Skip to Content
Terug naar het overzicht

Ook rollers willen graag rolmodellen en goede representatie. Daarom is WijRollen gestart met een nieuwe serie artikelen, waarin we films en boeken met rollers in een hoofdrol onder de loep nemen. We zullen hier afwisselend fictie en non-fictie bespreken. In deze tweede editie kijken we naar de documentaire El límite infinito waarin Jean Maggi met zijn handbike de Himalaya beklimt.

De Argentijnse Jean Maggi trotseert in 2015, als hij 55 jaar is, op zijn handbike de Himalaya. De film belicht deze uitdagende reis. Na 11 dagen fietsen bereikt Jean kapot, maar trots de top, wat hij samen met zijn team viert.

Tussendoor wordt Jeans levensverhaal verteld. Van het opgroeien in Córdoba, Argentinië, met polio, in een tijd en omgeving waar niets aangepast was. Hoe hij op school veel gepest is. Jean stelt zichzelf (en dus ook de kijker) een interessante vraag: waar eindigt discriminatie en begint zelfdiscriminatie? Zijn vrouw Victoria motiveert Jean om nieuwe stappen te zetten, zoals het dragen van korte broeken, ondanks zijn spillebenen.

Ondanks zijn succesvolle leven is Jean niet gelukkig. Het gaat van kwaad tot erger, tot hij een hartaanval krijgt. Deze wake-up call zorgt voor een radicale omslag: Jean gaat intensief sporten en komt zelfs uit op de Paralympische Winterspelen. Daarna gaat hij nog extremere uitdagingen aan. Zo steekt hij te paard de Andes over.

Na zijn tocht door de Himalaya richt Jean zich op anderen. Hij begint met het inzamelen van handbikes en gaat ze vervolgens zelf produceren. In zijn bedrijf werken vooral jongeren met een beperking.

https://www.youtube.com/watch?v=HL3uL50ApY8

El límite infinito is een korte documentaire die een persoonlijk beeld geeft van het leven van Jean Maggi. Interessant is het contrast tussen de omstandigheden in zijn jeugd en de moderne technische mogelijkheden. Ook het inkijkje in de Argentijnse cultuur maakt deze film meer dan een standaard verhaal over doorzettingsvermogen.

→ Wel kijken, omdat de film een mooi beeld schetst over persoonlijke groei. Daarbij laat de film ook zien hoeveel verschil een gedreven mens kan maken.

→ Niet kijken, als je moe bent van verhalen over het belang van doorzettingsvermogen.

De poster van El Límite Infinito

De poster van El Límite Infinito

El límite infinito, 2020
Documentaire, 47 min, Argentinië
Regie: Pablo Aulita
Schrijver: Sebastián Meschengieser
Hoofdrol: Jean Maggi
Meer info: https://jeanmaggi.com

Deze film is onder andere te zien op Netflix,


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top