Skip to Content
Terug naar het overzicht

De dagen worden korter, donkerder en kouder. Blaadjes vallen van de bomen en de wereld kleurt langzaam oranje, geel en rood. De herfst kan heel mooi zijn, maar voor ons rollers soms ook best lastig! Want als je wielen hebt, zijn die blaadjes best moeilijk en is die regen extra koud. Daarom hebben wij 10 tips voor deze herfst om het jullie net wat makkelijker te maken!

1. Kleed je warm

Natuurlijk hoeft niemand je dit te vertellen. Maar als je een nieuwe rolstoelgebruiker bent, is het goed om te weten dat je het als roller sneller koud krijgt dan wanneer je loopt. Zeker je knieën en onderbenen worden snel koud. Daarom is onze eerste tip: investeer in warme thermokleding of thermo-ondergoed, warme sokken en warme schoenen. Hoge kousen zijn ook zeker geen overbodige luxe. Sjaals zijn fijn om de druppels van de bomen uit je nek te houden. En ook voor rollers geldt: als je je kleedt in laagjes, dan kun je altijd een laagje uitdoen als je het warm krijgt.

2. Overweeg een deken

De wind is guur en de druppels vallen van de bomen. Zelfs met goede, warme kleding kan het nog best koud zijn als je langere tijd buiten bent. Bijvoorbeeld als je gaat wandelen en zeker als je gaat handbiken. Dan is een deken over je benen erg prettig. Zo blijven je knieën warm.
Je kunt op verschillende plekken een reddingsdeken kopen, onder andere bij de Kruidvat of Halfords. Dit is een opvouwbare isolatiedeken met twee kanten: de ene kant om warm te houden, de andere kant om koel te blijven. Niemand wil natuurlijk met zo’n lelijke zilveren foliedeken over straat. Maar als je deze onder een normaal dekentje wegstopt, is er niemand die het ziet. Zo blijf je niet alleen warm, maar ook droog!

3. Houd je handen warm

Velen kennen het wel: je rolt rustig over straat en je handen worden kouder, en kouder, tot plots: KRAMP! Niet iedereen draagt graag handschoenen en dan is het moeilijk om je handen warm te houden. Vroeger kon je dit tegengaan met van die handwarmzakjes die je moet koken om opnieuw te kunnen gebruiken. Ze zijn dus éénmalig te gebruiken en als ze op zijn… Tja, wat dan?! Tegenwoordig zijn er ook mooie elektrische handwarmers op de markt. Deze laad je van tevoren op en zet je aan wanneer je dat nodig hebt. Sommige hebben zelfs verschillende warmtestanden. Nooit meer koude verkrampte handen, dus!
Mocht je geen problemen met handschoenen hebben, dan zijn die natuurlijk ook een optie. Je kunt bijvoorbeeld voor vingerloze handschoenen gaan, waarmee je meer grip hebt op je hoepels dan met “normale” handschoenen. Wil je je hele vingers bedekt hebben, dan zijn leren handschoenen ideaal. Deze zijn wat duurder in de aanschaf en wat onderhoudsgevoeliger, maar ze geven wel meer grip op de hoepels dan stoffen handschoenen.
Met rubberen hoepelbeschermers zijn je hoepels niet steeds ijskoud. Nadeel is wel dat je weinig of geen grip hebt als ze nat worden. (In sommige gevallen kun je deze beschermers ook via de Wmo vergoed krijgen.

4. Zorg dat je zo droog mogelijk blijft

Als roller word je veel sneller nat dan als loper, want zittend heb je meer oppervlak waar water op kan vallen. Als het pijpenstelen regent, ben je binnen de korste keren doornat. Maar ook met miezerregen gaat het hard. De beste optie is daarom om buien zoveel mogelijk te vermijden. Installeer een buienradar of -alarm op je telefoon, of check even de weersverwachting voor je ergens heen gaat. Maar soms moet je toch echt naar buiten als het regent, bijvoorbeeld om boodschappen te doen, naar je werk te gaan of de hond uit te laten. Daarom is het goed te investeren in goede regenkleding die niet in de weg zit. Zo blijf je langer droog of kom je ondanks de regen toch netjes op je afspraak aan. Je natte regenkleding kun je op bestemming in een (herbruikbare) tas doen. Voilà!
Meer over goede regenkleding voor rollers vind je in onze Rollerwiki. Maak je liever zelf iets? Dan kun je hier lezen hoe je dat doet.

5. Wees zichtbaar

We benoemden het al eerder: verlichting en reflectie is essentieel in de donkere dagen. Als elektrische roller speelt dat probleem veel minder, alhoewel ook niet alle electrische rolstoelen goede verlichting hebben, maar de handroller moet sowieso voor verlichting zorgen. Gelukkig zijn daar allerlei oplossingen voor. Zo kun je voor- en achterop je rolstoel kleine fietslampjes gebruiken en simpelweg (fiets)reflectoren in je spaken klemmen.
Maar als je het écht leuk wilt maken, kun je ook voor verlichting in je wielen gaan! Tegenwoordig heb je verschillende soorten led-verlichting die je prima in je wielen kan plaatsen. Zo kun je zelfs een eigen kleurtje kiezen. Even zoeken op “led wielverlichting” en je komt al een heel eind.

6. Soms beter het fietspad

Met alle blaadjes en takjes op de grond kan het heel vervelend worden om over de stoep te rollen. Bovendien zijn sommige stoepen sowieso voor rollers slecht of niet toegankelijk, omdat de stoep te smal is, stoeptegels schots en scheef liggen of omdat er bomen midden op het pad staan. Als roller ben je een voetganger en dus verplicht om de stoep te gebruiken. Maar in sommige gevallen is het toch echt veiliger om over het fietspad te rollen. Als je netjes aan één kant blijft en goed verlicht bent, is dat geen punt.

Regen (foto: Jasiuu, via Pixabay)

Regen (foto: Jasiuu, via Pixabay)

7. Houd de oprit blaadjesvrij

Iedereen weet dat het fijn is als je oprit goed toegankelijk is. Maar als je een drempelhulp voor de drempel hebt liggen, is dit nog belangrijker. Drempelhulpen kosten al meer moeite vanwege de helling, maar als er ook nog blaadjes en andere viezigheid op liggen, dan kun je makkelijk wegglijden.
Natuurlijk kan niet iedereen even met een bezem of bladblazer overweg, maar er zijn regelmatig bladblazers van de gemeente aan het werk. Als je die bezig ziet, kun je ze gerust vragen of ze jouw oprit even mee willen nemen, zodat het voor jou toegankelijk blijft. Of vraag aan je huishoudelijke hulp of die een bezem over je stoepje wil halen. Desnoods kun je een vriend(in) of buur vragen of die je uit de brand wil helpen.

8. Maak je wielen schoon

Nu alles modderig en vies wordt, neem je als roller extra zand mee. Maak daarom je wielen even schoon als je ergens naar binnen gaat. In centrale ruimtes heb je vaak zo’n grote mat bij de deur liggen. Daar kun je, net zoals lopers hun voeten vegen, prima je wielen vegen.
Voor thuis is dat vaak wat lastiger. Dan kan een dweil uitkomst bieden: als deze bij de deur klaar ligt, dan kun je je wielen even afpoetsen voor je naar binnen gaat. Anders is je huis binnen de kortste keren een zandbak! En laten we eerlijk zijn: daar zit niemand op te wachten.

9. Babydoekjes

Nu het buiten nat en modderig is, worden ook je handen sneller vies. Als je handschoenen draagt, is dat probleem veel kleiner. Maar zelfs dan is het fijn als je handen en hoepels schoon zijn voor je bijvoorbeeld het openbaar vervoer in gaat. Daarom is het makkelijk om altijd een pakje babydoekjes in je tas te hebben. Modder, vlekken en strooizout zijn niet prettig om op je handen te krijgen en met een babydoekje kun je deze makkelijk wegvegen. Daarna gooi je het gebruikte doekje gewoon in een vuilnisbak, zodat er geen vieze doekjes in je tas rondslingeren.

10. Koester je handen

Van buiten naar binnen, van nat naar droog, van koud naar warm. Al die wisselingen zijn zwaar voor je huid. Voeg daar het extra eelt van het rollen aan toe en het is duidelijk dat onze handen het zwaar te verduren krijgen in de koudere maanden. Daarom is een goede handcréme een aanrader. Handverzorging houdt je handen soepel en voorkomt wondjes bij je nagelriemen. Er zijn ook handbalsems die je voor het slapen in kan smeren. Pluspunt: je handen ruiken ook nog eens lekker!

Dit waren onze tips! Hopelijk maakt dit jullie herfst net even wat makkelijker. Mis je nog een belangrijke tip of heb je zelf nog andere tips? Laat dan vooral in de reacties weten wat jouw ultieme herfsttip voor rollers is! We kijken uit naar jullie reacties.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top