Skip to Content
Terug naar het overzicht

Van 25 tot en met 29 juli was de Bijzonder Mobiel 4 Daagse in Meijel. Rollers Dieuwertje en Jochem deden mee met hun elektrische aankoppelbikes. “Het was ontzettend leuk. Mooie routes, prachtige omgeving en hartelijke mensen. Wij doen volgend jaar weer mee!”

De Bijzonder Mobiel 4 Daagse, of kortweg BM4D, is relatief nieuw: in 2018 begon het met 15 deelnemers. In 2019 deden er al 30 deelnemers mee. Door corona heeft ook dit evenment twee jaar stilgelegen, maar dit jaar kon er weer een BM4D georganiseerd worden. Met succes, want deze keer doen er al 70 deelnemers mee! Dieuwertje is met haar 26 jaar de jongste deelnemer.

“Het was onze eerste keer en daarom hebben we gekozen voor de korte route van 15 kilometer. We hebben allebei een energiebeperking en we wisten niet wat de impact zou worden,” vertelt Dieuwertje.
Jochem had best meteen de lange route van 30 kilometer willen rijden. “Maar ik overschat mezelf wel eens en dan krijg ik daar achteraf spijt van,” lacht hij. “Sowieso moesten we elke dag ook van ons hotel in Sevenum naar het startpunt in Meijel rijden. Dat is nog eens 10 kilometer enkele reis erbij, dus wij rijden elke dag 35 kilometer!”
Dieuwertje voegt toe: “Ik had het qua accu niet eens gered om de 30 kilometer te rijden. Jochem heeft een eigen handbike met een extra accu, dus hij kan zo’n 50, 60 kilometer rijden. Maar ik heb zelf nog geen handbike. Bij EWTS kon ik een handbike uitproberen en die heeft een actieradius van ongeveer 35 kilometer.”

Dieuwertje laat een BM4D-medewerkster haar handbike van EWTS zien. (Foto: Jochem Verdonk)

Dieuwertje laat een BM4D-medewerkster haar handbike van EWTS zien. (Foto: Jochem Verdonk)

De BM4D is voor iedereen die een aangepast vervoermiddel gebruikt. Het maakt niet uit of je een gewone of hybride handbike gebruikt, een volledig elektrische aankoppelbike, een scootmobiel of welk hulpmiddel dan ook. Het gaat erom dat je plezier hebt.
Bijzonder aan de BM4D is dat je er ook voor kunt kiezen om slechts één, twee of drie dagen mee te doen. Alle deelnemers krijgen aan het eind van de laatste dag een gladiool mee naar huis. Alleen als je alle vier dagen hebt meegedaan, krijg je een medaille.

Dieuwertje: “De eerste dag konden wij niet vanwege andere afspraken. Maar op dag twee – onze eerste dag dus – kwamen we bij het startpunt een groepje van twee stellen tegen. We raakten aan de praat en we werden al snel uitgenodigd om met hen mee te rijden. Hardstikke leuk, toch!” vervolgt ze enthousiast. “Later op een terrasje vertelden ze dat ze elkaar bij de eerste BM4D hadden ontmoet. Het klikte en sindsdien fietsen ze de tocht samen.”

Jochem vertelt: “Op de laatste dag reden we met een ander groepje mee, ook twee stellen. Een van de mannen bleek de routes uitgezet te hebben. Hij vertelde dat dat nog best passen en meten was, want je wilt de stempelpost natuurlijk bij een gelegenheid hebben, die rolstoeltoegankelijk is én ook een toegankelijk toilet heeft. Dat maakt de keuze behoorlijk beperkt. Hij legde uit dat hij begon bij deze gelegenheden en daar de routes omheen bedacht heeft. Het resultaat mag er zijn!”

De Bijzonder Mobiel 4 Daagse gaat door de Peel, op de grens van Noord-Brabant en Limburg. De routes zijn afwisselend: langs de weilanden, door het bos en door Meijel en nabij gelegen dorpen. “We hebben genoten van de omgeving!” zegt Dieuwertje enthousiast. Jochem beaamt dat: “Zo’n mooie omgeving! Dat is heerlijk fietsen.”

De prachtige routes door de Peel. (Foto: Jochem Verdonk)

De prachtige routes door de Peel. (Foto: Jochem Verdonk)

De BM4D vindt plaats tijdens de landelijke fietsvierdaagse. Overal in Nederland worden reguliere fietsvierdaagsen georganiseerd. Zo ook in Meijel. Aan de Fiets4Daagse De Peel kun je volgens het reglement alleen met een fiets meedoen, hoewel er al jaren ook deelnemers met een scootmobiel of handbike zijn. De BM4D onderscheidt zich met kortere afstanden, egaal verharde routes die minstens twee rolstoelen breed zijn en de vrijheid om met alle aangepaste (fiets)vervoermiddelen mee te doen. Daarnaast biedt de BM4D ook nog advies van een fysiotherapeut aan en sportmassages en/of ontspanningsmassages. De Fiets4Daagse De Peel en de BM4D werken wel samen. Ze delen bijvoorbeeld de EHBO en de technische hulpdienst voor mensen die pech onderweg hebben.

“Op onze tweede dag had ik ontzettende pech,” vertelt Dieuwertje. “We moesten bij een rotonde linksaf, maar ik zag het routebordje te laat. Toen ik linksaf wilde gaan, bleek de straat omhoog te lopen en daardoor kantelde ik in de bocht. Gelukkig kon ik mezelf met mijn handen opvangen, dus ik heb zelf alleen schaafwonden en blauwe plekken en ik ben me kapot geschrokken! Maar de bevestiging van mijn handbike was afgebroken.”
Jochem vult aan: “Er kwam bijna meteen iemand van de (reguliere) fietsvierdaagse aanlopen en die belde de technische dienst. Die heeft ons fantastisch geholpen. De technische mannen konden het zelf niet oplossen en daarom zijn ze naar een bevriend bedrijf gelopen. Daar hebben ze het probleem zo kunnen oplossen, dat we de BM4D uit konden rijden. Groot compliment voor deze mannen!”

Jochem aan het eind van de rit met gladiool. (Foto: Daimon)

Jochem aan het eind van de rit met gladiool. (Foto: Daimon)

De datum voor de Bijzonder Mobiel 4 Daagse van volgend jaar is al bekend: 18 tot en met 21 juli 2023. Dieuwertje en Jochem doen dan zeker weer mee. “En dan gaan we voor de 30 kilometer!” lacht Jochem. “Zeker weten!” zegt Dieuwertje. Rijd jij ook mee?

Met grote dank aan Henry Honing van EWTS voor het beschikbaar stellen van de Iconic E-Trike.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top