Skip to Content
Terug naar het overzicht

Voor sommige rollers is beter leren lopen een mogelijkheid, voor andere rollers niet. Maar niet elke roller die deze keuze heeft, zal daar ook voor kiezen. Lopen kan soms net dat beetje extra gemak of snelheid bieden. Overigens kan ook een rolstoelvaardigheidstraining datzelfde extra gemak of snelheid bieden.

"De rolstoel verrijkt mijn leven zonder twijfel"

Liever rollen

Astrid rolt liever, omdat haar kwaliteit van leven erop vooruit is gegaan sinds zij haar rolstoel gebruikt. Astrid: "Het heeft wel even geduurd voordat ik dit punt bereikte, maar het is een soort knop die ik heb omgezet. Natuurlijk belemmert het mij ook wel eens, maar het brengt ook heel veel. Dankzij mijn rolstoel kan ik veel vaker naar buiten, anders zou ik nog steeds veelal binnenshuis leven. De rolstoel verrijkt mijn leven zonder twijfel." Zowel Brigitte als Miranda sluiten zich hierbij aan. Brigitte: "Ik kan in en om het huis kleine stukjes lopen, maar het zorgt voor meer pijn. Wanneer ik mijn rolstoel gebruik, heb ik minder pijn en bespaar ik veel energie."
Miranda: "Mijn rolstoel heeft mijn leven enorm verbeterd. Ik krijg er veel energie voor terug."

Nanette: "Rollen is voor mij soms lastig, hoewel ik wel een roller ben, omdat mijn rechterarm niet goed werkt. En aan de linkerkant gaan mijn schouder, elleboog en pols regelmatig uit de kom. Zelf rollen is voor mij onmogelijk, maar geduwd worden kan wel. Als ik binnenshuis een aantal stapjes kan schuifelen, ben ik zelfstandiger dan met mijn rolstoel."

Peggy: "De pijn die ik ervaar, kost mij zoveel energie, dat ik beter rollend door het leven kan gaan. Op deze manier kan ik veel meer dan als ik steeds over mijn fysieke grens heenga."

Ellie: "Rollen bespaart voor mij energie, zodat ik meer kan doen. Als ik de keuze moest maken tussen rollen of lopen, zou ik niet goed kunnen kiezen. Beide heeft voor- en nadelen. Overigens denk ik per situatie goed na wat ik doe. Wanneer ik een dagje uit ga, dan is mijn doel niet lopen, maar plezier maken! Dus zal ik eerder voor rollen kiezen."

Sandy: "Ik ben heel dankbaar dat ik een rolstoel heb, want daardoor kom ik buiten met mijn man en zoon. De voorwieltjes van mijn rolstoel zijn echter te klein om écht vrij mee te rollen. Dat is erg onhandig. Extra hulpmiddelen aanvragen is niet gemakkelijk in mijn gemeente. (Eerdere aanvragen voor extra ondersteuning zijn afgewezen.) Als ik een goedwerkende en passende rolstoel met elektrische ondersteuning zou hebben, dan zou mijn voorkeur uitgaan naar rollen. Daarmee kom ik verder en het werkt energiebesparend."

Daniël: "Het liefst zou ik lopen, omdat het soms zoveel meer gemak geeft. Denk aan bijvoorbeeld hindernissen op straat, woningen die niet toegankelijk zijn en het altijd in- en uitladen van mijn rolstoel. Maar door mijn beperking geeft rollen uiteindelijk wel meer vrijheid. En ik heb altijd een zitplaats!"

"Als wonderen zouden bestaan, zou ik zo goed mogelijk willen leren lopen"

Leren lopen

Na zijn ongeluk kon Daniël niet meer lopen. Door training met een MOTOmed-fiets is het gelukt de beenspieren te activeren. Daniël: "Ik heb er alles aan gedaan om weer te kunnen lopen. Tijdens mijn revalidatie heb ik ook eens gebruik gemaakt van een exoskelet, maar dat was geen succes. Ik ging tegen de beweging van het exoskelet in, waardoor het voor mij helaas niet werkte."

Peggy: "Met behulp van een fysiotherapeut is het mij gelukt om tien minuten te kunnen lopen. Ik moet het wel blijven doen, anders kan ik opnieuw beginnen met opbouwen naar die tien minuten. Vroeger heb ik hiervoor alles op alles gezet. Ik ben blij dat ik dat heb gedaan, want nu kan ik dagelijks tien minuten met onze hond wandelen. Dat geeft mij veel plezier."

Nanette: "Door mijn beperking lukt lopen mij niet erg goed, want mijn knieschijven schieten soms ineens naar de achterzijde. Dan moet ik het oefenen een aantal weken staken en kan ik daarna weer bij af beginnen."

Brigitte: "Dagelijks wandel ik een klein rondje met onze hond. Althans, dat lukt zeven van de tien keer. De rest van de dag gebruik ik over het algemeen mijn rolstoel. Zo houd ik over de gehele dag meer energie over dan als ik meer zou lopen." Tijdens haar revalidatie lag de focus op het beter leren lopen. Brigitte heeft daarvoor jarenlang geknokt. Ze vond het zo moeilijk haar beperking te accepteren, dat ze er alles aan deed om uit de rolstoel te komen.

Astrid: "Ik heb bij anderen gezien dat ze een exoskelet gebruiken om te lopen. Dat is prachtig om te zien! Voor mij is dat geen mogelijkheid, omdat ik een zenuwbeknelling in mijn rug heb."

"Ik kan lopen, alleen kom ik niet ver"

Sandy: "Als wonderen zouden bestaan, zou ik zo goed mogelijk willen leren lopen. Voor mij persoonlijk voelt het als roller soms alsof ik niet volledig deel uitmaak van de maatschappij. Onze maatschappij is namelijk slecht ingericht op rollers. Beter leren lopen zou voor mij daarom veel verschil maken."

Miranda heeft sinds kort een orthese, waardoor haar loopvermogen is verbeterd. Het was een testcase, niemand wist of het zou werken, maar het heeft goed uitgepakt! Miranda: "Ik moest veel oefenen om dit uiteindelijk te realiseren. Ik heb veel geoefend, zelf en met fysiotherapie, om beter te lopen. Het opbouwen heeft een tijd geduurd, maar nu kan ik twee kilometer lopen. Dat is fantastisch!"

Ellie: "Ik kan lopen, alleen kom ik niet ver. Om mijn loopfunctie zo goed mogelijk te behouden blijf ik wel stukjes lopen. Soms gebruik ik daar mijn loopfiets voor. Ik probeer het te zien als onderhoud en dat werkt voor mij."

Wheelchair skills

Onder de meeste rollers is het vandaag de dag wel bekend: de rolstoelvaardigheidstraining. Miranda is zeer enthousiast: "In het revalidatiecentrum ben ik gestart met het oefenen van mijn rolstoelvaardigheid. Later heb ik een rolstoelskillstraining gevolgd. Dat raad ik iedereen aan! Je leert er veel skills bij en het geeft ook een boost voor je zelfvertrouwen en je mindset. Ik kan zelfs een roltrap op en af in mijn rolstoel! Het geeft zoveel vrijheid."

Ellie: "Ik zou beter willen leren sturen. Ik gebruik namelijk elektrische ondersteuning in de vorm van achterwielaandrijving op mijn rolstoel, wat het sturen soms iets bemoeilijkt. Ik heb nog geen rolstoelvaardigheidstraining gevolgd, maar het staat wel op mijn lijstje. Het lijkt me heel leuk om trucjes te kunnen."

"Als het één niet gaat, dan probeer ik beter te worden in wat wél lukt"

Daniël: "Mijn rolstoel brengt mij van A naar B. Ik vond een rolstoelvaardigheidstraining niet interessant. Het past niet bij mij."

Astrid: "Tijdens de rolstoelvaardigheidstraining heb ik beter leren rollen. Als het één niet gaat, dan probeer ik beter te worden in wat wél lukt. Het samenzijn met lotgenoten was ook heel fijn. De rolstoelvaardigheidstraining kan ik iedereen aanraden, het was erg waardevol."

"Als ik op een dag zou kunnen doen wat ik wil, dan is het ongetwijfeld lopen"

Toekomstmuziek

Daniël: "Om te kunnen lopen moet ik mij ontzettend goed concentreren. Het kost veel kracht, omdat ik mijn benen extra hoog moet optillen als ik een stap zet. Als ik mijn been niet hoog genoeg optrek, struikel ik over mijn eigen voeten. Als ik op een dag zou kunnen doen wat ik wil, dan is het ongetwijfeld lopen."

Peggy: "Er is meer dan lopen. Ik houd meer energie over wanneer ik mijn rolstoel gebruik. Als ik te veel doe, krijg ik direct een terugslag. Het kan zomaar zijn dat ik hier over een aantal jaar anders over denk en wel beter wil leren lopen. Voor nu ben ik tevreden met de situatie. Ik vind mijn energie behouden nu belangrijker."

Ellie: "Lopen is voor mij geen doel op zich. Ik heb namelijk niet de illusie dat ik zonder rolstoel door het leven kan. Sinds ik mijn rolstoel heb, sta ik er zo in. Een paar jaar geleden is het me gelukt om 6,5 kilometer te lopen, maar nu heb ik het er niet voor over. Daarbij kan ik nog zoveel willen, maar het is grotendeels afhankelijk van het verloop van mijn aandoening."

Astrid: "In het begin van mijn beperking heb ik veel gedaan om beter en langer te leren lopen, maar dat zit er gewoon niet in. Het lopen zorgt voor zoveel pijn, dat het mij onnodig veel energie kost. Dat heb ik er niet meer voor over."

Nanette: "Ondanks de complexiteit van mijn beperking, blijf ik mezelf pushen om alles uit het leven te halen. Zeker ook wat lopen betreft! Ik droom ervan om in de toekomst een heerlijke wandeling te kunnen maken met mijn hond. Hiervoor besteed ik drie uur per week aan fysiotherapie. Het oefenen en versterken van mijn beenspieren is zwaar, maar absoluut de moeite waard."

Miranda: "Ik heb er veel energie voor over om beter te leren lopen! Vaak heb ik gedacht dat het nooit zou lukken. Regelmatig heb ik blessures gehad, waardoor ik weer volledig in mijn rolstoel zat. Ook heb ik operaties ondergaan om mijn mobiliteit zoveel mogelijk te behouden. Het is geen makkelijke weg, maar ik geef zeker niet op!"

Brigitte: "Na jarenlang vechten tegen mijn beperking ben ik er eindelijk mee gestopt. Dat geeft enorm veel rust. Het was een lange weg, maar dit is beter voor mijzelf. Zoveel mogelijk leven vanuit mijn rolstoel is wat nu bij mijn lichamelijke conditie past. Uiteindelijk geeft mij dat een betere kwaliteit van leven."


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top