Skip to Content

Dat er  'niet zo veel' mensen met een beperking te zien zijn op de bühne en op tv is een understatement. En als er dan een keer een persoon met een beperking in GTST te zien is, wordt die rol gespeeld door een acteur die loopt. Ja, het toneelwereldje is teleurstellend klein voor acterende rollers.

Is ook de ervaring van Actrice Floor-Renée Masselink. De Twentse is vooral bekend van haar rol in de regiosoap Van Jonge Leu en Oale Groond. Toen liep ze nog. Inmiddels zit ze door MS al enkele jaren in een rolstoel. Voor Floor-Renée geen reden om het vak te verlaten. Momenteel speelt ze in een locatie productie in Assen de sterren van de hemel. Ze geeft ons een kijkje achter de schermen.

De enige roller

Een paar uur voordat de voorstelling aanvangt rolt Floor-Renée ons team tegemoet in het tijdelijke theater van de Ondernemersfabriek in Assen. De goedlachse actrice heeft zichtbaar moeite de bak met grind door te komen waarop ze elke avond speelt. “Ja, het is niet heel gemakkelijk zo met dat grind maar ik ga gewoon door, hoor!” Een goed synoniem voor hoe ze in het leven staat.

Floor-Renée vertelt ons over de voorstelling waarin ze speelt. “Het gaat over het leven van Harry Muskee, de muzikant. Er zit dus heel veel muziek in en heel veel acteerspel. En ik mocht in mijn karretje ook een rolletje spelen. Haha!” 
“Tijdens de audities heeft de regisseur een oproep gedaan aan mensen met een rolstoel om auditie te komen doen. Ik dacht, daar komen wel 30 actrices op af. Maar ik was de enige” Zegt ze ietwat beschamend. “Ik heb achteraf nog wel even gevraagd of ik nou ben aangenomen omdat ik in een rolstoel zit of vanwege mijn acteerwerk. Nou, toen werd ik heel boos aangekeken en kreeg ik te horen dat daar niet eens antwoord op gegeven gaat worden.”

Ook haar mede acteurs zijn te spreken over Floor-Renée, en vertellen graag hoe het is om met een meer inclusieve cast te werken. Benieuwd wat haar collega’s zeggen? Je bekijkt het hele interview met Floor-Renée in onderstaande video:

Op de bühne met Rollende actrice Floor-Renée | WijRollen.nl - YouTube

De actrice wenst meer rollende acteurs op tv en het toneel te zien. “In Amerika zijn ze al zo ver dat personages met een beperking ook daadwerkelijk gespeeld moeten worden door mensen met die beperking. In Nederland lopen we daarmee nog hopeloos achter. Maar goed… Misschien moet ik maar eens een mailtje sturen naar de producent van Seks&The City, of er nog een rolletje voor een rollende actrice te krijgen is.”

De voorstelling 'Muskee, So Many Roads' speelt de hele maand september in de Ondernemersfabriek in Assen. Meer info vind je op Home - Muskee (muskeetheater.nl)


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top