Skip to Content
Terug naar het overzicht

Juist als je in een rolstoel zit is het belangrijk om fit en gezond te blijven. Hoe dan? Met deze tips hoef jij je stoel (en de deur) niet uit!

Voor we beginnen is het goed om even stil te staan bij je gezondheid. Jij kent jouw lichaam het beste. Je kan meteen een volledige work-out doen, of maar één. Het allerbelangrijkste is dat jij je goed voelt. Pijn is nooit fijn, maar een beetje je grenzen opzoeken is wel oké. Zolang je maar goed naar je lijf blijft luisteren.

Een goed begin is het halve werk

Leg alles wat je eventueel nodig hebt klaar. Gebruik als je lijf erom vraagt banden om je romp stabiel te houden. Hou voldoende water bij de hand. En een handdoek om die zweetdruppels van je hoofd te vegen. Let’s work out! Moeite met Engels? De video's zijn ook best te volgen als je gewoon let op de lichaamstaal.

Warming up

Welke vorm van sporten je ook kiest, het begint met een goede warming-up. Misschien overbodig om te zeggen maar veel mensen doen het niet of nauwelijks. En juist dan ontstaan de meeste blessures.

Absolute beginner?

Zijn work-outs nieuw voor je? Dan is deze 15 minuten instapper iets voor jou. Het gaat er vooral om dat je in beweging komt en wat haalbaar is. En dat je er lol in hebt!

Krachttraining

Je armen en romp vragen extra aandacht. Zij zijn je middel om vooruit te komen. Het is dus goed als je ze dagelijks rekt en strekt, maar ook oefeningen doet om ze te versterken. Dat kan met  krachttraining, maar ook weerstandsbanden en fitness-elastieken zijn superhandig om in huis te hebben.

Cardiofitness

Zoals de naam al doet vermoeden hebben cardio-oefeningen tot doel om je hart en vaten te versterken. Kom in beweging en pomp je hartslag op. Leef je uit, beweeg en werk jezelf in het zweet met deze cardio-oefening.

Rolstoel Aerobics

In de jaren 90 was het een hit, Aerobics. Lekker uit je dak gaan op muziek. Aerobics is misschien niet meer zo hip and happening maar wat is het toch heerlijk om op die manier te bewegen. De uitleg maakt de work-out voor iedereen mogelijk en toegankelijk.

Rolstoeldansen

Wie denkt dat mensen in een rolstoel niet kunnen dansen heeft het mis. Check this out! Of beter nog, studeer dit dansje in, maak je eigen filmpje en ga viral. En het is meteen een volledige work-out!

Complete work-out

Best een gedoe om al die losse onderdelen te matchen en bij elkaar te sprokkelen. Gelukkig is er deze mooie complete work-out.

Hoofdbeeld: Anco van den Berg


1 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top