Skip to Content
Terug naar het overzicht

Vraag Patrick de Jong:

Ik ben een echte vakantieganger en jarenlang vloog ik dan ook naar allerlei hoeken van de wereld. Helaas is mijn situatie de laatste jaren ingrijpend veranderd. Door een ongeluk heb ik namelijk een dwarslaesie opgelopen en ben ik de laatste jaren alleen maar bezig geweest met revalideren. De vakanties zijn er dan ook helaas bij in geschoten.

Nu ik een beetje gewend ben aan mijn leven in een rolstoel, wil ik graag weer gaan reizen. Het lijkt me fijn om mijn blikveld weer te verruimen. Maar ik heb geen idee of ik nog wel kan vliegen. Zijn alle vliegtuigen toegankelijk voor een elektrische rolstoel? Hoe kom ik dat te weten? En waar moet ik allemaal nog meer op letten?

Antwoord Jacqueline van Creveld van Dwarslaesie Organisatie Nederland:

Ik heb zelf een dwarslaesie en reis toch de hele wereld over. Het is dus zeker mogelijk om te vliegen, maar er komt wel veel bij kijken. Dus begin vooral op tijd met regelen. Geef allereerst bij het boeken van je ticket aan dat je hulp nodig hebt. Bij Transavia kun je dat online doen, bij vrijwel alle andere luchtvaartmaatschappijen moet je dat telefonisch aangeven.

Het is belangrijk dat je álle details doorgeeft van je rolstoel. Misschien stellen zij maar drie vragen, geef dan toch méér informatie. Het kan zomaar gebeuren dat je op het vliegveld ineens tegen allerlei beperkingen aanloopt waar de telefoniste je niets over gevraagd of gezegd had. Je bent zelf de deskundige over je eigen situatie!

Om welke details het dan gaat? Wat voor rolstoel heb je? Wat voor soort accu’s? Hoe is de besturing geregeld? Zitten er houdertjes op voor een beker of een telefoon? Kun je zelf aan boord komen of moet je getild worden? En dus ook: hoe groot ben je zelf? En hoe zwaar? De meeste maatschappijen willen een certificaat zien van de accu’s die in je rolstoel zitten. Vraag die dus op tijd op bij de fabrikant. Check sowieso welke eisen een maatschappij stelt aan de accu.

Die kunnen namelijk verschillen per luchtvaartmaatschappij en ook nog eens per bestemming en datum. Een handbewogen rolstoel mag mee tot je het vliegtuig ingaat, een elektrische rolstoel moet je thuis al inpakken. Haal alle uitstekende onderdelen eraf en bevestig die met duct tape aan de rolstoel. Dan weet je zeker dat je niets kwijtraakt. Tijdens het inchecken geef je het hele pakket af.

Mijn ervaring is dat je ook naar ontwikkelingslanden kunt vliegen, zoals India, Laos of de meeste Afrikaanse landen. Sterker nog, hoe minder ontwikkeld een land is en hoe minder voorzieningen er zijn, hoe meer de mensen bereid zijn je te helpen. Er zijn altijd speciale afdelingen voor reizigers met een beperking. Let er wel op dat je voor een Europese vlucht goed doorvraagt of je elektrische rolstoel door de deur van het laadruim past. Dat is namelijk niet altijd zo bij kleinere vliegtuigen.

Ben je op zoek naar organisaties die reizen organiseren voor mensen met een beperking? Kijk dan op Handicap.nl/vakantiereizen

Een versie van dit artikel verscheen eerder in magazine saam[en] van HandicapNL.

Bekijk 10 handige tips voor vliegen met een rolstoel op Handicap.nl

Kan.

 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top