Skip to Content
Terug naar het overzicht

Een onderwerp waar ook onder rollers een taboe op heerst, maar eigenlijk een doodnormale en bovenal menselijke behoefte: seksualiteit. Nynke spreekt hier openlijk over. Ze is van mening dat dit juist een gespreksonderwerp kan zijn, maar wel een met een persoon die je geen schaamtegevoel geeft.

Zelf luistert Nynke veel naar podcasts en luisterboeken over seksualiteit en als het even lukt leest ze erover. ‘’Ik vind het belangrijk dat mensen met een beperking op het gebied van seksualiteit als gelijkwaardig worden gezien. Het is voor de medemens nog een te beschamend onderwerp om over te praten, daarom vind ik het belangrijk om mensen er bewust van te maken’’, zegt Nynke.

‘’Door mijn spierziekte is mijn lichaam veranderd, waardoor ik soms anders naar mijzelf kijk. Ik heb wel het gevoel dat ik door mijn aandoening, waaronder de vermindering van spierkracht, soms harder moet werken om content te zijn met mijn eigen lijf. Dat werkt door in mijn seksleven’’, vertelt ze. Tot een aantal jaren geleden kon Nynke kleine stukjes lopen. Inmiddels lukt dat niet meer en zit ze fulltime in haar rolstoel. Het vele zitten in de rolstoel in combinatie met de spierziekte die zij heeft, zorgt er in combinatie voor dat sommige handelingen op het gebied van intimiteit en seksualiteit voor haar niet meer mogelijk zijn. De onderliggende reden daarvan is dat seks pijn veroorzaakt bij Nynke.

In tijden staat het seksleven van Nynke en haar man op een laag pitje. De wil is er wel, maar pijnlijden is niet de bedoeling tijdens intimiteit. ‘’Ik had het gevoel dat we in die periode dat we zo’n zes tot twaalf maanden weinig tot geen seks hadden, veel meer langs elkaar heen leefden. Ondanks dat we al heel lang samenzijn, miste ik op dat moment de verbondenheid die ik wel voelde toen ons seksleven er anders uitzag’’, zegt Nynke. Soms is Nynke genoodzaakt om nee te zeggen, waardoor haar partner zich afgewezen voelt. Dat resulteert erin dat hij minder vaak initiatief neemt, om afwijzing te voorkomen. Zelf vindt ze het niet leuk om nee te zeggen en voelt het alsof haar partner het steeds maar moet incasseren. Maar haar partner respecteert haar grens volledig, zoals het hoort. ‘’Tegelijkertijd weet ik dat het geen ramp is om nee te zeggen. Ik kan er uiteindelijk niets aan doen. Ik vind ik het wel jammer als ik niet kan, maar wel wil.’’

Nynke en haar partner hebben op een gegeven moment hulp ingeschakeld van een professional: een seksuoloog. Het doel was in eerste instantie pijnvrij te kunnen vrijen. Bij de seksuoloog kregen zij tips en adviezen, maar uiteindelijk zijn ze verder zelf op onderzoek uitgegaan. Nynke had op een gegeven moment het idee dat de seksuoloog hen niet verder kon helpen in het proces, waarna ze ermee zijn gestopt. ‘’We hebben nu intimiteit op een andere manier, penetratie hoeft niet altijd aan bod te komen. Dat zorgt bij mijn partner en mij voor berusting."

‘’Ik zou iedere roller willen adviseren om over het onderwerp seksualiteit te praten. Dat kan heel laagdrempelig, met een vriend of vriendin, maar het is wel belangrijk dat diegene je geen schaamtegevoel geeft. En zeker als je problematiek ervaart op dit gebied, is het echt goed om juist het gesprek te openen. Herkenning is al heel fijn. En als je er niet uitkomt, is het absoluut een aanrader om een professional in te schakelen die je de juiste handvatten kan geven. Of een professional die je fysiek kan onderzoeken, om eventueel lichamelijke oorzaken uit te sluiten."

Nynke heeft inmiddels erg prettigere ervaringen met seksualiteit. ‘’Het helpt ons enorm om de nadruk niet te leggen op penetratie, maar juist op intimiteit. Ik kan enorm genieten van aanrakingen van mijn man, waaronder bijvoorbeeld massages, knuffelen en alleen al een connectie voelen en ervaren. Laatst hadden we zo’n fijn moment samen. Ik had overigens geen zin in seks, maar door onze diepe, intieme connectie, was ik alsnog verzadigd."

Tijdens seks en intimiteit komen stoffen vrij in het lichaam, waaronder oxytocine en vasopressine. Deze stoffen zorgen voor een gevoel van verbondenheid, wat resulteert in een gelukkig gevoel. Ieder mens heeft behoefte aan seks en intimiteit, de een in meer of mindere mate dan de ander. Nynke hoopt dat er in de toekomst openlijk over seksualiteit wordt gesproken, zodat ook de mensen waarbij het minder soepel verloopt het gesprek durven aan te gaan.

Nynke is onder andere te horen in de podcast ‘Sexual healing’.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top