Skip to Content
Terug naar het overzicht

Hoewel nog niet iedereen aanwezig is op het afgesproken punt op Utrecht Centraal, gaat de training direct van start. Miranda en Rienk willen naar boven met de roltrap. ‘Echt spannend, ik had dat nog nooit gedaan,’ vertelt Miranda.

Rehab Academy

Utrecht is voor veel mensen een gezellige stad, maar voor mensen met een fysieke beperking staat deze stad vol met obstakels. De Rehab Academy ging vandaag op pad met Rolf, Miranda en Rienk om deze obstakels te overwinnen. Alle drie zitten ze midden in een traject van vijf maanden om om te leren gaan met hun rolstoel. De Rehab Academy heeft als doel om volwassenen met een fysieke beperking te begeleiden bij het oppakken van hun leven. Vandaag doen ze dat door samen met Rolf, Miranda en Rienk persoonlijke en gezamenlijke opdrachten uit te voeren in het drukke Utrecht.

Het fijne van de Rehab Academy is dat je van tevoren niet weet wat er gaat gebeuren, anders was ik vast gaan piekeren en stressen. Nu moest ik de opdracht gewoon doen, verstand op nul en gaan!

Obstakels opheffen

Rolf kreeg de opdracht om zelfstandig met de bus naar het Spoorwegmuseum te reizen. “Dat ging eigenlijk heel vlot. Maar daar kom je pas achter door het daadwerkelijk te doen. Toen ik ontslagen werd uit het revalidatiecentrum merkte ik dat de werkelijke revalidatie toen pas echt begon. Je loopt tegen allerlei obstakels aan die je probeert op te heffen.”

Door in een veilige omgeving te trainen, durf ik het de volgende keer alleen. Dat is het mooie van Rehab Academy; je treedt buiten je comfortzone waardoor je grenzen verlegt en zodoende zelfstandiger leert functioneren.

Verstand op nul en gaan

Rienk kreeg de opdracht om een leuke werkplek te zoeken en een dagje mee te draaien. Een uitdagende opdracht, aangezien hij voor zichzelf nog niet helemaal duidelijk heeft wat hij wil qua werk. Nadat hij de moed bij elkaar heeft geraapt, is hij in een sportschoenenzaak in bedrijfskleding aan de slag gegaan als verkoper en heeft hij in een CrossFit box enkele mensen die aan het trainen waren instructies gegeven.

Vertrouwen in jezelf

Miranda wilde graag gebruik kunnen maken van de roltrap en schakelde de hulp in van Coen, één van de oprichters van Rehab Academy. “Hij gaf me instructies en we probeerden het eerst een keer samen. De keer erop stond hij achter me, maar zou hij niet zeggen wanneer hij mijn rolstoel los zou laten. Na afloop bleek dat ik het helemaal alleen had gedaan! Zo’n oefening geeft je het vertrouwen dat je het zelf kan.”

Rehab Academy doet meer

Ná de revalidatie begint het echte leven en dan blijk je vaak tegen allerlei problemen aan te lopen, zoals acceptatie en moeite hebben om hulp te vragen. Bij de Rehab Academy kun je oefenen en je voorbereiden. Ze kennen ook veel mensen, waardoor ze je aan oplossingen voor veel problemen kunnen helpen. Er zijn zelfs speciale stages voor op de werkvloer, zodat je weet wat je te wachten staat als je teruggaat naar je eigen werkgever.

Nieuwsgierig geworden? Neem een kijkje op de website van Rehab Academy


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top