Skip to Content
Terug naar het overzicht

Wij kregen deze week het verdrietige nieuws dat freelance publiciste en rollende redacteur Petra Jorissen is overleden. Petra schreef verschillende artikelen voor WijRollen.nl.

Klein van stuk, groot in daden. Dat was Petra. Ze werd in 1950 geboren met een dwarslaesie en was daardoor altijd rolstoelafhankelijk. Ze verbleef in haar jeugd een kleine vijf jaar in het RK Binnenziekenhuis. Op de Gustaaf Christ Mytylschool (school voor kinderen met fysieke beperkingen), behaalde ze haar mulodiploma. Daarna ging ze de havo en aansluitend naar de sociale academie. Een paar jaar later deed ze de opleiding Nederlands MO A.

De eerste baan van Petra was als vormingswerker. Daarna werkte ze als beleidsmedewerker bij een organisatie voor mensen met beperkingen in Amsterdam. Sinds 1998 werkt ze als freelance publicist en schreef ze voornamelijk over kwesties in de gezondheidszorg. Ze schreef een boek over kunstenaars met een handicap en Helden op stokken, een boek over Afrikanen met een handicap.

Drie jaar geleden verscheen haar roman ‘Erg he. Uit het leven van een rolmodel’. Het is volgens kenners een roman die bol staat van relativering, afstandelijkheid en verkapte humor. Lees hier een interview met haar over haar boek.

Petra en WijRollen

Voor WijRollen schreef Petra enkele leuke artikelen en columns. Zo maakte ze een pittige rondgang rond castingbureau’s met de vraag waarom rollers zo weinig in commercials te zien waren en klaagde ze in enkele vermakelijke columns over rollers en ‘die bemoeizuchtige lopers’.

'Erg hé! Uit het leven van een rolmodel' van Petra Jorissen

'Erg hé! Uit het leven van een rolmodel' van Petra Jorissen

Maar ze schitterde ook in een van de eerste video’s van WijRollen. Ze maakte een videobrief aan beweegprofessor Erik Scherder (zie video hieronder) en kreeg daar ook nog een leuke reactie van hem op.

Oud-hoofdredacteur van WijRollen Liorah Hoek was een fan van het werk van Petra. “Ik was iedere keer weer aangenaam verrast door haar verfijnde ironische stijl. Ze was een publicist in hart en nieren die wel wat meer aandacht had verdiend van de buitenwereld.”

De redactie van WijRollen zal Petra gaan missen.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top