Skip to Content
Terug naar het overzicht

In haar jonge jaren was ze al bezig met het ontwerpen van poppenkleding. Er ging geen dag voorbij dat ze niet met fashion bezig was. Begin 2014 maakte Kelly Sue haar eerste move richting diversiteit in de fashionwereld. Tijdens haar fashion design opleiding kreeg ze vanuit stichting De Zonnebloem de opdracht om kleding voor rollers te ontwerpen. “Ik had er nog niet eerder over nagedacht en überhaupt nooit bij stilgestaan dat reguliere fashion vaak niet goed zit bij rollers”, vertelt Kelly Sue. “Er ging een wereld voor me open. Maar als ik deze schoolopdracht niet had gekregen, was ik me hier misschien wel nooit van bewust geweest. Daar ben ik erg van geschrokken. Dat zou niet zo moeten zijn”, voegt ze toe.

Kelly Sue [Foto: Kenneth Stamp]

Kelly Sue [Foto: Kenneth Stamp]

In 2016 heeft ze haar eigen kledinglijn voor rollers opgezet en zette het op de kaart bij de Amsterdam Fashion Week. Na afloop kreeg Kelly Sue vele berichten over de rollende modellen die aan de show hadden deelgenomen. Zij voelden zich gezien door de show. Eindelijk werden zij op een krachtige manier gepresenteerd. “Ik besefte niet dat mensen met een rolstoel vaak in een hoek worden gezet. Pas toen de rollende modellen mij hun persoonlijke ervaringen vertelden, realiseerde ik me dat er een groter probleem is. Te vaak kijkt men – nog steeds – vanuit medelijden naar rolstoelgebruikers en dat raakt mij enorm. Ik wil een stevige fundering creëren om op te kunnen bouwen, zodat er ook in de fashion verandering kan komen. Rollende modellen moeten ook worden gerepresenteerd!” zegt Kelly Sue.

De representatie op de Amsterdam Fashion Week is nog niet inclusief, dus daar wilde ze eerst aan werken. “Ik had een eigen kledinglijn, waar ik enorm trots op was. Maar zo stopte ik de dragers van mijn kleding wéér in een hokje”, zegt Kelly Sue. En dat is nou net wat ze niet wilde!

“Samenleving met de nadruk op samen, zodat de mode inclusief is en het aanbod voor eenieder in elke grote winkel verkrijgbaar is”

Daarom stopte Kelly Sue een jaar later al met haar kledinglijn om vervolgens de stichting Sue’s Warriors op te richten. Met deze stichting wil ze verandering aanbrengen in de fashionwereld. En niet alleen in de fashionwereld, maar in de gehele samenleving. “Samenleving met de nadruk op samen, zodat de mode inclusief is en het aanbod voor eenieder in elke grote winkel verkrijgbaar is”, legt Kelly Sue uit. Er is nog een hoop verandering nodig op het gebied van beeldvorming. Helaas komt het nog te vaak voor dat rollers in de media komen om over hun beperking te spreken. “Mensen zouden gezien moeten worden om wie ze zijn: vanwege hun talenten en persoonlijkheid”, benadrukt Kelly Sue.

De fashionbranche pakt langzaamaan de signalen op. Helaas komt het regelmatig voor dat het representeren van modellen met een beperking een soort publiciteitsstunt is. “Ik hoop dat modellen met een zichtbaar lichamelijke beperking niet worden ingezet als publiciteitsstunt, maar dat het blijvend is. Het nieuwe, juiste beeld, dat de werkelijkheid van onze samenleving uitbeeldt. Dat gaat niet over een nacht ijs; daar is een hele lange adem voor nodig. Maar ik ga zolang door als mogelijk”, zegt Kelly Sue. “Dit ligt zo dicht bij mijn hart, het is mijn passie”, voegt ze toe. De inschatting is dat er nog zeker zo’n vijftien jaar nodig zal zijn om maatschappelijke verandering op dit gebied te realiseren. Inmiddels ben ik gestopt met de stichting Sue’s Warriors, maar daar is weer een mooie samenwerking uit voortgekomen.”

“Het is belangrijk om zoveel mogelijk diversiteit te representeren”

Samenwerking

In samenwerking met DMA Models en de Diversity Fashion Week gaat Kelly Sue de uitdaging aan om échte verandering te brengen. “We gaan voor zoveel mogelijk diversiteit in verschillende lichaamsvormen en uiterlijke kenmerken in de breedste zin van het woord”, zegt Kelly Sue. “Het is belangrijk om zoveel mogelijk diversiteit te representeren. Dat is namelijk hoe onze samenleving er werkelijk uitziet!”

Diversity Fashion Week

Dit jaar zal Kelly Sue samen met Daisy en Sensemielja, de oprichters van het Diversity Models Agency en de Diversity Fashion Week, de Diversity Fashion Week organiseren. Het drietal heeft als missie iedereen in hun kracht te zetten en vooral ieders talent te laten zien. Afhankelijk van het aantal donaties en sponsoren zal blijken of het evenement kan doorgaan. “Tot nu toe is het ieder jaar gelukt, dus we gaan er wel vanuit”, vertelt Kelly Sue. Er komt zelfs een aantal internationale ontwerpers op de Diversity Fashion Week, ook gericht op rollers en rollerfashion. Wie deze ontwerpers zijn, is nog een verrassing!

Casting Day, 11 juni 2022 13-15 uur, Westcord Fashion Hotel, Titus van Rijstraat 269

Casting Day, 11 juni 2022 13-15 uur, Westcord Fashion Hotel, Titus van Rijstraat 269

Casting call

Is fashion ook jouw passie en wil je heel graag bijdragen aan diversiteit en inclusie in de fashionwereld? Of heb je altijd al de droom gehad om model te zijn? Op 11 juni zal de casting voor de Diversity Fashion Week plaatsvinden in het WestCord Fashion Hotel te Amsterdam. Hoe je je kunt aanmelden vind je op de website van de Diversity Fashion Week.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top