Skip to Content
Terug naar het overzicht

Ook rollers willen graag rolmodellen en goede representatie. Daarom neemt WijRollen films met rollende hoofrolspelers onder de loep. Zowel echte rollers, als geacteerde rollers en zowel fictie als non-fictie. Zodat jij nooit meer een film met een roller hoeft te missen! Deze keer het komische drama Inside I'm Dancing (Rory O'Shea was Here), over twee Ierse jongeren met een handicap die zelfstandig gaan wonen.

Wanneer de 21-jarige rebel Rory O'Shea (James McAvoy) zijn intrek neemt in het Carrigmore Residential Home for the Disabled in Dublin, probeert hij de boel direct op stelten te zetten. De brave 24-jarige Michael (Steven Robertson) heeft cerebrale parese en woont al jaren in Carrigmore. Tot Michaels stomme verbazing kan Rory, die door Duchenne alleen zijn ene hand kan bewegen, zijn bijna onverstaanbare spraak goed verstaan. Ze raken bevriend en ontdekken samen de wereld buiten Carrigmore.

De film brengt een beetje clichématig de beklemmende verstikking van de instelling in beeld. Vol goede bedoelingen over wat het beste voor de inwoners is, worden de levens van de bewoners totaal gesmoord. Vervolgens gaan Rory en Michael zelfstandig wonen, wat behoorlijk goed neergezet wordt. De aanvankelijke idylle blijkt in werkelijkheid een weg vol hobbels en kuilen, waar de jongemannen omheen moeten leren laveren.

Alles bij elkaar is Inside I'm Dancing (Rory O'Shea was Here) een mooie en intense film, die een behoorlijk reëel beeld weet te scheppen. De belangrijkste kritiek op deze film was dat beide hoofdacteurs zelf geen beperking hebben. Dat onderschrijven we.

→ Wel kijken, als je in bent voor een komisch drama over twee jongemannen die de wereld ontdekken.
→ Niet kijken, als je niet van grof taalgebruik houdt.

Inside I'm Dancing (Rory O'Shea was Here), 2004

Komedie/drama, 144 min, UK, kijkwijzer: AL
Regie: Damien O'Donnell
Scenario: Jeffrey Caine (scenario), Christian O'Reilly (verhaal)
Hoofdrollen: James McAvoy, Steven Robertson, Romola Garai
Te bekijken via: Netflix


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top