Skip to Content
Terug naar het overzicht

Ook rollers willen graag rolmodellen en goede representatie. Daarom neemt WijRollen films met rollende hoofrolspelers onder de loep. Zowel echte rollers als geacteerde rollers en zowel fictie als non-fictie. Zodat jij nooit meer een film met een roller hoeft te missen! Deze keer kijken we naar de Nederlandse documentaire From Wheels to Heels, over Sofie Ebben die na een ongeluk opnieuw leert lopen.

In From Wheels to Heels maken we kennis met de Nederlandse Sofie Ebben. Zij is helemaal gek van paarden, maar diezelfde paarden hebben ook haar leven verwoest. Door een trap komt ze in een rolstoel terecht. Men denkt eerst aan een dwarslaesie, maar op de scans is niets te zien. Revalidatie brengt haar geen stap verder.

Uiteindelijk blijkt ze een functionele neurologische symptoomstoornis (FNS) te hebben. Dat wil zeggen dat haar hersenen geen signalen meer doorgeven aan haar benen. Hiervoor krijgt ze andere therapie die wél aanslaat. En hoe! Aan het eind van de documentaire loopt ze weer als een kievit.

From Wheels to Heels brengt mooi de worsteling in beeld van een jonge twintiger, wier leven van het ene op het andere moment totaal veranderde en een aantal maanden later opnieuw verandert, mede dankzij hard trainen.

Het is wel goed je te realiseren dat het verhaal van Sofie niet standaard is. Er zijn veel mensen met FNS die niet meer leren lopen of zelfs achteruit gaan.

→ Wel kijken, als je benieuwd bent naar de impact van de juiste therapie.

→ Niet kijken, als je niet houdt van films waarin mensen “dankzij hard werken” uiteindelijk weer leren lopen.

From Wheels to Heels 
Documentaire, 40 min, NL, kijkwijzer: AL
Regie: Bram Cranen, Suzanne Zambon
Hoofdrollen: Sofie Ebben
Te bekijken op 2doc


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top