Skip to Content
Terug naar het overzicht

Ook rollers willen graag rolmodellen en goede representatie. Daarom start WijRollen met een nieuwe serie artikelen, waarin we films met rollers in een hoofdrol onder de loep nemen. We zullen hier afwisselend fictie en non-fictie bespreken. De aftrap wordt genomen door de documentaire Unrest waarin Jennifer Brea vertelt over haar strijd met ME.

De jonge filmmaker Jennifer Brea staat volop in het leven, tot haar lichaam het plotseling begeeft. Ze pakt een camera en begint te filmen. Het resultaat is een indrukwekkende documentaire over de zoektocht van Jennifer en haar verloofde Omar.

We zien Jennifers wanhoop en pijn, als ze doodziek door haar huis kruipt. Haar zoektocht in het medische circuit levert aanvankelijk niets op, maar langzaam wordt duidelijk dat ze myalgische encefalomyelitis (ME) heeft, ook bekend als het chronischevermoeidheidssyndroom (CVS). Artsen kunnen niets doen. Ze duikt het alternatieve circuit in en onderzoekt vele mogelijkheden. Dat leidt tot soms vergezochte of hilarische pogingen om beter te worden.
https://www.youtube.com/watch?v=JvK5s9BNLzA 

De documentaire volgt nog drie andere mensen met zeer ernstige ME: een Amerikaanse man die 24/7 op bed ligt en niets meer kan (zelfs niet praten), een Britse jonge meid die haar leven ook op bed doorbrengt en nauwelijks meer kan staan, en een Deens gezin waarvan de puberdochter 24/7 in een donkere kamer ligt. Hun verhalen zijn schrijnend, maar ze houden hoop.

Daarnaast interviewt Jennifer vele mensen wereldwijd: artsen, wetenschappers, ouders en mensen met ME zelf. Het levert een grimmig beeld op van vaak doodzieke mensen in een wereld die de ziekte stelselmatig onderschat of afdoet als “psychosomatisch”.

Maar de film kent ook mooie momenten, zoals het ontstaan van de nieuwe beweging #MEAction, die de miljoenen mensen met ME over de hele wereld met elkaar verbindt. Of de ontroerende actie van #MillionsMissing, waarbij foto’s en pleinen vol lege schoenen alle mensen op bed zichtbaar maakt.

Unrest is een fraai gemaakte documentaire, die een ontnuchterend portret schetst van het leven met ME. Voor veel mensen met ME kan de film ontroerend of confronterend zijn. De film zal ook veel mensen met soortgelijke aandoeningen waar medici geen raad mee weten, aanspreken.

→ Niet kijken, als je getriggerd wordt door schrijnende ervaringen van mensen met “vergeten” aandoeningen.

→ Wel kijken, omdat de film de gevolgen van ME en de lange zoektocht naar herstel eerlijk en duidelijk in beeld brengt.

Unrest, 2017
Documentaire, 97 min, Verenigde Staten
Regie: Jennifer Brea
Schrijvers: Jennifer Brea, Kim Roberts
Hoofdrollen: Jennifer Brea, Omar Wasow, Jessica le Taylor

Meer info over de filmmaker/hoofrolspeelster op haar eigen website.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top