Skip to Content
Terug naar het overzicht

Het is winter, het is koud en vanwege de strenge lockdown is de rollende mens ook nog eens vaker thuis dan gewenst. Allemaal zaken die, zacht uitgedrukt, voor de meeste mensen niet zo prettig zijn en soms zelfs problematisch. En als je het mij vraagt voor de rolmens zelfs hier en daar nog net een tikje vervelender.

Neem de tijd van het jaar dat wij grotendeels in het donker moeten leven. En wat is belangrijk in het donker? Dat je goed ziet en vooral ook dat je zichtbaar bent voor andere weggebruikers.

Voor de elektrisch aangedreven roller bestaat het probleem niet zo, of het nu gaat om een Elro of een scootmobiel. Qua verlichting zit het over het algemeen wel snor bij dat type rollend materieel. Misschien staan ze daarom vaak onder categorie ‘buitenrolstoelen’ gerubriceerd.

Gedoe en gepruts

Voor de handroller ligt dat anders. De meeste nieuwere handrolstoelen hebben hier en daar een reflector tussen de spaken van de grote wielen. Aardig bedacht. Of ze effectief zijn betwijfel ik en je bent ze zo kwijt. Ik althans wel.

Een beetje handbiker heeft op z’n minst een goed werkende koplamp, maar voor achterlichtjes is weinig aandacht en da’s niet slim. Weggebruikers zijn niet bedacht op laagzittende rolmensen. Kunnen we ze kwalijk nemen, maar beter is om zelf een passende verlichting op, aan of in je rolstoel te bevestigen. Zelf probeer ik al jaren van alles uit. Lampjes om mijn arm. Mwhaaa, gedoe en gepruts en je moet er altijd aan denken. Mondkapje niet vergeten vind ik al meer dan genoeg.

Er bestaan (fiets)lampjes in soorten in maten. Heb je een handrolstoel, dan plaats je er bijvoorbeeld een op de achterkant van je rugleuning zodat je van achteren zichtbaar bent. Tsjonge, jonge, jonge, wat heb ik daar mee zitten prutsen! Simpel flikkerlampje in zo’n latex frame gekocht en heerlijk snel bevestigd. Dat lampje telkens aan- en uitdoen kostte me regelmatig een verdraaid schoudergewricht, een stijve nek en zelfs een gekneusde rib. Omdat je zelf niet ziet of het nog brandt als je al uren op de plaats van bestemming bent is de batterij zó leeg. Weg flikkerachterlichtje, op naar iets nieuws.

Verlichting!

Ik ging op zoek naar beter en al snel bevond ik me, virtueel, in de wondere wereld van het fietslicht. Wat is er veel licht onder de zon! En veel dat ook geschikt is voor het materieel van de rolmens. Ik vond bijvoorbeeld verlichte ventieldopjes in kleuren, soorten en maten. Oh ja, en prijzen natuurlijk. Dopjes die voor de rolmens met handfunctie veelal zelfstandig te bedienen zijn. Ik vond tientallen lampjes voor aan het fietsframe. Ook in deze reeks zitten lampjes zitten die op het frame van je rolstoel passen. Liefst op een plek waar zelf goed bij kunt natuurlijk.

Ik vond verlichting die je in of aan de as van je achterwielen kunt bevestigen. Eigenlijk bedoeld voor wielrennen in de bergen. Ziet er kermisachtig uit, maar gezien word je! Voorts heb je nog spaakreflectoren in kleuren, maten en prijzen. Veel van de verlichting is led en oplaadbaar.

Als laatste, ik kan het niet laten, want zelf kopen zal ik ’m niet: de gebreide muts met ledlampje erin verwerkt. In alle kleuren van de regenboog. Ontworpen voor de jager, de kampeerder of de outdoorroller.

 

Ook zin in een kijkje in de wondere wereld van het fietslicht? Kijk op: www.lightinthebox.nl


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top