Skip to Content
Terug naar het overzicht

Noreen Khan mag zich de eerste rollende stoelyogadocente van Nederland noemen. Haar droom is uitgekomen! Maar hoe heeft de Rotterdamse die bereikt? “Daar heeft vooral mijn koppige karakter voor gezorgd. Verder denk ik vooral in mogelijkheden, niet in beperkingen. En dat helpt.”

De 37-jarige Noreen is getrouwd met Achmed en is moeder van de tweejarige Imani. Haar lagere en middelbare school deed ze op speciaal onderwijs. Daarna behaalde ze een mbo-diploma sociaal-maatschappelijke dienstverlening én een hbo-diploma jobcoaching voor jongeren met psychiatrische problemen. Noreen: “Ik zag bij mijn broertje wat er allemaal mogelijk was op het regulier onderwijs. Dat wilde ik ook, dus voor mij geen baantje bij een activiteitencentrum. Ik wilde verder leren en dat is gelukt.”

Meer dan hydrotherapie

Al vrij jong merkte Noreen dat sporten goed voor haar is. “Tijdens de jaren dat ik op het speciaal onderwijs zat, kreeg ik eens per week hydrotherapie. Dat is fysiotherapie in het water”, zo vertelt ze. “Dat was fijn, maar zo’n uurtje in het water zet geen zoden aan de dijk. Zoals ik tijdens mijn pubertijd alles anders wilde, zo wilde ik dat met sporten ook. Ik zocht naar een manier om mijn lichaam te leren kennen, te accepteren en uit te zoeken wie ik nou eigenlijk was. Sporten helpt daarbij. Fitness, zwemmen, rolstoelhockey, ik heb het allemaal geprobeerd. Er zullen mensen met een beperking zijn die deze sporten geweldig vinden, maar voor mij was het niets.”

“Mijn nek, schouders en rug hebben het door de rolstoel zwaar te verduren. Yoga vermindert mijn pijnklachten.”

Liefde op het eerste gezicht

Op haar 27e komt Noreen in contact met stoelyoga. Het is liefde op het eerste gezicht. ”Ik vond het gelijk geweldig”, vertelt ze enthousiast. “Ook was het ontzettend goed voor mijn lichaam. Mijn nek, schouders en rug hebben het door de rolstoel zwaar te verduren. Het is dus extra belangrijk deze sterk en soepel te houden. Yoga zorgt daarvoor en vermindert zo mijn pijnklachten. Door de oefeningen werd ik ook sterker, waardoor ik bijvoorbeeld geen tillift meer nodig heb. Die zelfstandigheid is fijn.”

Zwanger

Totdat de Rotterdamse in blijde verwachting was, volgde ze de lessen. Jammer genoeg moest ze tijdens haar zwangerschap stoppen met yoga. “Alles is goed gegaan en inmiddels ben ik de trotse mama van een kerngezonde dochter. Na het ‘uitzwangeren’ wilde ik natuurlijk graag mijn yogalessen weer oppakken, maar wat denk je? Mijn yogaklas was wegbezuinigd! Ik ben toen internet gaan afstruinen in de hoop dat Google me ergens zou brengen. Met weinig succes, helaas. Bij de reguliere lessen én bij de lessen speciaal voor ouderen werd ik geweigerd, omdat ik in een rolstoel zit. Uiteindelijk kwam ik op de site van Paula Jap Tjong terecht. Er ging een wereld voor me open.”

“Ik was nergens welkom vanwege mijn beperking. Dan moest ik misschien zelf de opleiding maar volgen.”

Grapje wordt waarheid

Met Paula, initiatiefneemster van Stoelyoga Nederland & Vlaanderen, heeft Noreen meteen een klik. “Ik vertelde haar dat ik nergens welkom was vanwege mijn beperking. Kon zij me aan een goede docent helpen? Zo niet, dan moest ik misschien zelf de opleiding maar volgen. Dat laatste was natuurlijk een grapje. Denk je aan een yogadocente, dan zie je een strakke meid voor je die met gemak haar benen in haar nek legt. Toch? Maar Paula vond het gelijk een prachtig idee. Ik heb sinds 8 februari 2022 mijn diploma op zak en mag me gecertificeerd stoelyogadocente noemen. Nu kan ik mensen met een beperking, die allemaal tegen dezelfde problemen aanlopen als ik destijds, lesgeven. Hoe gaaf is dat!”

Vlieguren maken

Noreen biedt haar lessen op dit moment nog gratis aan. “Ik maak op dit moment vooral vlieguren. Ook ben ik aan het uitzoeken waar ik mijn lessen aan kan bieden. Ik heb al veel gesprekken gevoerd, met fysiotherapeuten, ouderen- en buurtcentra en via de buurtapp. Mensen reageren heel enthousiast, maar kijken wel even vreemd op als ze me binnen zien rollen om mijn les aan te bieden, hoor”, lacht ze.

”Yoga is zoveel meer dan een paar oefeningetjes! Het helpt me fysiek, maar is ook goed voor mijn koppie.”

Goed voor mijn koppie

Deze stoere Rotterdamse is van plan van haar hobby haar beroep te maken. Ze hoopt straks mensen van alle leeftijden te laten ervaren wat zij zelf jaren terug, voordat ze moeder werd, heeft ervaren. ”Yoga is zoveel meer dan een paar oefeningetjes! Het helpt me fysiek, maar is ook goed voor mijn koppie. Het geeft me mentale rust. Ik ben een druk persoontje en ben ook nog de hele dag afhankelijk van anderen. Dat geeft spanning. Yoga zorgt voor een mentale leegte in mijn hoofd, zie het als een soort grote schoonmaak. Het geeft me innerlijke rust. Mijn droom is om deze ervaring met anderen te kunnen delen.”

Bewegen is cruciaal

Noreens positieve levensinstelling heeft haar ver gebracht, ze blijft gewoon altijd doorzetten. “Ik heb gezien wat het met je doet als je keer op keer wordt weggestuurd bij sportscholen. Dat motiveert niet om te bewegen. En niet bewegen is – zeker voor mensen met een beperking – absoluut geen optie. Dan gaat alles snel achteruit. Gelukkig zit ik niet snel bij de pakken neer – kan het niet linksom, dan maar rechtsom – en ben ik Paula tegengekomen”, lacht Noreen.

“Niet bewegen is – zeker voor mensen met een beperking – absoluut geen optie. Dan gaat alles snel achteruit.”

Les van Noreen

Hoe zien de lessen van deze yogadocente eruit? “Mijn les begint met de klankschaal waardoor mijn leerlingen zullen ‘landen’. Na de zelfanalyse van het lichaam gaan we bewegen: van kleine bewegingen tot zo groot mogelijk. Dat is verschillend per persoon. Alle lichaamsdelen komen aan bod. Soms gebruik ikzelf daarvoor hulpmiddelen, daar vertel ik tijdens de les graag iets meer over. Mijn les sluit ik ook weer af met een zelfscan.”

Boodschap

Is er nog iets wat ze andere mensen met een beperking mee zou willen geven? “Allereerst wil ik kwijt dat ik natuurlijk veel mazzel heb gehad dat ik Paula tegen het lijf ben gelopen. Zij is in staat om ‘out of the box’ te denken. In de maatschappij mogen er wel meer zijn zoals zij! Verder is mijn motto: probeer te staan voor wat je wilt bereiken. Pas je nergens tussen? Probeer het dan zelf! Je beperking is een onderdeel van jou, maar het is niet het leven zelf.”

De lessen van Noreen vinden plaats in Rotterdam en binnenkort ook online via WijRollen.nl. Interesse in een les van Noreen? Je kunt haar bereiken via de redactie.


Interview met Noreen Khan door journalist Carolien Vlietstra


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top