Skip to Content
Terug naar het overzicht

Huisje, boompje, beestje, ze heeft het allemaal! En dan nog een beetje extra. Een beetje extra voor iedereen in het gezellig grote samengestelde gezin van Marije.

Marije is inmiddels zo’n twintig jaar gelukkig getrouwd met Hugo. Samen met twee kinderen vormden zij tot enkele jaren geleden hun gezin, totdat Marije verliefd werd op haar beste vriendin, Marieke. Na de scheiding van haar beste vriendin en haar toenmalige partner ontstond er een aantrekkingskracht tussen haar en Marije. Eerst dacht ze nog niet aan verliefdheid, maar dat bleek toch het geval te zijn.

“De relatie met Marieke mag volwaardig zijn, net als mijn relatie met Hugo”

“Toen ik merkte dat ik gevoelens kreeg voor Marieke, ben ik vrijwel direct in gesprek gegaan met mijn echtgenoot. Ik heb mijn gevoelens uitgesproken, waarna wij onze relatie hebben geopend. Dit was dé oplossing voor mij – en eigenlijk voor ons alledrie. Ik heb dus twee relaties: één met Hugo en een met Marieke. Zij zijn niet verliefd op elkaar, maar wel heel goed bevriend”, vertelt Marije.
Het eerste jaar van de relatie met Marieke en Hugo was vooral hard werken. Ze hebben met zijn drieën, maar zeker ook afzonderlijk van elkaar, bedacht hoe ze de relatie wilden vormgeven. “De relatie met Marieke mag volwaardig zijn, net als mijn relatie met Hugo dat is. We zijn vrij snel open geweest naar onze omgeving. Dat was erg fijn”, zegt Marije.

“Op sommige momenten zijn wij één groot gezin van zeven personen. Het is onwijs gezellig als we samen zijn”

Marije en Hugo woonden in de omgeving van Den Haag en Marieke in de omgeving van Deventer. Momenteel verblijft Marije de helft van de tijd bij Marieke en haar twee dochters, de andere helft van de tijd bij Hugo en hun kinderen. “Op sommige momenten zijn wij één groot gezin van zeven personen. Het is onwijs gezellig als we samen zijn”, zegt Marije.

Onderweg opladen

Marije heeft een neurodegeneratieve aandoening waardoor zij bijna fulltime roller is. Toen Marije werd getroffen door het coronavirus, is daar een functioneel neurologische stoornis bijgekomen. Inmiddels is er nog een diagnose bijgekomen: Ehlers-Danlos, type drie. Al deze aandoeningen resulteren erin dat Marije chronische pijn heeft en vaak vermoeid is. Om bij beide partners te kunnen zijn pendelt ze wekelijks heen en weer met de trein. Ze houdt van treinreizen en het kost haar dan ook geen moeite om dit allemaal te kunnen bewerkstelligen. “Tijdens de treinreis kan ik heerlijk ontspannen met een luisterboek. Dat is tevens mijn oplaadmomentje, waarvan ik intens kan genieten”, zegt ze.

Drie-eenheid

Ondanks dat Hugo en Marieke geen relatie met elkaar hebben, maakt de vriendschappelijke band hen samen met Marije tot een drie-eenheid. Hugo en Marieke kunnen ook altijd bij elkaar terecht als klankbord, vanwege het leven met een partner met beperkingen. Ook toen Marije kampte met een depressie, hadden zij veel steun aan elkaar. Dat is heel waardevol voor hen alle drie, maar ook voor het gezin!

“Ik vind het moeilijk dat ik soms minder energie heb voor mijn relaties dan ik zou willen. Elke dag maak ik keuzes, waarbij het één soms ten koste gaat van het ander. Mijn hoofd wil zo graag, maar mijn lijf werkt niet mee. Soms moet ik ‘nee’ zeggen tegen intimiteit, omdat het teveel van mijn lichaam vraagt. Dat voelt weleens als een worsteling. Het kan mij enorm teleurstellen – ook al knuffelen we dan wel – als het mij fysiek niet lukt”, zegt Marije. Ze wil graag haar flow volgen, in plaats van die te moeten onderbreken. Op sommige momenten frustreert het haar en voelt het alsof haar lijf niet meer in verbinding met haarzelf staat.

“Zij nemen mij zoals ik ben, ondanks dat ik daar zelf soms moeite mee heb”

Zowel Hugo als Marieke neemt Marije zoals ze is. Het maakt voor hen geen verschil als ze een keer geen energie heeft om intimiteit te hebben met elkaar of een andere activiteit. “Zij nemen mij zoals ik ben, ondanks dat ik daar zelf soms moeite mee heb”, zegt Marije. Voor haar gevoel stelt zij de ander teleur – ook als die ander dat helemaal niet zo ervaart. Het gevoel komt van binnenuit. Desalniettemin voelt Marije zich vrij om ‘nee’ te zeggen tegen intimiteit met beide geliefden. “Natuurlijk kunnen zij ook teleurgesteld zijn, maar begrip overheerst. We praten echt overal over en zijn enorm open naar elkaar. We staan goed met elkaar in verbinding”, voegt ze eraan toe.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top