Skip to Content
Terug naar het overzicht

De Duitse versie van Sesamstraat krijgt een nieuwe rollende bewoner. Vanaf de herfst woont de kleine Elin in de straat, een muppet in een rolstoel.

In Nederland is Sesamstraat al een tijdje gestopt. De kinderserie is nog wel dagelijks op tv, maar sinds 2018 worden er helaas geen nieuwe afleveringen meer gemaakt. In Duitsland echter zijn ze toe aan een jubileum. Vorige maand begon daar de opnames van het 50ste seizoen van ‘Sesamstrasse’. Om dit feest wat extra op te fleuren introduceerden de makers een nieuwe bewoner genaamd Elin. Het meisje is de eerste Sesamstrasse-bewoner in een rolstoel.

René Schaar is een van de redacteuren van Sesamstrasse en hij is de bedenker van Elin. Omdat hij zelf een handicap heeft wilde hij ook Sesamstraat-bewoner met een beperking. “Elin gebruikt een rolstoel omdat ze niet kan lopen”, vertelde hij in een interview. “Maar dit gegeven zal haar niet domineren. Haar handicap zal slechts een van de vele kenmerken zijn die Elin speciaal maken. Ze is geïnteresseerd in techniek en houdt van cijfers. Verder houdt ze vooral van knutselen en vindt vaak verrassende oplossingen voor problemen."

Elin met haar poppenspelers en bedenker René Schaar (midden)

Elin met haar poppenspelers en bedenker René Schaar (midden)

Om Elin tot leven te wekken zijn twee poppenspelers nodig. “De rekwisietenafdeling hebben een geweldige opstelling gebouwd”, vertelde poppenspeler Iris Schleuss in het NDR journaal. “Ze hebben een positie voor de poppenspeler gevonden waarin je virtuoos kan spelen. Dat was echt een hele uitdaging.”

(zie de video voor een reportage van de NDR)

Elin maakt deze haar haar debuut op tv als de uitdager van Koekiemonster in de Quiz-show parodie ‘Prima Klima’. Daarin wordt op een leuke en kindvriendelijke manier ingegaan op milieu- en klimaatbescherming.

Bij Sesamstrasse achter de schermen

Bij Sesamstrasse achter de schermen

Twee poppenspelers zijn nodig om Elin tot leven te wekken.

Twee poppenspelers zijn nodig om Elin tot leven te wekken.

De kleine Elin is overigens niet de eerste muppet in een rolstoel. In de Arabische versie van Sesamstraat rijdt sinds vorig jaar Ameera rond om ook daar de kinderserie inclusiever te maken. De groene muppet is volgens de makers een vrolijke komiek met een verfrissende persoonlijkheid.

De Arabische Ameera was de eerste muppet in een rolstoel.

De Arabische Ameera was de eerste muppet in een rolstoel.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top