Skip to Content
Terug naar het overzicht

Er zijn ongetwijfeld mensen die na een jaar thuiszitten als gevolg van corona hier en daar goede suggesties hebben hoe je binnenshuis de tijd zo aangenaam, spannend, wellicht nuttig door kunt brengen. Maar verbind thuiszitten niet automatisch aan quarantaine of corona: er zijn of mensen - waarschijnlijk meer dan je denkt, je ziet ze immers niet op straat - die aan huis gebonden zijn vanwege ziekte of lichamelijk ongemak.

Jeske Troost bijvoorbeeld, een jonge vrouw met broze botten. Na een val van de trap brengt ze noodgedwongen veel tijd liggend thuis door. Ze noemt zichzelf ‘professioneel thuisblijver’.

Daarnaast wil het geval dat goede vriendin Tess een flinke hersenkneuzing kreeg als gevolg van twee ongelukken. Ook zij werd – zij het tijdelijk – een professionele thuisblijver.

De twee wilden niet wegzakken in apathie en inspireerden elkaar om het leven binnenshuis zo interessant mogelijk te houden. Ze leerden van elkaar. en schreven samen een survivalgids getiteld: Hoe overleef ik dag in dag uit thuiszitten? 

Het is geen gids met 1001 activiteitjes om de tijd te vullen en verveling het hoofd te bieden. Nee, er staan voornamelijk basale zaken in, zoals het belang van een dagstructuur. Dat is vanzelfsprekend als je werkt of een (dag)opleiding volgt, maar o wee als je jezelf dagelijks aan je eigen haren het bed uit moet trekken en vervolgens een motivatie moet zoeken om de dag weer door te komen. Jeske en Tess schrijven over het belang van planning. Die kan houvast bieden en zorgen dat je dingen niet eindeloos op de lange baan schuift, de lange baan die vervolgens zorgt voor hevige frustratie.

Lynn Janssen en Tess Janssen

Lynn Janssen en Tess Janssen

De toon is licht en van een echt strakke planning houden de dames ook niet. Heel realistisch als het gaat om de rollende mens. Een dag ineens doodmoe, zomaar een bliksembezoek aan de arts, een kapotte rolstoel, effe een overbelaste schouder laten masseren, allemaal zaken die er soms ‘gewoon’ effe tussendoor komen. Onverwachte dingen die het hoofd geboden moet worden. Dat lukt niet door vooral te focussen op productiviteit.

Een ander goed advies is om de dingen vooral overzichtelijk en behapbaar te houden en te blijven kijken naar wat wel, en niet werkt in je eigen situatie. Ook dat scheelt frustratie.
En ja, relativeren! Jeske komt er aan het einde van de gids nog eens op terug. Ze vindt het de allerbelangrijkste tip. Ze kan zo nu en dan ondertussen wel weer even uit bed om bijvoorbeeld een cake te bakken of de was te doen. Zaken waar ze dan zomaar erg van kan genieten.

De illustraties en de cover van deze sympathieke gids doen wat de keuze van de voorwerpen en de pastelkleurtjes betreft wat lievig en meisjesachtig aan. Maar jongens en mannen: neem vooral ook kennis van de inhoud!

Hoe overleef ik dag in dag uit thuiszitten?
Jeske Troost & Tess Janssen
Illustraties: Lynn Janssen
Prijs: 12,50
Bestellen kan op hoeoverleefikthuiszitten.nl 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top