Skip to Content
Terug naar het overzicht

Rollers willen ook graag een rolmodel. Rollers willen net als ieder mens worden gerepresenteerd. Diversity Fashion Week slaat een nieuwe richting in en maakt dit mogelijk. Komende editie van de Diversity Fashion week zullen vijf rollers zichtbaar zijn op de runway!

Casting

Voor zowel Nancy als Jeanette is het de eerste keer dat zij meedoen aan de Diversity Fashion Week (DFW). Nancy’s beste vriend heeft al eerder meegedaan aan de DFW en tagde haar op Instagram in een post over de casting call. Kort voor de castingdatum werd haar sonde geplaatst, waarmee ze eigenlijk niet naar de casting wilde gaan. Gelukkig was Nancy toch present! “Ik wil niet zielig gevonden worden en het liefst ook niet worden aangestaard. Dat was voor mij een reden om niet te gaan, maar ik ben zó blij dat ik wel geweest ben!” zegt Nancy. Sinds drie jaar is ze rollermodel. Voordat ze roller werd, was Nancy actief als haarmodel, dus ze had al wel ervaring als model.

Een dag voor de casting nam Jeanette contact op met de redactie van WijRollen, omdat ze nog een aantal vragen had over de open casting. Hoofdredacteur Liorah Hoek bracht haar in contact met journalist Rachel Luntungan, die ook naar de casting zou gaan. “Ik vond het rete-spannend en zag de casting call pas kort van tevoren. Daarom wilde ik graag in contact komen met iemand die ook aanwezig zou zijn bij de casting. Rachel stelde mij gerust. Dat was heel fijn en haalde de grootste spanning weg”, vertelt Jeanette.

Jeanette. Foto: Cornelis Blokbergen

Jeanette. Foto: Cornelis Blokbergen

Voor de casting van DFW heeft Jeanette meegedaan aan verschillende castings, waar zij helaas een negatieve ervaring heeft gehad. Bij haar laatste casting werd ze bij binnenkomst vrijwel direct naar huis gestuurd, nog voordat de casting begon. “Deze keer had ik een vriendin mee ter support. Het was prettig dat ik al een bekende zag. Ik was wel zenuwachtig, maar de sfeer was hier aanzienlijk beter. Dat gaf mij direct weer hoop voor mijn modellencarrière”, zegt Jeanette.

“Ik zag al dat er meerdere rollers aanwezig waren, waardoor ik de kans klein achtte dat ik zou doorgaan”

Selectie Fashion Show

Aan de casting deden maar liefst vijf rollers mee! Geweldig om te zien dat er veel diversiteit was binnen de groep. Het was gewoon een goede afspiegeling van hoe de wereld is.

“Ik zag al dat er meerdere rollers aanwezig waren, waardoor ik de kans klein achtte dat ik zou doorgaan. De meeste organisaties vinden één roller meer dan genoeg. Maar tot mijn verbazing ben ik door naar de volgende ronde: de fashion show!”, zegt Jeanette.
Als kers op de taart zijn alle rollers die bij de casting aanwezig waren, geselecteerd voor de fashion show! Ze kunnen niet wachten tot het oktober is, want op 28, 29 en 30 oktober zijn deze rollers te zien op de runway van de Diversity Fashion Week 2022.

Representatie rollers

Representatie is als roller nog belangrijker, omdat de beeldvorming over de rollende mens in Nederland nog niet is zoals het hoort te zijn. Jeanette kan daarover meepraten, want niet alleen is ze roller, maar ze is ook iemand van kleur. Als dubbele minderheid weet ze maar al te goed hoe het voelt om nooit te worden gerepresenteerd. “Ik vind het top dat de Diversity Fashion Week bestaat! Het draagt bij aan het veranderen van de beeldvorming en ik werk daar graag aan mee. Ergens vind ik wel dat DFW niet nodig zou moeten zijn. We zouden gewoon mee moeten kunnen doen met de anderen. Maar mensen worden benadeeld, alleen maar omdat ze in een rolstoel zitten. Rollers worden veel minder gerepresenteerd in bekende magazines. Daar moet verandering in komen!” zegt Jeanette.

Nancy. Foto: Marcel Schwab

Nancy. Foto: Marcel Schwab

Er zijn zoveel mensen op de wereld, in verschillende vormen, maten en met variëteit aan handicaps. Daarvan mag volgens Nancy ook meer zichtbaar zijn op de catwalk. “Er is nog te weinig representatie door rollers op de catwalk. Ik vind dat jammer en teleurstellend. Überhaupt mag er veel meer diversiteit zichtbaar zijn, zodat de catwalk het werkelijke beeld van de wereld toont”, zegt Nancy.

“Blijf in jezelf geloven! Stop niet met dromen, maar ga ervoor. Niets is onmogelijk”

Follow your dreams

Sommige rollers die van een carrière als model dromen, geven hun droom op wanneer ze in een rolstoel terecht komen. Simpelweg, omdat er zo weinig rollers model zijn dat ze denken dat hun droom geen realiteit meer kan worden. Gelukkig is er mede door DMA-Models en de Diversity Fashion Week verandering opkomst. Het zou geweldig zijn als de volgende generatie rollers hun droom niet hoeft op te geven!

“Blijf in jezelf geloven! Stop niet met proberen je droom in vervulling te laten gaan. Ik had niet verwacht dat ik geselecteerd zou worden voor de Diversity Fashion Show. Toch kun je mij in oktober zien op de runway”, zegt Nancy.

“Je kunt niet worden wat je niet kunt zien”

Ook voor Jeanette is dit een droom die uitkomt. Al sinds ze zich kan herinneren, wil ze graag model of actrice zijn. “Ondanks dat dit mijn droom is, doe ik dit niet alleen voor mijzelf, maar ook voor mijn mederollers. Je kunt niet worden wat je niet kunt zien. Ik wil graag dat de volgende generatie rollers – in welke vorm dan ook – een rolmodel heeft”, sluit Jeanette af.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top