Skip to Content

Er is schaarste aan toegankelijke openbare ruimtes, openbaar vervoer en toegankelijke ‘gebruiksgebouwen’. Veel rolstoelgebruikers kunnen bijvoorbeeld geen gebruik maken van de meeste varianten van de huidige preteconomie. De horeca is hoofdzakelijk ontoegankelijk, treinen zijn zeer beperkt toegankelijk (tot 2035!) evenals stations, een minimaal aantal toegankelijke bungalows in recreatieparken of hotelkamers. En zo is er nog veel meer onvriendelijkheid voor mensen met ‘loopproblemen’.

Dit zou niet meer moeten kunnen. Bij de Nederlandse ratificatie van het VN-verdrag voor mensen met een beperking in 2016(!!) is afgesproken dat toegankelijkheid een recht is en geen gunst meer. Weg met de willekeur van het barmhartigheidsdenken!

Gastvrijheid voor iedereen

Juist op dit punt is goed leiderschap nodig. Ik stel daarom voor dit verdrag uit 2016 als norm te nemen voor werkgeverssteun. Dus niet meer met landelijke coronasubsidieregels iedere ondernemer steunen. Nee!, Bijvoorbeeld alle ondernemers die niet rolstoelvriendelijk zijn mogen/moeten failliet gaan. Waarom zijn díe faillissementen erg? Er is al vier jaar verstreken om gastvrijheid in bossen, treinstations, hotelkamers, bungalowparken of attractieve (eet)cafés te regelen voor iedereen. Tijd genoeg voor ver- en herbouw of verhuizen naar een andere locatie.

Diegenen die wel voor allen gastvrij zijn verdienen onze steun dubbel en dwars. Die kunnen wat mij betreft 100% gecompenseerd worden, en dan nóg besparen we op landelijk niveau in de subsidiekosten. Misschien dat een klein budget beschikbaar gesteld kan worden voor goede aanpassingen in toegankelijkheid als gebaar van goede wil. De schaarste op toegankelijkheid in openbare ruimtes wordt zo geminimaliseerd.  

Een prikkel de goede kant op

Met een extra beleidsregel om (rolstoel)toegankelijkheid op te nemen in de voorwaarden voor hulp komt een betere maatschappij sneller in beeld. En zo ingewikkeld is dat niet. Je hebt wel leiderschapskwaliteiten nodig. Je moet de kans zien én het willen. De huidige regeringspartijen laten zien op dit niveau van leiderschap te falen.

Een iets vriendelijker variant is dat de volledig toegankelijke horeca, hotels, bungalowparken en attractieparken 8 weken eerder open mogen dan de anderen. Ook dat levert een prikkel de goede kant op (en soms is 2 of 4 weken voldoende om iets aan te passen..).

Ook wij rollers hebben recht op goed leiderschap. Toegankelijkheid hoort niet schaars te zijn. Overvloed lonkt! Corona biedt mogelijkheden.

Wie helpt mee met het kietelen van de huidige regeringspartijen, de oppositie en de ex-minister van gehandicaptenzaken, om dit als verkiezingsthema op te laten nemen en half maart een nieuwe regering te kiezen? Met échte leiders! En voor nu moeite nemen om ‘even’ de subsidieregels te verrijken met een toegankelijkheidsvoorwaarde in plaats van onnodig geld over de balk te smijten…


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top