Skip to Content
Terug naar het overzicht

Al sinds jonge leeftijd heeft Priscilla een kinderwens en voelt ze zich een moeder. Haar leven liep echter anders. De jaren verstreken, ze werd ouder – tikte de dertig aan – en ze kwam in een rolstoel terecht.

Priscilla werd ziek en kreeg een beperking. Haar leven stond ineens op z’n kop en daarmee ook haar kinderwens. Kinderen krijgen was haar grootste wens, maar ze had nog een grote wens: beter worden. In de periode dat ze in een rolstoel terecht kwam, ontmoette Priscilla de liefde van haar leven. Na een lange tijd van therapie en revalidatie bleek dat ‘beter worden’ op korte termijn niet mogelijk is. Samen besloten zij hun kinderwens te heroverwegen.

"Mensen kijken wel iets vaker nu ik met mijn zwangere buik in de rolstoel zit, maar dat hoort erbij"

Zwangerschap

Haar beperking ging niet weg, maar de kinderwens bleef. Samen met haar echtgenoot heeft ze het besluit genomen voor rollend ouderschap te gaan. Inmiddels is Priscilla 34 weken zwanger. De zwangerschap kwam iets eerder dan verwacht, maar het was wel gepland. Wanneer ze naar buiten gaat in de rolstoel, krijgt ze gelukkig geen vervelende vragen. "Mensen kijken wel iets vaker nu ik met mijn zwangere buik in de rolstoel zit, maar dat hoort erbij", zegt Priscilla. Ze had wat meer zwangerschapskwalen verwacht, maar tot nu toe loopt het eigenlijk op rolletjes. "Lopen was wel fijn geweest, maar het kan helaas niet", voegt ze eraan toe.

Meningen

In het begin van haar zwangerschap vond ze het best wel lastig om te bepalen wat ze zou delen op bijvoorbeeld sociale media. Mensen hebben snel een mening, dus vast ook over mij als toekomstig rollende moeder. "Ik wil graag begrip voor mijn situatie in plaats van ongevraagde meningen. Daarbij wil ik andere rollende vrouwen met een onvervulde kinderwens niet kwetsen", zegt Priscilla.

"Ik heb mijn ideaalbeeld van het ouderschap moeten bijstellen"

Ideaalbeeld

Haar ideaalbeeld van het ouderschap heeft Priscilla moeten bijstellen. Een andere keuze is er niet. Ze moest echt een knop omzetten om haar beeldvorming aan te passen. Priscilla heeft zich bijvoorbeeld vaak afgevraagd of zij wel een goede moeder kan zijn nu ze niet met haar kind van de glijbaan kan. Inmiddels denkt ze wat dit betreft in mogelijkheden. Ze kan dan wel niet lopend met haar dochtertje door de dierentuin, maar wel rollend en dat is ook prima. "Er zijn nog wel aanpassingen waar ik in mijn hoofd vaak mee bezig ben, omdat ik het me anders had voorgesteld", zegt Priscilla. "Ik had al jaren een avondritueel in gedachten voor als ons kindje er zou zijn. In dat avondritueel zou ik de baby ’s avonds voor het slapengaan in bad doen. Met de beperking die ik heb, is dat voor mij niet haalbaar", voegt ze eraan toe.

Rolverdeling

Als aanstaande (rollende) moeder komt er veel op haar af. De rolverdeling zal bij Priscilla en Robin anders zijn dan bij een gezin zonder rollende ouder. Ze denken er samen goed over na en maken hierin weloverwogen beslissingen. "Ik ben erg hard voor mezelf, waardoor het aanpassen veel van mij vergt. Maar ik probeer er realistisch in te staan, waar nodig om te denken en mij aan te passen aan de situatie", zegt Priscilla.

"Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn dochter op veel vlakken heel andere lessen kan leren. Daar haal ik mijn kracht uit"

Oplossingen

Priscilla heeft al veel nagedacht over oplossingen voor situaties waarin ze terecht zou kunnen komen. Zelfstandig naar buiten gaan is met een baby handiger op de scootmobiel. Ze heeft al verschillende draagmogelijkheden bekeken en zelfs al een draagzak aangeschaft. Priscilla moet nog wel een beetje wennen aan het idee, want lopen achter de kinderwagen zit er niet in. Maar de gedachte dat haar dochter er niets van merkt dat ze niet achter de kinderwagen heeft gelopen, steunt haar. "Het moet groeien", zegt Priscilla. Net als het wondertje in haar buik, moet ook het idee groeien dat alles anders zal zijn dan ze zich ooit had voorgesteld. "Ik ben ervan overtuigd dat ik mijn dochter op veel vlakken heel andere lessen kan leren. Daar haal ik mijn kracht uit. Het leven gaat niet alleen over leuke, fysieke activiteiten. Er is zoveel meer in het leven! Wat mijns inziens nog belangrijker is, zijn het meegeven van normen en waarden", zegt Priscilla.

"Voor mij als roller is het ouderschap dus net zo nieuw als voor ieder andere toekomstige ouder"

Intens geluk

Ze vindt het allemaal best spannend. Door haar beperking heeft Priscilla minder energie en straks als de baby er is, zal ze haar energie weer opnieuw over de dagen moeten verdelen. Momenteel kan ze op de bank rusten wanneer ze merkt dat het zwaar voor haar is, straks is daar minder tijd voor. Ondanks alles ziet ze haar rollend ouderschap in volle blijdschap tegemoet. "Ik heb er tot nu toe geen moment spijt van gehad. Voor mij als roller is het ouderschap dus net zo nieuw als voor ieder andere toekomstige ouder", zegt Priscilla. Ze zal het ouderschap niet uitvoeren volgens haar oorspronkelijke plan, maar niets weerhoudt haar ervan om een goede rollende moeder te zijn!


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top