Skip to Content
Terug naar het overzicht

Dat je met een rolstoel nog steeds de pan uit kan swingen of tot ontroering toe elegant kan bewegen, laten rollende dansers zien. WijRollen zet al die prachtige dans in de schijnwerper en deelt een paar van de mooiste dansfilmpjes. Deze keer aandacht voor een dansvideo van de twee meest ervaren vrouwelijke rolstoeldansers van Groot-Britannië: Suzie Birchwood en Laura Jones.

And now for something completely different, zoals hun Britse landgenoten in Monty Python al verwoordden, want deze dansvideo is echt anders dan wat we al kennen. In dit artistieke dansfilmpje is veel aandacht voor de achtergrond, muziek en montage. Op een opzwepende mix van muziek en gesproken woorden dansen Suzie Birchwood en Laura Jones een subtiele, maar ook razendsnelle choreografie. De dans lijkt misschien abstract, maar als je beter kijkt, blijkt dat niet waar te zijn. Steeds meer herken je bewegingen die vrouwelijke popidolen en topmodellen maken in dansvideo’s en op de catwalk. De dans is een commentaar op wat normaal als vrouwelijke schoonheid wordt gezien. Tijdens de video valt zo nu en dan ook nog iets te lachen. Je kunt bovendien genieten van hoe deze ervaren danseressen heel precies en elegant de bewegingen uitvoeren, waardoor ze nog meer zeggingskracht krijgen.

A part
https://youtu.be/G1BXuprQai0

Meer over de dansers in de video:

Suzie Birchwood is danser, choreograaf en artistiek leider van dansgezelschap Arc Dance. Ze is opgeleid als danseres en geschoold in klassiek ballet en moderne dans. Op haar 17de was ze hard op weg om professioneel danser te worden, toen ze dystonie kreeg en daardoor een rolstoel moest gaan gebruiken. Dat was echter geen reden voor haar om te stoppen met dansen. Haar manier om ernaar te kijken verwoordt ze als volgt: “Nobody here has ever seen the wheelchair as a disability, more as an opportunity to move in a unique way.”

Laura Jones is danser en choreograaf en momenteel het hoofd voor talentontwikkeling bij  een van ’s werelds eerste inclusieve dansgezelschap Stopgap Dance Company. Deze dansgroep begon in 1995 als een sociaal project en is officieel opgericht in 1999. In 2001 sloot Laura zich bij hen aan. Laura ging al dansen op haar vijfde en nadat ze in een rolstoel terechtkwam, maakte ze alsnog haar dansopleiding af. Daarmee is zij de eerste danseres in een rolstoel die in Groot-Britannië de dansoppleiding volledig afmaakte en dus gewoon geschoold is als danser. Ze deed als danser mee aan zowel reguliere als inclusieve voorstellingen en richt zich nu op het opleiden en inspireren van een nieuwe generatie dansers en choreografen.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top