Skip to Content
Terug naar het overzicht

Hoe maken we de wereld toegankelijker voor rolstoelgebruikers? De Focus Podcast van NTR onderzoekt in vier afleveringen wat de wetenschap kan bijdragen aan de uitdagingen die komen kijken bij een rolstoel. Van dagelijks gebruik tot sporten op het hoogste niveau.

De volgende afleveringen zijn nu online te vinden:

#1 Mijn eerste wheelie

Verslaggever Ruben Rosen Jacobson gaat langs bij een rolstoel-sportmarkt georganiseerd het Wheelchair Skills Team voor zijn eerste rolstoelvaardigheidstraining. Hij krijgt hierbij hulp van niemand minder dan de dertienjarige coach Sebas. Ook spreekt hij diverse rolstoelgebruikers over hun ervaring met het hun eigen maken van dit ‘verlengstuk van het lichaam’ en hoe de maatschappij hierbij kan helpen – waaronder WST-oprichter Kees-Jan van der Klooster.

 

Beluister hier de eerste aflevering direct online

#2 Maak van je rolstoel je lievelingsschoenen

Als je een rolstoel moet kiezen, voor welk model ga je dan? Ga je voor een stoel waarmee je de blits kunt maken op de dansvloer of heb je liever een stevig model die je overeind houdt bij onverwachte bewegingen? Zeker bij kinderen – die gemiddeld zo’n 6 centimeter per jaar groeien en constant veranderen – is de keuze niet eenvoudig. Terwijl het juist voor jongeren belangrijk is om in alle omstandigheden comfortabel en vaardig te zijn in hun rolstoel, zegt kinderfysiotherapeut en onderzoek Marleen Sol. ‘Als kinderen vaardig zijn in hun rolstoel kunnen zij zelfstandig met hun vriendjes de straat oversteken ondanks de hoge stoepranden.’

 

Beluister hier de tweede aflevering direct online

0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top