Skip to Content
Terug naar het overzicht

Ook als je niet loopt kun je natuurlijk de pan uit swingen of tot ontroering toe elegant bewegen. Dat laten rollende dansers zien. WijRollen zet al die prachtige dans in de schijnwerper en deelt de mooiste dansfilmpjes. Deze keer een paar fragmenten van David Toole in een klassieke dansfilm die iedereen gezien moet hebben.

Deze video is een compilatie van een aantal hoogtepunten uit een langere dansfilm Cost of Living van het Britse dansgezelschap DV8 Physical Theatre. De danser die deze hoogtepunten verzorgt, is David Toole die geen benen heeft. De combinatie van kracht en gratie in zijn bewegingen werkt bijna hypnotiserend. In de verhalen van mensen die hem live hebben zien optreden, wordt vaak genoemd dat de kijkers het gevoel hadden dat hij zweeft. Met zijn zelfspot en droge humor heeft hij een uitstraling die je zelfs door het scherm en de korrelige video heen kan voelen.
Wat deze video ook bijzonder maakt is dat de manier waarop David zich beweegt, het uitgangspunt vormt voor de bewegingen van de andere dansers. Bijna twintig jaar later is het namelijk nog steeds zo dat veel inclusieve choreografieën vooral aangepaste versies zijn van dans die eigenlijk bedacht is voor lichamen zonder beperking. Dit filmpje is dus niet alleen een klassieker die je gezien moet hebben, maar het is daardoor ook nog steeds fris, actueel en een voorbeeld van hoe het ook kan. En er is veel te zien: een elegant intiem duet met een ballerina, een stoere mannendans en een grappige scène met twee vrienden aan het strand. We willen veel meer van dit soort dans!

https://youtu.be/NShJJr1ztkM

David Toole

Helaas kan je de Britse David Toole niet meer live zien optreden, want hij is overleden in 2020. In datzelfde jaar kreeg hij een koninklijke onderscheiding voor zijn goede werk voor dans en mensen met een beperking. Hij werd in Leeds geboren met misvormde benen, die werden geamputeerd toen hij 18 maanden was. Na negen jaar werken bij een postkantoor, was David het zitten zat. Hij gaf zich op voor danslessen. Toen hij zijn moeder vertelde dat hij wilde dansen was haar reactie: “Can I just remind you that you don’t have any legs.” Maar daar liet Dave zich dus niet door tegenhouden. Hij studeerde in 1993 af aan de Laban Dance Centre in Londen en begon zijn dansloopbaan bij het Candoco dansgezelschap. Daarna werkte hij als danser en acteur voor diverse gezelschappen waaronder de fameuze Royal Shakespeare Company en speelde hij mee in films. Zijn meest legendarische optreden was tijdens de openingsceremonie van de paralympische spelen van 2012. Tijdens een oogstrelende solo vloog hij letterlijk de lucht in opgehesen aan een touw. Het publiek had alleen nog oog voor hem, betoverd door dit geboren gracieus vliegende podiumbeest.

David Tool [foto: Hugo Glendinning]

David Tool [foto: Hugo Glendinning]


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top