Skip to Content

Het heden is nooit ons einddoel; het verleden en het heden zijn onze middelen; alleen de toekomst is ons doel schreef de wetenschapper Blaise Pascal ooit. Kennis over ons heden is bijna niet te vermijden door alle oude, digitale en social media. Maar wat weten we over de geschiedenis van mensen met een handicap? Bar weinig. In deze vlog interviewen Jan Troost en Mari Sanders historicus Paul van Trigt over wat er bekend is over mensen met een beperking in de 19de eeuw.

In bepaalde periodes waren er door gebrekkige medische zorg veel meer mensen met een handicap. Ze waren een gebruikelijker onderdeel van het straatbeeld. Werden ze dan ook anders bejegend? Gingen ze naar school, werkten ze? Waren de freakshows die populair waren in het midden van de 19de eeuw een vorm van uitbuiting of van emancipatie? Paul van Trigt geeft antwoord op deze vragen. Ook leuk in deze video: Jan leest een19de-eeuws bedellied voor.

https://www.youtube.com/watch?v=AaVi4igmpYQ

Heb jij meer interesse in de geschiedenis van mensen met een handicap? Kijk dan ook even op de website www.displace.nl, waar ook Paul van Trigt aan meewerkt. Dit online archief brengt de geschiedenis van mensen met een handicap in kaart door middel van archiefmateriaal en persoonlijke verhalen.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top