Skip to Content
Terug naar het overzicht

De vriendschap tussen buurmeisje Jikke en buurjongen Jurre staat centraal in de nieuwe boekenserie Jikke en Jurre. Als een hedendaagse Jip en Janneke beleven deze twee basisschoolkinderen avonturen in hun directe omgeving. Maar waar Jip en Janneke nogal rolbevestigend is, blijkt Jikke en Jurre juist een inclusieve serie waarin een handicap of een andere huidskleur volkomen vanzelfsprekend zijn.

In het eerste deel van de boekenserie, Jikke en Jurre redden oom Piet, is Jikke helemaal niet blij met de komst van haar nieuwe buurjongen Jurre. Terwijl zij bij opa en oma logeert, is Jurre zomaar komen wonen in het huis van haar beste vriend oom Piet. Oom Piet is tegen zijn zin naar het huis voor oude mensen afgevoerd. Dat is het begin van een avontuur waarbij Jikke en Jurre samen een plan bedenken om oom Piet te bevrijden.

Lichtvoetig en natuurlijk

In dit boekje voor beginnende lezers worden maatschappelijke thema’s zoals dementie op een begrijpelijke en natuurlijke manier in het verhaal verwerkt. Dat Jikke in een rolstoel zit, speelt geen belangrijke rol en wordt al helemaal niet geproblematiseerd. De huidskleur van Jurre is alleen te zien op de tekeningen. Daarentegen is er veel aandacht voor de gevoelens en gedachten van de hoofdpersonages, zeker als dingen niet helemaal lopen zoals verwacht. Het levert een lichtvoetig verhaal op, waarin voor alle problemen een oplossing te vinden is.

Schrijfster Yvette den Brok - Rouwendal, zelf ook roller, heeft jarenlang gewerkt in de gehandicaptenemancipatie en een praktijk gehad als kind- en gezinscoach. Daarnaast heeft ze zich ontplooid als schijfster en is nu verslingerd geraakt aan het schrijven van kinderboeken. Haar achtergrond vind je terug in haar boeken, waarin maatschappelijke thema’s en een positieve beeldvorming over mensen met een handicap hand in hand gaan met aandacht voor de belevingswereld, moed en fantasie van kinderen.

De vanzelfsprekende rolstoel

Het is een verademing dat er een leesboekje voor kinderen is waarin een handicap zo vanzelfsprekend in het verhaal verwerkt zit. Zoals we weten komen kinderen met een handicap niet vaak voor in kinderboeken. En áls ze er al in zitten speelt de handicap een prominente rol. Het rollende personage wordt eigenlijk overschaduwd door de rolstoel. Dat is bij Jikke niet het geval, ze komt helemaal tot haar recht. Daardoor is Jikke een aantrekkelijk personage voor kinderen om zich mee te identificeren.

Met dit eerste deel is de toon dus gezet. Hopelijk wordt dit een succesvolle serie die veel vervolgdelen zal krijgen en op alle scholen in de kasten zal staan. Zodat rollende kinderen zichzelf teruglezen in deze boeken en andere kinderen op een vanzelfsprekende manier kennismaken met hun rollende leeftijdsgenoten.

 

voorkant van het boek Jikke en Jurre redden oom Piet

voorkant van het boek Jikke en Jurre redden oom Piet

Jikke en Jurre redden oom Piet
Yvette den Brok-Rouwendal
met hulp van Brent Mertens
Tekeningen Maaike Feenstra
ISBN 978-94-6390-053-9
12,95 euro

Jikke en Jurre redden oom Piet is te verkrijgen op de website van uitgeverij EigenZinnig en vanaf 15 april ook te bestellen bij de reguliere boekhandel.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top