Skip to Content

Danny van Bakel is 53 jaar, woont in Haarlem, is getrouwd met de leukste en liefste eindredacteur waar hij ooit mee werkte en heeft MS.

“Ik ben opgevoed met: Val een ander niet lastig met jouw problemen. En natuurlijk val je een ander niet lastig met een beperking, maar dat voel ik soms wel zo. Enerzijds betekent dat, dat ik alles zo lang mogelijk zelf probeer te doen, aan de andere kant vraag ik niet graag of te laat om hulp.

Als we bijvoorbeeld een avondje gaan stappen in de stad en vrienden stellen een kroeg voor waar ik met mijn rolstoel niet in kan of waar het toilet onbereikbaar is, zal ik eerder niet mee gaan, dan een kroeg voorstellen waar de faciliteiten beter zijn. Ik vind niet dat mijn vrienden precies moeten weten waar ik wel en waar ik niet terecht kan. “Val anderen niet lastig,” zegt het stemmetje in mijn hoofd dan. Maar als ik me niet uitspreek, verandert het niet en zit ik straks achter de geraniums. Ik zal moeten leren om af en toe hulp te vragen én te accepteren om zolang mogelijk zelfredzaam te zijn. Hoe moeilijk ik dat ook vind.”

Ik heb een beperking, zij niet

In 2003 ontmoette Danny op zijn werk zijn lief én kreeg hij de diagnose MS, maar het zou nog tot 2012 duren voordat je echt iets aan hem zag. “Vanaf het begin van onze relatie wist ze dat ik MS had, maar hoe de ziekte zou verlopen dat wisten we geen van beiden. We hebben elkaar altijd ontzettend vrijgelaten. We hebben onze eigen hobby’s en vrienden. Als je aan elkaar vastgelijmd zit en één van de twee krijgt een beperking, zie je vaak dat de ander ook ineens geen dingen meer gaat doen. Dat een stel sámen een beperking heeft. Dat is bij ons niet zo: zij heeft een leven, ik heb een leven en samen hebben we een leven.

MS is een vermoeiende ziekte daar ontkom je binnen een relatie ook niet aan. Aan het einde van de dag ben ik kapot en bij het zien van mijn bed denk ik alleen aan slapen. Seks heeft daar onder te lijden. Ik kan mijn vrouw niet meer alle hoeken van de kamer laten zien. Daar heb ik de energie niet meer voor. Laatst zei iemand tegen mij: “Maar zij kan jou nog wel alle hoeken van de kamer laten zien.” En dat is waar, zo kan je er ook naar kijken. Maar het is geen issue bij ons.

Bovendien halen we intimiteit ook uit andere dingen. We zitten nu door corona dag en nacht op elkaars lip en het gaat hartstikke goed. Net als iedereen hebben we wel eens kleine ergernissen, maar knallende deuren? Nee. We hebben een ontzettend sterke liefdevolle band.”

Keuzes maken 

In Haarlem is Danny ambassadeur van de Toegankelijke Stad. Mensen met verschillende beperkingen adviseren de gemeente over bereikbaarheid en toegankelijkheid. Een aantal van hen zijn inmiddels goede vrienden geworden. “Het is niet zo dat ik per se op zoek ben gegaan naar vrienden met een beperking, maar het is soms lekker om vragen die je hebt of keuzes die je moet maken te bespreken met mensen die daar al ervaring mee hebben. Een vriendin van mij werkte bijvoorbeeld nog, ondanks haar beperking en dat kostte haar bakken met energie, maar de stap om te stoppen durfde ze niet aan. Door met mij te praten en te zien wat een arbeidsongeschiktheidsverklaring mij had gebracht, durfde ze wel te stoppen. Daar heeft ze me later nog voor bedankt. 

Liefde, vriendschap en plezier 

Het kan ook de andere kant op gaan, hoor. Toen ik verhuisde naar mijn huidige woning in Haarlem en dat helemaal liet verbouwen voor de toekomst in een rolstoel, ontweek mijn nieuwe buurvrouw me in het begin. Wat bleek, zij had kort daarvoor de diagnose MS gehad en zag in mij haar voorland. Dat was een toekomst waar zij nog niet klaar voor was.  

Gelukkig is dat helemaal goed gekomen, we hebben nu goed contact en bovendien verloopt haar ziekte totaal anders dan die van mij. Als ik iets de afgelopen jaren heb geleerd, is dat je niets kunt voorspellen. Het enige dat je kunt doen is zorgen dat het dagelijks leven je zo min mogelijk energie kost, zodat je genoeg overhoudt voor dat waar het echt om draait, de liefde, vriendschap en plezier.” 

Wil jij ook geïnterviewd worden over jouw relaties of iets anders mail de redactie of reageer hieronder


0 mensen hebben gereageerd
Back to top