Skip to Content
Terug naar het overzicht

Dicht bij huis valt er zóveel moois te beleven! En Nederland wordt steeds inclusiever. Daarom heeft HandicapNL in samenwerking met Coloplast een boekje gemaakt met toegankelijke uitjes in eigen land.

Het is soms even zoeken om een leuk uitje te vinden als iemand uit het gezin slechtziend, prikkelgevoelig of rolstoelgebonden is. Gelukkig is het steeds vaker mogelijk om samen te genieten van een mooi museum of een fietstocht langs de vele authentieke dorpjes. Óf trek er lekker samen op uit naar een leuk toegankelijk festival!

Het boekje ‘Toegankelijke uitstapjes in eigen land’ staat vol tips om er op uit te trekken.

Bezoek een geur/belevingstuin

Wanneer je je even helemaal in een andere wereld wilt begeven is het heerlijk om rond te struinen in een geur- of belevingstuin. Denk bijvoorbeeld aan de Botanische tuinen in Utrecht die, op één pad na, ook nog eens geheel rolstoeltoegankelijk is. Zoveel verschillende geuren heb je nog nooit geroken. Meer bloemen vind je in de Hortus Botanicus in Haren, met onder andere een Chinese-, Keltische- en kruidentuin.

In Nationaal park De Hoge Veluwe is een speciaal belevingspad aangelegd, waar alles rondom deze 1km lange route draait om ruiken, voelen en ervaren. Ook de Orchideeën Hoeve in Luttelgeest (Flevoland) is een echte aanrader, waar overigens naast bloemen en planten ook een hoop dieren te zien zijn!

Oog in oog met de dieren

Over dieren gesproken: veel dierentuinen werken actief aan hun toegankelijkheid. Zo is de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (een club van 13 dierentuinen verspreid door het land) aangesloten bij de community ‘Toegankelijke Recreatie’. In 2019 kreeg safaripark De Beekse Bergen nog een toegankelijkheidsplaquette uitgereikt voor hun inzet om het park 5 voor iedereen geschikt te maken. En er is meer safari in eigen land! Bij Frisia Rondvaarten kun je in de Oosterschelde op een heuse zeehonden-safari.

Ook Apenheul is, ondanks het heuvelachtige gebied, goed begaanbaar voor mensen met een beperking. Hier sta je oog in oog met de grappigste apen en leer je veel verschillende soorten kennen.

DoeZoo is door de ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van Groningen. In deze speciale dierentuin voor insecten kun je slangen en spinnen aanraken en alles leren over het nut van insecten. Struisvogelboerderij Monnikenwerve in Zeeland heeft wel 125 struisvogels rondlopen. Met hun grote poten, ronde ogen en mooie veren raak je niet uitgekeken. En ook Kasteelpark Born in Limburg is een bezoekje waard als je van mooi aangelegde tuinen en dieren houdt.

De vrije natuur in

Wat is er nou lekkerder dan een lange, ontspannen wandeling maken? Even één met de natuur, je hoofd helemaal leeg maken… Maar de meeste wandelpaden in de natuur zijn slecht toegankelijk wanneer je in een rolstoel zit of slecht ter been bent. Wildroosters, zandpaadjes en klaphekken kunnen roet in het eten gooien. Daarom startte HandicapNL samen met Natuurmonumenten het project ‘Natuur voor iedereen‘. Zij maakten maar liefst 40 natuurgebieden toegankelijk voor mensen met een beperking. In het boekje vind je de tien favorieten.

Wil jij meer tips? 

Download hier het boekje

 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top