Heb jij een tip voor de redactie?
Of een nieuwtje?
De ene roller is de andere niet. Niet elke roller is compleet afhankelijk van andermans hulp en goede zorgen. Toch wordt er nog veel te vaak ongevraagd hulp aangeboden. Zo ervaart ook ons rolpanel. Soms zelfs tegen het onfatsoenlijke aan. Gevraagde en bovenal gewenste hulp wordt daarentegen zeer gewaardeerd onder de rollers van ons panel.
Uiteraard is het belangrijk dat een ander je op een ‘normale’ manier benadert.
Brigitte: "Behandel mensen zoals jij zelf ook behandeld wil worden, is wat ik heb geleerd tijdens mijn werk in de ouderenzorg. Ik word zelf graag behandeld als een volwassen vrouw die toevallig in een rolstoel zit. Soms spreken mensen mij aan alsof ik een kind ben. Mijn reactie daarop is afhankelijk van hoe ik me op dat moment voel. Vanaf mijn heupen en lager gaat het mis, maar daarboven ben ik prima in orde."
Daniel: "Ik word wel eens aangesproken alsof ik een kind ben, er wordt dan echt op een kinderlijke toon tegen mij gesproken."
Ik word wel eens aangesproken alsof ik een kind ben.
Astrid: "Soms ga ik samen met iemand op stap en dan word ik geduwd in de rolstoel. Het is me wel eens overkomen dat mensen vragen stellen over mij en dan ook nog over mijn hoofd heen. Dat vind ik onbehoorlijk, want zij gaan er op dat moment vanuit dat ik niet voor mezelf kan spreken, terwijl dat helemaal niet het geval is."
Peggy beaamt dit, er wordt vaak over haar hoofd heen gepraat door mensen die ze niet eens kent. "Ik kan gewoon praten. Op dat gebied mankeer ik niets. Het is vaak onwetendheid. Daar heb ik enigszins begrip voor, maar dat maakt het niet minder vervelend."
Daniel komt regelmatig in de sportschool en is een rollende personal trainer. Daniel: "Het gebeurt nog steeds wel eens dat anderen de gewichten voor mij willen opruimen, terwijl ik ze daarvoor zelf uit het rek heb gepakt. Eigenlijk slaan zij dan een enorme misser, want mijn armen doen het prima! In de supermarkt kom ik ook wel eens in een soortgelijke situatie terecht. Mensen willen ongevraagd mijn boodschappen inpakken, terwijl ik daar totaal geen hulp bij nodig heb. Als ik hulp nodig heb dan vraag ik het zelf wel. Soms word ik er een beetje flauw van en dan ga ik het omdraaien. Dan vraag ik in de supermarkt aan diegene of ik iets van het onderste schap kan pakken."
Nog een handjevol voorbeelden:
Peggy: "Ik krijg wel eens ongevraagd hulp bij het oversteken van een weg. Mijn rolstoel wordt dan zomaar door een ander voortgeduwd. Ik ben wel mondig genoeg om daar iets van te zeggen, maar als je net in een rolstoel zit, weet je niet wat je overkomt.
Ook Miranda overkomt het wel eens dat haar rolstoel ongevraagd wordt voortgeduwd. Miranda: "Mensen proberen te helpen vanuit goede intenties, maar ongevraagd mijn rolstoel voortduwen accepteer ik niet. Als je aan mijn rolstoel zit, dan zit je aan mij!" Ella: "Ik herinner me nog goed dat ik net in een rolstoel zat. Er kwam enorm veel op me af en ik was ontzettend onzeker. Op een moment kwam de buurvrouw langs met een regencape. In eerste instantie was ik blij verrast, het leek erg attent, totdat ze deze ongevraagd over mijn hoofd deed om het direct even te passen. Ik was zo verbaasd over deze actie dat ik pas besefte wat er gebeurde toen ze de deur uit was."
Soms zijn mensen beledigd, als ik aangeef dat ik geen hulp nodig heb.
Astrid: "Iemand zette zonder pardon de inhoud van mijn boodschappenkar op de lopende band. Daar zit ik echt niet op te wachten. Ik ben zelf ook echt niet te beroerd om hulp te vragen als ik het echt nodig heb. Als mensen vragen of ik hulp nodig heb dan vind ik dat prima, als ik maar zelf de keuze heb."
Miranda: "Soms zijn mensen beledigd als ik aangeef dat ik geen hulp nodig heb. De ander realiseert zich niet dat ik vaak hulp krijg aangeboden, waarvan ook ongevraagd en ongewenst. Ik probeer vriendelijk te reageren, maar soms lukt dat iets minder goed, wanneer iemand al de zoveelste is die de vraag stelt."
Ellie: "Wanneer ik op pad ben met mijn elektrische rolstoel, pauzeer ik wel eens op een bankje. Er komen vrijwel altijd mensen langs die stoppen om te vragen of het wel goed met me gaat. Dat kan ik best wel waarderen. Laatst hielp een meneer mij de bus uit, door de uitrijplaat voor me neer te leggen. Een andere buspassagier riep naar de behulpzame man: “You’re such a good man." Het is natuurlijk vriendelijk dat ik werd geholpen, maar die opmerking vond ik heel onprettig. Ik ben toch geen liefdadigheidsproject?! Ik ben juist gewoon een zelfstandige vrouw, die af en toe een beetje hulp nodig heeft."
En zo kunnen we nog wel even doorgaan, want als roller blijft dit een terugkerend fenomeen. Sommige doen er zelfs nog een schepje bovenop.
Brigitte: "Ik was eens op een feest toen er een paar mensen op mij af kwamen. Er was nog niets aan de hand totdat iemand gehurkt neus tegen neus kwam staan en vroeg: "Hoe gaat het met jou?". Ik heb liever dat mensen mij op een normale manier benaderen, dit was nogal indringend. Ik werd ook een keer over mijn hoofd geaaid, dat was heel ongepast. Door mijn snelle reactie kon ik een sierlijke beweging maken met mijn armen om de hand uit mijn persoonlijke ruimte te verwijderen."
Toen ik tijdens een vakantie met mijn rolstoel op een boot zat, werd ik ongevraagd met rolstoel en al opgetild.
Ellie: "Toen ik tijdens een vakantie met mijn rolstoel op een boot zat, werd ik ongevraagd met rolstoel en al opgetild. Ik ben daar enorm van geschrokken. Zo’n situatie kan voor mij behoorlijk angstig zijn, omdat ik niet weet hoeveel kracht de mensen hebben die mij met rolstoel en al omhoog optillen. Tevens werd het een ontzettend ongemakkelijke situatie toen ik daarna ook nog uit mijn rolstoel opstond. Iedereen keek me aan."
Lidewij: "Ik was voor de eerste keer naar het Bevrijdingspop en ik zat nog in een duwrolstoel. De mensen waarmee ik was hadden me ergens neergezet, zodat ze iets te drinken konden halen. Er kwam ineens een jonge vrouw zomaar op mijn schoot zitten! Ik schrok er een beetje van en wist niet wat me overkwam. Ze zei: "Lieve schat, ik ga je genezen", waarna ze met haar handen ongevraagd mijn hoofd aanraakte om het zogenaamde genezingsproces uit te voeren. Het was vast haar bedoeling om te helpen, maar dit ging veel te ver."
Het is natuurlijk niet alleen maar kommer en kwel als iemand je te hulp schiet. Sommige hulpgevers weten gelukkig een stuk beter waar de grens ligt.
Miranda: "Ik merk dat jongeren goed reageren op het feit dat ik in een rolstoel zit. Als ik hulp krijg van jongeren, is het vrijwel niet ongevraagd. Bij hen lijkt er meer bewustwording te zijn, zij vragen het eerst voordat zij iets doen. Dat waardeer ik enorm."
Astrid: "Als iemand ziet dat ik ergens niet bij kan in de supermarkt en mij te hulp schiet, dan heb ik daar absoluut geen moeite mee."
Ella: "Vanaf mijn eerste dag als roller krijg ik vaak hulp aangeboden, van de supermarkt tot in de sportschool. Ik kan dat enorm waarderen, want zonder hulp was ik op sommige momenten nergens. Ondanks dat er soms ook vervelende situaties ontstaan door het krijgen van ongevraagde hulp, probeer ik vriendelijk te blijven. Als de intenties goed zijn, kan ik er niet boos om worden."
Ik vind het fijn als mensen me vragen of ik hulp nodig heb.
Sandy: "Door mijn ziekte ben ik beperkt en zit ik in een rolstoel. Ik krijg helaas ook wel eens een aanval als ik op het schoolplein sta om mijn zoon op te halen. Moeders van school helpen me wel eens op zo’n moment, dat vind ik erg fijn."
Priscilla: "Ik vind het fijn als mensen me vragen of ik hulp nodig heb. Soms vragen voorbijgangers wel eens hoe het gaat als ik buiten ben met mijn scootmobiel. Zolang ik niet ongevraagd word geholpen blijft het leuk en vriendelijk, ze bedoelen het goed."
Lidewij: "Wanneer mij hulp wordt aangeboden en mijn antwoord wordt gerespecteerd, ben ik super dankbaar. Als je de ander waardering geeft, zal diegene anderen blijven helpen. Ik probeer juist vriendelijk te reageren. Voordat ik een beperking had, hield ik altijd netjes deuren open voor mensen en hielp ik ouderen als het nodig was. Het is mij een aantal keren overkomen dat daar niet vriendelijk op werd gereageerd, waar ik echt wel even teleurgesteld om ben geweest."
Heb jij ook gekke of misschien juiste hele mooie momenten meegemaakt door (on)gewenste hulp? We zijn heel benieuwd! Laat je reactie achter onder dit artikel (wel eerst een gratis account aanmaken).