Skip to Content
Terug naar het overzicht

Sinds kort mag het weer: genieten met een drankje op het terras. Een heerlijk vooruitzicht, met de zomer in aantocht. Welke terrassen zijn leuk én rolstoelvriendelijk? We vroegen wat rond onder rolstoelgebruikers en kwamen tot onderstaande terras-tips!

Waar hebben we op gelet?

Het terras zelf staat natuurlijk op één. Prettig wanneer deze een verharde ondergrond heeft bijvoorbeeld. En tafeltjes waar een rolstoel onder past. Maar we letten ook op de aanwezigheid van een goed bereikbaar rolstoeltoilet, eigen parkeerplaatsen en een toegankelijke entree. Tot slot hebben we alle restaurants gevraagd naar hun coronamaatregelen. Kun je er nog steeds terecht voor alleen een drankje? Moet je er vooraf reserveren? En best belangrijk: zijn ze überhaupt geopend?

Met onderstaande tips zit je deze zomer goed!

Restaurant Sukade in Meppel (Drenthe)

Door een brand afgelopen maand, is het prachtige historische pakhuis van Sukade helaas nog even niet toegankelijk. Wel kun je heerlijk toeven op het terras van naastgelegen pannenkoekenschip De Liberté. Zodra het restaurant is hersteld, kun je ook binnen (op reservering) terecht en zal hun invalidentoilet weer in gebruik worden genomen. En dan zit je bij Sukade mooi en sfeervol! Zowel de entree als het restaurant zijn drempelloos. Je auto kun je kwijt op hun eigen parkeerterrein.

Villa Tapas in Assen (Drenthe)

Ruim terras, koud wijntje, heerlijke tapas… Zie je het voor je? In Assen vindt je een hippe hotspot waar je dit allemaal bij de hand hebt. Ze hebben geen eigen parkeerplekken, maar met een parkeergarage op 50 meter afstand ben je er zo. Om het restaurant binnen te komen moet je een paar (lage) drempeltjes over, maar het terras bereik je drempelloos. Bijkomend voordeel: vanaf het terras ben je direct aan de goede kant voor het invalidentoilet. Zoals veel tapas-restaurants hanteren ze een all-you-can-eat systeem. Maar als het rustig is, kun je op het terras ook voor een drankje terecht.

Brasserie Diggels in Westerbork (Drenthe)

In de prachtige dorpskern van Westerbork vind je Brasserie Diggels. Op zomerse avonden zit je perfect op hun ruime terras: groot en toch sfeervol. Tot een uur op 17:00 kun je op een minder mooie dag ook binnen terecht voor een drankje, daarna wordt het restaurant vrij gehouden voor eters (op reservering). Wil je binnen terecht? Dan is het goed om vooraf te melden dat je in een rolstoel zit, zodat ze een gemakkelijk onderrijdbare tafel voor je kunnen vrij houden.

De Watermolen van Opwetten in Nuenen (Noord-Brabant)

Aan de oevers van de Kleine Dommel, op het randje van Nuenen en Eindhoven, vind je De Watermolen van Opwetten. Een authentieke boerderij midden in de natuur. Als je even helemaal tot rust wil komen, dan is dit de plek! De Watermolen is heel toegankelijk voor rolstoelers. Zo kun je de trap naar de entree dankzij een hellingbaan omzeilen, is er een invalidentoilet en zelfs een lift naar de bovenste verdieping. Vanwege de coronamaatregelen is het wel nodig om vooraf te reserveren.

Het Boerenhuis in Deurne (Noord-Brabant)

Nog zo’n heerlijk plekje in de natuur is Het Boerenhuis in Deurne. Hier kun je tussen het boerenland en de bossen genieten van natuurlijke, boeren producten. Maar natuurlijk ook gewoon van een kopje thee in de zon! Tip: Sla dan vooral de heerlijke gebakjes niet over… Het terras is lekker ruim, en ook binnen vind je (drempelvrij) gemakkelijk je weg met een rolstoel.

Beum in Dorst (Noord Brabant)

Beum is een leer/werk-traject voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Daarbij verwacht je een supertoegankelijk restaurant, en dat is het dan ook. Zowel binnen als buiten is rekening gehouden met de rollende bezoeker. Je kunt er van dinsdag t/m zondag terecht voor een drankje, borrelhapje, lunch of diner. Op het gezellige terras kun je onaangekondigd plaatsnemen, maar als je graag binnen zit (alleen mogelijk bij slecht weer), dien je wel even te reserveren. (Getipt door Carla Keustermans)

De Rheezerbelten in Hardenberg (Overijssel)

Als je van pannenkoeken houdt, zit je goed hier in Hardenberg. (Als je niet van pannenkoeken houdt overigens ook, want voor een soepje of schnitzel kun je hier eveneens terecht.) Het pannenkoekenhuis heeft een heerlijk ruim terras met zelfs nu nog 130 stoelen, en een enorme keus aan pannenkoeken. Reserveren buiten is wenselijk, binnen verplicht. Parkeren doe je gemakkelijk voor de deur.

Hygge in Utrecht (Utrecht)

Gastvrijheid begrijpen ze helemaal bij Hygge. Buiten kantoortijden parkeer je je je auto op hun eigen parkeerplaats, en vervolgens rol je zo het terras op. De ramp naar het terras kan wat stijl zijn, maar naar eigen zeggen helpt het personeel je graag een handje omhoog. Vanaf 10:30 kun je bij Hygge terecht voor zowel een drankje als een volledig menu. Buiten én binnen zijn de tafels gemakkelijk onderrijdbaar en er is een invalidentoilet aanwezig. Reserveren voor het terras is gewenst, voor binnen is dit verplicht.

Griftpark 1 in Utrecht (Utrecht)

Nog zo’n pareltje in Utrecht: Griftpark 1. Een heerlijk terras aan het water, wijntje erbij, de zon op je gezicht… Hier is het goed toeven. Vanaf 18:00 is het restaurant binnen gereserveerd voor eters (die kunnen genieten van een Franse keuken), maar op het terras kun je de hele avond terecht voor een drankje. Een fijn rolstoelvriendelijk plekje middenin het Griftpark.

De Hof in Renswoude (Utrecht)

In Renswoude, boven Veenendaal, vind je restaurant De Hof. Met maar liefst twee terrassen is er ruimte genoeg. Ze beschikken bovendien over een eigen parkeerterrein met mindervalideplekken voor de deur.
Vanwege de coronamaatregelen gelden in Juni tijdssloten voor lunch en diner. Wil je alleen een drankje doen, dan kun je terecht tussen 11:00 en 12:00 of tussen 15:00 en 17:00. Dat kan overigens ook prima binnen: het gehele restaurant is rolstoelvriendelijk.

Het Gegeven Paard in Utrecht (Utrecht)

Deze week wordt er nog even hard geklust bij Het Gegeven Paard. Het terras is wel alvast geopend en bezoekers kunnen in de tussentijd het invalidentoilet van Danel gebruiken. Vanaf 8 juni heropent ook Het Gegeven Paard zelf haar deuren. Een ideale afsluiter van een dagje Utrecht, want ze zitten pal naast het centraal station (en toch in een gezellig hoekje). Ook hier geldt: voor de tafels binnen dien je te reserveren, voor het terras is dit niet verplicht. (Getipt door Nettie Loose)

Rendez Vous in Mijdrecht (Utrecht)

Laila wees ons op restaurant Rendez Vous en ook op Ongehinderd.nl bleef deze plek niet onopgemerkt. Met een ruim terras, invalidenparkeerplaats en -toilet en een drempelvrije entree klinkt dit inderdaad als een geschikt plekje middenin het gezellige Mijdrecht. Op het terras kun je zonder reservering terecht, ook voor alleen een drankje. Mocht je in de buurt zijn, geef het restaurant dan zeker eens een test – en laat ons weten hoe het was! (Getipt door Laila Jonkers)

Metro City Kitchen in Utrecht (Utrecht)

Metro City Kitchen opende twee jaar geleden haar deuren aan het Jaarbeursplein in Utrecht. Een leuk, rolstoelvriendelijk plekje vlak bij het station. Ze hebben geen eigen parkeerterrein, maar parkeergarage Jaarbeurplein 31 ligt er om de hoek. Tijdens corona werkt Metro City Kitchen met tijdsvakken. Wil je borrelen, dan kan dit bijvoorbeeld op reservering tussen 15:00 en 17:00. Op andere tijden kun je ook terecht voor een drankje, maar dan is het een kwestie van geluk hebben. (Getipt door Nettie Loose)

De Dyck in Woubrugge (Zuid-Holland)

Vanaf 4 juni kun je weer terecht op dit gezellige terras. Je bent altijd welkom voor een drankje, maar het is bijna zonde om daar niets te eten bij te bestellen. De Dyck verbouwt namelijk op meer dan 30 hectare haar eigen groenten, granen en bloemen. Verser dan vers dus! In de winkel kun je bovendien volop streekproducten inslaan voor thuis. Dankzij hun invalidenparkeerplaatsen parkeer je je auto voor de deur en zowel binnen als buiten beschikt De Dyck over gemakkelijk onderrijdbare tafels. Wel horen ze het graag vooraf wanneer je met rolstoel komt, zodat ze deze tafels voor je apart kunnen houden. Tijdens de corona-maatregelen breiden ze bijvoorbeeld hun terras uit op het gras, wat voor rollers niet altijd ideaal is.

Grevelingen in Bruinisse (Zeeland)

Waar zit je in de zomer lekkerder dan aan het strand? Bij Grevelingen kijk je uit over de Oosterschelde, terwijl je van je wijntje nipt. Wanneer de zeelucht je hongerig maakt, kun je hier kiezen uit het zelfbedieningsrestaurant of een à la carte diner. Op het terras kan dit op inloop. Zit je liever binnen, zorg dat dat je op tijd reserveert. (Getipt door Yolanda Korporaal-Molenaar)

Dit artikel is eerder verschenen op HandicapNL:
Eindelijk weer borrelen: 15x rolstoelvriendelijke horeca - HandicapNL


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top