Skip to Content
Terug naar het overzicht

Taal is een krachtig middel, dat weten we allemaal. Hoe iets gezegd wordt, is net zo belangrijk als wat er gezegd wordt. Net als elke subgroep in onze samenleving gebruiken ook rollers specifieke woorden om voor hen belangrijke begrippen te beschrijven. Maar veel van deze woorden zijn niet in een woordenboek terug te vinden, zodat dit “rollerjargon” niet algemeen kan worden. Hierdoor moet de samenleving zich behelpen met onjuiste of onnauwkeurige woorden…

‘Hoe ▪ pel (de ~; ~s) De metalen buizen aan de buitenzijde van de grote wielen van een handbewogen rolstoel, waarmee de gebruiker zichzelf kan voortbewegen.

Er bestaat een grote variatie in hoepels. De meeste rolstoelen worden geleverd met standaard ronde aluminium hoepels. Soms zit er een rubberen coating of hoes om de aluminium hoepels voor een betere grip.

Ook zijn er hoepels die alleen grip aan de bovenkant van de hoepel hebben en verder glad zijn. Zo heb je grip bij het rollen, maar kun je de hoepel ook makkelijk door de hand laten glijden als je bijvoorbeeld een helling afrolt. Vaak hebben deze hoepels ook een andere vorm, zoals ovaal of ergonomisch.

Zo is er voor (bijna) elke handvorm en handfunctie wel een passende hoepel te vinden.

‘Hoe ▪ pe ▪ len (ww; hoepelde, h. gehoepeld) Ook: rollen Het zich handmatig, met behulp van de hoepels, voortbewegen in een handbewogen rolstoel.

Om jezelf zo efficiënt mogelijk voort te bewegen in een handbewogen rolstoel maak je het best grote slagen. Dit doe je door de hoepel achter je vast te pakken, deze mee te nemen naar voren en zo laat mogelijk weer los te laten.

Bij ervaren rollers bewegen alleen hun armen tijdens het hoepelen; de rest van het lichaam beweegt niet. De kunst is om het hoepelen zo ontspannen mogelijk te doen, zodat het de gebruiker zo min mogelijk energie kost.

Een goede houding is essentieel, want hoepelen is in principe geen natuurlijke beweging en kan daarom behoorlijk belastend zijn voor de schouders. Het is daarom ook belangrijk dat de rolstoel perfect op het lichaam, fysieke mogelijkheden en persoonlijke voorkeuren van de gebruiker staat afgesteld. Alleen zo kan de gebruiker de hoepels optimaal en met de minste inspanning bedienen.

Voor gebruikers met minder armkracht bestaat er elektrische wielondersteuning. Deze ondersteunt de gebruiker bij het hoepelen, zoals een elektrische fiets de fietser ondersteunt bij het fietsen met de trappers.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top