Skip to Content
Terug naar het overzicht

Een voet die niet mee wil werken en zijn eigenaar laat struikelen. Dat is het eerste verschijnsel dat er in het redelijk wolkeloze leven van Thomas Sanders iets mis aan het gaan  is. In eerste instantie trekt Thomas zich daar niet veel van aan, want hij is jong gezond en sportief en hard op weg om een succesvol leven te leiden.

In het autobiografische Achteruit Lopen beschrijft Thomas Sanders hoe de MS steeds meer van zijn lichaam in de greep krijgt, maar ook over hoe hij zelf steeds meer greep krijgt op het leven met MS. Over teleurstellingen en ook over triomfen. Over verlies en vriendschap. Kortom: het leven zoals het aan ons ieder voorbij trekt, dus ook aan mensen met een progressieve ziekte.

Het boek bestaat uit hoofdstukken die een bepaalde periode beschrijven. Die hoofdstukken bestaan weer uit korte luchtige stukjes waarin steeds een situatie of gebeurtenis centraal staat. Zo gaat hij met grote sprongen door de jaren en staat slechts hier en daar langer stil bij een proces dat hij doormaakt. In die korte miniatuurtjes beschrijft Sanders op een heel zintuigelijke manier en met humor wat hem allemaal overkomt. Een voorbeeld hiervan is de beschrijving van zijn slaapproblemen.

“Al jarenlang slaap ik als een stotterende nieuwslezer, die bij iedere zin struikelt over zijn woorden. Elke keer dat één van mijn benen - het maakt niet uit of het de linker of rechter is, welke het meest wakker is in ieder geval - iedere keer dat er één spastisch samentrekt in een krampachtige reflex, word ik net zo wakker als dat ledemaat. Als een tegenstribbelende peuter lijkt het te zeggen: als ik overdag niet meer mag lopen van jou, laat ik je lekker niet doorslapen. Probeer me maar eens te buigen en leg me in een comfortabele slaapstand. Lukt je lekker toch niet. En inderdaad. Als stijve stelten liggen ze iedere nacht in de weg. Zodat ik niet langer dan drie kwartier aan een stuk doorslaap. Eén voordeel: ik ben vrij goed geworden in het opnieuw in slaap vallen.”

Voor een sentimenteel MS-drama waarin de ellende onontkoombaar centraal staat hoef je bij Achteruit Lopen zeker niet bang te zijn. Zo ingewikkeld als de titel klinkt, zo makkelijk leest dit boekje weg. Hoewel de hoofdpersoon soms met pijn terugkijkt op zijn eerdere wolkeloze leven lijkt hij ook een open blik te richten op toekomstige avonturen en mogelijkheden. Er wordt in dit boek dus zeker niet alleen achteruit gelopen, maar vooral vooruit gerold.

 

Achteruit Lopen
Thomas Sanders
160 pagina’s
2021
€10,50
O.a. verkrijgbaar via Voor den Bakker

 

 

 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top