Skip to Content
Terug naar het overzicht

De weg die iemand met een handicap moet afleggen om een kinderwens in vervulling te brengen, kan een lange weg met vele obstakels zijn. Welke aanpassingen aan het meubilair zijn nodig? Welke hulp moet ik inschakelen? En niet te vergeten de vooroordelen en twijfels van de omgeving die ongevraagd op je worden afgevuurd: ‘Kinderen krijgen, is dat wel zo verstandig?’

Fertiliteitstraject

Arjan en zijn vrouw Meredith hopen dat het ouderschap hun ooit is gegund. Arjan heeft spinocerebellaire ataxie, een genetische afwijking waardoor hij moeite heeft met lopen, praten en evenwicht. Het stel is negen jaar geleden begonnen met een zeer intensief fertiliteitstraject. Arjan: “Ik wil mijn aandoening niet doorgeven aanmijn kind. Daarom maken we gebruik van een donor.”

"Een miskraam is enorm zwaar en verdrietig"

Verdriet

Alle denkbare behandelingen hebben ze inmiddels gehad: IUI, IVF, PGD. Drie keer raakte Meredith zwanger. Maar helaas volgde op al die positieve testen een miskraam. “Het is enorm zwaar en verdrietig. Op het ene moment brengt het ons dichter bij elkaar. Het volgende moment zorgt het weer voor afstand.”

Twijfels

De vurige wens om kinderen te krijgen deelden Arjan en Meredith vanaf het begin van hun relatie. Toch waren er bij Arjan ook twijfels. Was het met zijn aandoening wel verstandig om voor het vaderschap te kiezen? “Soms had ik wel eens het gevoel dat het misschien was als ze zonder mij verder zou gaan. Hier hebben we het vaak over gehad. Maar mijn vrouw is er stellig over: ‘Nee, we gaan samen verder.’”

"De huisarts en maatschappelijk werkster uitten ongevraagd hun twijfels over onze kinderwens"

Ongevraagd advies

Toen ze de knoop eenmaal hadden doorgehakt, kregen ze regelmatig te maken met vooroordelenen ongevraagd advies. Meredith beschrijft in een bloghoe haar huisarts en maatschappelijk werkster ongevraagd hun twijfels uitten over hun kinderwens. “Ik zat eens voor mijn schouder bij de huisarts. Toen ze ineens out of the bluede opmerking maakte: ‘Is het wel verstandig als jullie aan kinderen beginnen? Hoe zou het voor het kind zijn? Dit gun je een kind toch niet...’Ik probeerde mezelf in te houden, maar ik werd zo boos!

Donorschap

Arjan kreeg zelf vooral vragen over het donorschap. ‘Kun je wel een hechte band opbouwen met een kind dat biologisch niet van jou is?’Arjan is ervan overtuigd van wel. “Nog veel belangrijker dan de genen zijn de normen en waarden die je als ouders meegeeft.”

"Veel belangrijker zijn de normen en waarden die je als ouders meegeeft"

Mogelijkheden

Het is misschien niet het traditionele vaderbeeld, maar een goede vader zit in veel meer dan dat. “Nee, ik kan straks niet voetballen met mijn kind. Ik heb echter genoeg mensen om me heen die dat wel kunnen. Daar staat tegenover dat ik er wel altijd voor mijn kind zal kunnen zijn, omdat ik niet werk en altijd thuis ben. Ik zie geen moeilijkheden, maar mogelijkheden.”

Bron: HandicapNL 


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top