Skip to Content
Terug naar het overzicht

Dat je met een rolstoel nog steeds de pan uit kan swingen of tot ontroering toe elegant kan bewegen, laten rollende dansers zien. WijRollen zet al die prachtige dans in de schijnwerpers en deelt een paar van de mooiste dansfilmpjes. Deze keer aandacht voor de dansvideo Flutter van het Amerikaanse dansgezelschap AXIS.

https://youtu.be/arCxjOkUyeg

 

Een industrieterrein met zwarte bandensporen van een voertuig dat verdwenen is. Drie mensen dansen over de sporen op een opzwepend ritme van klappende handen. Twee rollers en een loper voeren een precieze choreografie uit. Hoewel ze alle drie duidelijk van elkaar verschillen, lijken ze ook een onderdeel van een grotere machine te zijn.

Robin Dekkers maakte Flutter oorspronkelijk voor zijn eigen dansgezelschap Post:Ballet. Maar hij vormde het stuk om voor het wereldvermaarde inclusieve dansgezelschap AXIS, dat al sinds 1987 dansstukken maakt met professionele dansers met en zonder beperking. In deze specifieke videoversie lijkt de nadruk erg te liggen op hoe de drie dansers één geheel vormen.

De rollende dansers DeMarco Sleeper en JanpiStar vormen zowel een contrast als een eenheid met de lopende danseres Yuko Monden Juma. Door de minimalistische klappende handen, muziek van Steve Reich, doet het geheel ook wel denken aan het kloppen van een hart. Schijnbaar zonder enige moeite klieven ze door de lucht, draaien ze rond in een abstracte choreografie die oneindig door lijkt te gaan. Het gevoel van vrijheid wordt opgeroepen, de vrijheid om altijd door te blijven bewegen.

Meer informatie over de dansers in de video:

DeMarco Sleeper groeide op in pleeggezinnen tot hij werd geadopteerd. Als kind al deed hij niets liever dan dansen en zingen. Daar veranderde helemaal niets aan toen hij op zijn 20ste door een ongeluk in een rolstoel belandde. Sterker nog, misschien is DeMarco wel een van ’s werelds meest atletische dansers in een rolstoel. Voor hem is dat nog niet goed genoeg: “I believe dance can be more physical. There can be more extreme movement.” Niet voor niks werd hij door het Amerikaanse blad Dance Magazine uitgeroepen tot een van de 25 dansers van 2021 die je in de gaten moet houden. Hij zou de danswereld wel eens grondig op de grondvesten kunnen laten trillen.

Danser en choreograaf JanpiStar werd geboren in Puerto Rico en begon al op jonge leeftijd met muziek tot hen in aanraking kwam met dans. Zo danste JanpiStar bij bekende gezelschappen als het Britse Candoco. Niet alleen heeft hen gewerkt met wereldberoemde choreografen, maar ook maakt JanpiStar eigen solo dansstukken, die over de hele wereld worden opgevoerd. JanpiStar is een vaste danser bij het AXIS dansgezelschap.

Het AXIS dansgezelschap werd opgericht in 1987 en heeft een aantal artistiek leiders gekend, van wie de meesten zelf ook een fysieke beperking hebben. De huidige artistiek leider is Nadia Adame, die zelf krukken gebruikt. AXIS heeft veel prijzen gewonnen en wordt wereldwijd erkend als een van de toonaangevende inclusieve dansgezelschappen. Niet alleen reizen hun producties over de hele wereld, ook maken ze zich hard voor inclusieve dans door educatieve programma’s. Hieraan kan iedereen meedoen, onafhankelijk van wat je fysiek zogenaamd wel of niet zo kunnen. Op hun YouTube-kanaal vind je veel video’s.

In het bijgaande filmpje vind je een korte documentaire, waarin de vorige artistiek leider Mark Brew en DeMarco Sleeper meer vertellen over het gezelschap:

https://youtu.be/ZwOb0cP6VCY


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top