Skip to Content
Terug naar het overzicht

Zeker op vakantie is toegankelijkheid erg belangrijk voor rollers. Niets is vervelender dan aankomen op een ontoegankelijke plaats van bestemming. Een beetje research voorafgaand aan de reis is dan wel handig!

Schiphol

Daniël: “Op Schiphol rijd ik in mijn eigen rolstoel tot de deur van het vliegtuig. Ik kan zelf het vliegtuig instappen, dat scheelt enorm. Ik heb een los-framerolstoel, die ik uit elkaar kan halen. Mijn wielen haal ik eraf en die neem ik mee naar binnen, zodat ik ze in de bagageruimte kan leggen. Mijn stoel wordt door het vliegtuigpersoneel naar het ruim gebracht.”

Ook Astrid, Ellie, Peggy, Nanette en Miranda rijden met eigen rolstoel naar de vliegtuigdeur. Astrid: “Mijn rolstoel staat op een aparte plek in het ruim. Bij aankomst op plaats van bestemming staat mijn rolstoel weer voor de vliegtuigdeur. Perfect geregeld!”

Sandy: “Zomaar een vliegreis boeken is voor mij niet meer weggelegd. Om mijn medicatie mee te kunnen nemen naar het buitenland moet ik eerst allerlei aanvragen doen om het mogelijk te maken. Het is altijd veel gedoe. Maar ergens kan ik niet wachten tot we in de toekomst weer gaan vliegen.”

“Het is wat betreft de toegankelijkheid in veel andere landen beter geregeld dan in Nederland.”

Buitenland

Miranda: “In Amerika is bijna alles toegankelijk, ze zijn daar zoveel verder dan hier in Europa. De lopende mensen zijn daar veel meer gewend aan de rollende medemens, waardoor ik me minder ongemakkelijk voel. Ik heb wel meegemaakt dat mij hulp werd aangeboden, maar ongevraagd helpen doen ze daar vrijwel niet! Het Yellowstone Park is bijvoorbeeld helemaal aangepast. Ik kon overal komen in het park, dat was fantastisch.”

Daniël: “Het is wat betreft de toegankelijkheid in veel andere landen beter geregeld dan in Nederland. Mijn ervaring is dat de mensen relaxter zijn. Ik hoef soms niet eens langs de douane op het vliegveld.”

Astrid: “Waar ik in Nederland geen assistentie nodig heb, vraag ik het meestal wel aan in het buitenland. De afstanden zijn soms zo groot op het vliegveld, dat assistentie noodzakelijk is. De assistentie in het buitenland zorgt ervoor dat ik van het vliegveld af wordt geholpen, meestal via een zijingang.”

“Als ik naar het strand ga, check ik of er strandmatten aanwezig zijn.”

Hulpmiddelen

Wanneer je in je rolstoel op vakantie gaat, ben je ondanks de aanpassingen die je kunt doen, soms toch beperkt. Bijvoorbeeld wanneer je met een niet-roller op vakantie gaat en het plan is om samen te gaan fietsen.

Daniël: “Ik heb ontzettend goede ervaringen met vakantie op Tenerife! Je kunt op Tenerife rolstoelen en scootmobielen huren. Als je zelf een rolstoel mee hebt, is dat natuurlijk niet nodig. Maar voor het geval er iets met je rolstoel aan de hand is, is het huren van een tijdelijke rolstoel de oplossing! Op Tenerife is overigens ook medical service aanwezig, dat geeft mij wel een prettig gevoel.”

Ellie: “Mijn rolstoel gaat altijd mee op vakantie, anders kom ik niet zover. De elektrische ondersteuning is op vakantie ook niet te missen, die heb ik absoluut nodig voor de langere afstanden. Als ik naar het strand ga, check ik of er strandmatten aanwezig zijn. Dan kan ik daar met mijn rolstoel overheen rijden om dicht bij het water te komen.”

“Als het kindervriendelijk is, dan is het meestal ook rolstoeltoegankelijk.”

Toegankelijkheid

Ondanks dat veel rollers juist zeer creatief zijn in het vinden van oplossingen, komen ook onze panelleden wel eens in situaties die zij graag anders hadden gezien. Dit bespreken helpt goed om samen de toegankelijkheid te verbeteren.

Daniël: “Toen ik op huwelijksreis was met mijn toenmalige vrouw kregen we een extra luxe upgrade in het hotel! Tijdens het verblijf merkte ik dat er meer aanpassingen nodig waren en ben ik in gesprek gegaan met de hoteleigenaren. Er kwam zelfs een monteur langs om een douchezitje te monteren in de badkamer. En een extra beugel bij het toilet. Door het te bespreken werd er met mij meegedacht, waarna mijn verblijf uiteindelijk heel prettig was!”

Peggy: “Ooit heb ik van iemand eens de tip gekregen: als het kindervriendelijk is, dan is het meestal ook rolstoeltoegankelijk. Er is dan in elk geval een lift voor de kinderwagen en rolstoel!”

Sandy: “Ik boek vrijwel nooit een aangepaste kamer, omdat ik even kan staan en kleine stukjes kan lopen. Een gelijkvloers vakantiehuisje is overigens wel een must. En we kijken ook wel of er een lift aanwezig is, als er trappen zijn. Als er geen bad aanwezig is in onze accommodatie, zetten we een tuinstoel in de badkamer!”

“Om het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken op vakantie, zoek ik zoveel mogelijk van tevoren uit.”

Astrid: “Tijdens een vakantie in Praag maakten we gebruik van het openbaar vervoer. Toen we op het metrostation aankwamen, bleek de lift defect te zijn. Doordat in Praag goed staat aangegeven welke stations rolstoeltoegankelijk zijn, konden we via een omweg een andere tram nemen naar het juiste station. Dit ging uiteindelijk prima!”

Nanette: “Ondanks dat ik nog niet echt op roller-vakantie ben geweest, heb ik wel meerdere keren een kort verblijf gehad in Spanje. Hiervoor heb ik absoluut een aangepaste rollerkamer geboekt! Echter viel dat soms wel tegen in de praktijk. Er was dan in ieder geval een lift aanwezig en ik kon de badkamer zelfstandig inrollen. Voor een paar dagen maakt het mij niet zoveel uit.”

Ellie: “Om het mijzelf zo makkelijk mogelijk te maken op vakantie, zoek ik zoveel mogelijk van tevoren uit. Ik stel voorafgaand vragen aan het hotel waar ik zal verblijven, zodat ik indien nodig hulpmiddelen zoals een douchekrukje kan vragen. Aangezien staand douchen voor mij niet lukt, scheelt het een hoop gedoe als ik weet dat het al aanwezig is. Een aangepaste hotelkamer is voor mij dan weer niet noodzakelijk. Waar ik altijd op let, is of ik het hotel zelfstandig kan betreden. Het is wel zo prettig om op vakantie zelf naar het hotel te kunnen wanneer ik dat wil.”


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top