Skip to Content
Terug naar het overzicht

Petra Baks is in het dagelijks leven beleidsmedewerker bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze riep altijd stoer dat ze voor haar 40ste in haar vrije tijd een boek zou schijven. Het schrijven was best een geworstel, maar het is haar wel mooi gelukt. Niet voor niks heet het boek dan ook Leven met lef.

Hoofdpersoon Eva werkt - net als Petra - op een ministerie en lijdt aan dezelfde progressieve spierziekte waardoor ze in een elektrische rolstoel zit. Het boek is dan ook voor een gedeelte autobiografisch en voor een gedeelte ontsproten aan de fantasie van Petra. Al met al levert het een herkenbaar en levendig verhaal op over een vrouw die haar uiterste best doet om haar dromen na te jagen, ondanks dat ze te vaak de boodschap heeft gekregen dat ze dingen toch niet zou kunnen.

Zo jaagt Eva haar droom na om contactclown te worden en begint ze aan een cursus, waar ze in eerste instantie best huiverig is voor de reacties van de leraar en andere cursisten. Kan ze dit wel? Wat zullen die anderen wel niet denken? Toch zet ze door. Eigenlijk zoals ze altijd doet, want Eva laat zich maar heel zelden tegenhouden om de halve wereld af te reizen of te doen wat ze wil. Ze voelt zich eigenlijk niet anders dan anderen, maar dat hou je lastig vol als er steeds op je gereageerd wordt alsof je anders bent.

In het verhaal, waarin haar kindertijd en het heden losjes door elkaar geweven zijn, ontdek je hoe haar spierziekte steeds meer afsnoept van wat Eva kan en dat ze uiteindelijk bij zo goed als alle dagelijkse handelingen hulp nodig heeft. Opvallend echter aan het personage is dat zij zelf vaak degene is die zorgzaam is voor anderen. Dat levert een hele mooie tegenstelling op tussen hulp krijgen en hulp geven, die als een rode draad door het boek loopt.

Naast het vrolijke verhaal van Eva heeft het boek ook een andere verhaallijn: over omgaan met verlies en rouw. Niet alleen het verlies van lichamelijke mogelijkheden, maar ook het overlijden van geliefde personen. Ook Eva worstelt hiermee en daarbij gaat ze tot het randje. Ondanks dat het boek dus ook een zware kant heeft, blijft de toon luchtig. Kortom: een diepmenselijk boek dat laat zien dat als het om de belangrijke zaken in het leven gaat, iedereen met hetzelfde worstelt, ook de mensen zonder rolstoel. En dat iedereen af en toe wel een beetje lef kan gebruiken.

Voorkant 'Leven met lef'

Voorkant 'Leven met lef'

Leven met Lef
Petra Baks
Uitgeverij: Droomvallei
ISBN: 9789083208879
168 pagina’s
Prijs: € 18,95


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top