Skip to Content
Terug naar het overzicht

De BMX ken je hoogstwaarschijnlijk al: zo’n stoere crossfiets waarmee je lekker hard kunt racen. Deze is in de jaren zestig ontstaan doordat fietsen werden gebruikt om op motorcrossbanen te racen. Kevin racete voor plezier op zijn BMX, totdat hij in 2011 een ongeluk kreeg. Nu doet hij aan Wheelchair Motorcross (WCMX) en skate hij de sterren van de hemel.

Het ongeluk was niet eens zijn eigen schuld. Hij kreeg geen voorrang en werd aangereden door een auto. Na ruim tien jaar medische behandelingen heeft Kevin er een complex pijnsyndroom aan overgehouden. Hij heeft medicatie nodig om zijn leven enigszins te kunnen invullen. Het skaten op zijn WCMX geeft hem adrenaline, waardoor hij het soms langer kan volhouden op de skatebaan.

“Terwijl anderen vooral medelijden met mij hadden, was ik juist op zoek naar hoe ik mijn leven vorm kon geven.”

Na zijn ongeluk kwam een aantal jaren waarin hij veel ziekenhuizen heeft gezien en medische behandelingen heeft gehad. Hij merkte dat mensen in zijn omgeving vooral medelijden met hem hadden. Goedbedoeld, maar dat is niet waarnaar Kevin op zoek was. Tijdens zijn zoektocht kwam hij via het internet terecht bij het WheelchairSkillsTeam, waarna hij werd meegenomen naar een evenement. “Tijdens het evenement van het WheelchairSkillsTeam merkte ik dat mijn rolstoel helemaal geen belemmering hoeft te zijn. Terwijl anderen vooral medelijden met mij hadden, was ik juist op zoek naar hoe ik mijn leven vorm kon geven. Ik zag tijdens het evenement bij andere rollers dat een rolstoel niet per definitie het einde van mijn leven was, maar leerde juist dat er nog steeds veel mogelijk is”, vertelt Kevin.

WCMX

"Tijdens het evenement van WheelchairSkillsTeam zag ik dat daar WCMX werd gereden en op dat moment heb ik de mentale knop omgezet." En zo ging Kevin uiteindelijk met zijn ADL-rolstoel naar het skatepark, met de gedachte: wat zij kunnen, kan ik ook! “Ik kon destijds nog niet eens een kleine wheelie, maar ik ging ervoor. Door juist te doen kreeg ik steeds meer vertrouwen in mijn rolstoel”, zegt Kevin. Echter was zijn omgeving minder blij met deze keuze, omdat een ADL-rolstoel totaal niet is gebouwd voor intensief gebruik op een skatebaan.

“Alles wat ik kan, kun jij ook, op jouw eigen manier”

In zekere zin was Kevin het daarmee eens, aangezien een rolstoel best wel kostbaar is. Maar daar had hij uiteraard een oplossing voor! Kevin stopte met de ziekenhuisbehandelingen om meer tijd en energie te creëren. Op een gegeven moment heeft hij de letselschade afgekocht, waardoor een bedrag vrijkwam. Hij liet zijn eigen WCMX bouwen en richtte zich volledig op de sport waar zijn hart lag. Aangezien een rolstoel het tijdens deze sport best zwaar te verduren krijgt, was er in 2017 al een nieuwe WCMX nodig. Met die nieuwe WCMX heeft hij in 2018 zijn eerste wedstrijd gereden voor het International German WCMX Championship en behaalde de eerste plaats! In 2019 reed hij nogmaals voor het International German WCMX Championship, waar hij de tweede plaats heeft behaald. Uiteindelijk is Kevin voor de wereldtitel gegaan in 2019, waar hij is geëindigd als tweede!

Kevin tijdens een paraskate training

Kevin tijdens een paraskate training

“Natuurlijk heb ik wel eens mijn twijfels gehad. Maar als ik mij ergens in vastbijt, laat ik niet meer los. Mijn boodschap voor iedere roller is: alles wat ik kan, kun jij ook, op jouw eigen manier. Als het linksom niet lukt, probeer het dan rechtsom. En als dat ook niet mogelijk is, bekijk het dan vanuit een andere hoek. Wees actief en zo min mogelijk passief! Ik heb alles wat ik heb bereikt met mijn WCMX op eigen kracht gedaan, zonder hulp van anderen en zonder een trainer. Ik heb iets gedaan wat uiteindelijk is opgevallen, maar in beginsel had ik alleen mezelf en de mensen in het skatepark, die in mij geloofden”, zegt Kevin.

“Doe wat je leuk vindt, dan kies je altijd het goede voor jezelf”

Wat Kevin vooral wil uitdragen is: doe wat je leuk vindt, dan kies je altijd het goede voor jezelf. Zijn omgeving geloofde niet in zijn WCMX-droom. Sterker nog, hij werd zelfs voor gek verklaard. Door niet op te geven en alles te geven heeft hij uiteindelijk bereikt waarvan hij droomde. Rolstoel of niet, hij gaat ervoor! “Voor de volle honderd procent accepteren dat ik roller ben, kan ik niet. Ik heb een lopend verleden. Maar ik probeer wel te doen wat ik voor mijn rolstoel ook deed en vooral wat ik leuk vind. Soms lukt het niet op exact dezelfde manier, of lukt het helemaal niet, maar ik probeer het wel”, voegt Kevin toe.

Kevin op de skatebaan

Kevin op de skatebaan

“In samenwerking met Uniek Sporten hoop ik een nieuwe WCMX-rolstoel te bemachtigen”

Defecte stoel

Helaas is Kevin zijn WCMX-rolstoel momenteel defect. De afgelopen periode is hij druk bezig geweest met verschillende reparaties, maar het mocht niet baten. Op zich heeft hij een redelijke stoel; echter is dat niet een stoel waar hij wedstrijden mee kan rijden. Ook staan er workshops in zijn agenda, maar of deze uiteindelijk realiseerbaar zijn zonder een wedstrijdstoel, zal moeten blijken. “In samenwerking met Uniek Sporten hoop ik een nieuwe WCMX-rolstoel te bemachtigen. Het is nu even afwachten, dus dat blijft spannend!” zegt Kevin.

Nog een jongensdroom

Zijn doel is om de WCMX- sport in Nederland op de kaart te zetten, zodat andere rollers deze sport in de toekomst ook kunnen beoefenen. Op dit moment is het volgens de Wmo namelijk nog geen sport, waardoor het heel moeilijk is om de speciale rolstoel hiervoor te verkrijgen. Ook kunnen we erop rekenen dat-ie op een dag op de markt komt: Kevins eigen WCMX-merk. Het zal een model worden dat zo is aangepast, dat de nu nog veelvoorkomende defecten er minder of niet meer zijn. Ooit hoopt hij deze rollersport groot te maken in Nederland!

Je kunt Kevin volgen via zijn Facebook-pagina.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top