleven van Dick, zijn vrouw Diana en hun driejarige zoontje Owen.

Het gezinsleven komt mooi in beeld. Aan de ene kant is het een gezin zoals ieder ander gezin. Aan de andere kant is er niets gewoons aan dit gezin.

→ Wel kijken, als je wilt zien hoe gewoon het ongewone kan zijn.
→ Niet kijken, als je op zoek bent naar een medische context.

Alles is gezegd, 2014

Documentaire, 24 min, NL, kijkwijzer: AL
Regie: Anne-Marieke Graafmans
Schrijver: Anne-Marieke Graafmans
Hoofdrollen: Wim, Wil, Edwin, Bram, Jannie Tusveld
Te bekijken op 2doc.nl

Mijn ogen zeggen alles, 2006

Documentaire, 50 min, NL, kijkwijzer: AL
Regie: Koert Davidse
Scenario: Koert Davidse
Hoofdrollen: Dick, Diana en Owen van der Heijde
Te bekijken op 2doc.nl

Beide mannen hebben een boek geschreven over hun leven met het locked-in syndroom:

  • Wim Tusveld: Wat ik nog zeggen wil (2011)
  • Dick van der Heijde: Mijn ogen zeggen alles (2000)

0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top