Skip to Content
Terug naar het overzicht

Door corona gingen veel evenementen voor het tweede jaar op rij niet door. Een van de uitzonderingen is de Formula 1 Heineken Dutch Grand Prix in Zandvoort dit weekend. Dit leidde tot grote vreugde bij alle autorace-liefhebbers, Ook rollers kunnen er terecht, want het evenement is toegankelijk voor rolstoelgebruikers en andere mensen met een handicap.

Zoals je wellicht weet mag het stijf uitverkochte evenement maar tweederde van het normale aantal bezoekers toelaten. Dus éénderde van de mensen met een kaartje mochten alsnog niet komen. Voor mensen met een beperking waren er ook maar 100 tickets beschikbaar en deze waren dus ook sneller uitverkocht dan je met je ogen kan knipperen.

Op 2 september was er exclusief aandacht voor de toegankelijkheid van het evenement tijdens een meeting in het kader van het project Onbeperkt Feest. Mensen uit de evenementenbranche konden afkijken hoe de Dutch Grand Prix in samenwerking met HandicapNL en NRPU (No Restrictions Party Unlimited) de toegankelijkheid hadden gerealiseerd. Dit natuurlijk om andere organisatoren te enthousiasmeren om hun gastvrijheid uit te breiden naar mensen met een handicap. De Dutch Grand Prix is dan ook een pilotproject waar volgend jaar op voortgebouwd gaat worden. Het uiteindelijke doel van het project Onbeperkt Feest is dat binnen de evenementenbranche toegankelijkkheid voor mensen met een handicap de standaard wordt. Binnen vijf jaar moeten in ieder geval alle toonaangevende festivals en evenementen toegankelijk zijn.

Rachel Luntungan: ”Voordat ik in een rolstoel terecht kwam, bezocht ik graag festivals samen met mijn man. Dit heb ik jarenlang niet aangedurfd, maar door de vele aanpassingen die via Onbeperkt Feest mogelijk worden gemaakt heb ik er vertrouwen in dat ik nu eindelijk weer van een festival kan gaan genieten!"

Voor mensen die er dit weekend niet bij kunnen zijn even een blik achter de schermen tijdens de opbouw met speciaal zicht op de faciliteiten voor mensen met een beperking.

Mensen met een handicap bekijken de race vanaf het 'miva' deck dat voor het hoofddeck geplaatst is.

Het 'miva' deck is geplaatst voor het hoofddeck

Het 'miva' deck is geplaatst voor het hoofddeck

Er staan voldoende stoelen voor mensen die met rollers meekomen en er is uitzicht op de finish

Er staan voldoende stoelen voor mensen die met rollers meekomen en er is uitzicht op de finish

Daardoor hebben zij grandioos uitzicht op de baan.

Het uitzicht van het deck op de baan is zo goed als perfect

Het uitzicht van het deck op de baan is zo goed als perfect

Hebben zij even extra zorg nodig of is het nodig om een momentje rust te pakken dan is daar de speciale toren van Onbeperkt Feest. Daar kun je je medicijnen gekoeld bewaren en zijn er zorgverleners beschikbaar. Dze is natuurlijk bereikbaar met een lift

Op het verhoogde platform van Onbeperkt Feest kun je niet alleen even rusten, je kunt zelfs nog een stukje baan zien

Op het verhoogde platform van Onbeperkt Feest kun je niet alleen even rusten, je kunt zelfs nog een stukje baan zien

Aangepast overnachten kan in het volledig toegeruste pop-up zorghotel, waar vrijwillige zorgverleners klaar staan om je te helpen waar nodig. Dit staat op het gezellige Camping Bloemendaal, zodat je gewoon tussen de andere Formule 1 liefhebbers slaapt.

Rachel Luntungan in een kamer van het zorghotel.

Rachel Luntungan in een kamer van het zorghotel.

Vanaf het zorghotel wordt je snel met een (rolstoel)bus van en naar het circuit gebracht. Dit is de all-inclusive Formule 1 ervaring voor mensen met uiteenlopende beperkingen. Kortom: een voorbeeld voor veel evenementen en festivals dat navolging verdient.  


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top