Skip to Content
Terug naar het overzicht

Hoe moeilijk of makkelijk is het om een kinderrolstoel aan te vragen? Waar moeten die stoelen aan voldoen en wat kan er verbetert worden? Onderzoekers zijn op zoek naar de optimale match tussen kind en rolstoel (afgekort OPTIMA) en zij kunnen mogelijk jouw hulp gebruiken!

Meedoen in de samenleving is belangrijk voor rolstoelafhankelijke kinderen. De rolstoel zou een verlengstuk van het lichaam moeten zijn, maar is vaak te zwaar, te log of sluit onvoldoende aan bij wat het kind nodig heeft. Hierdoor is het moeilijk om zelfstandig mee te doen in het dagelijks leven en allerlei activiteiten thuis, op school of in de vrije tijd.

Het verstrekken van een rolstoel is daarnaast een ingewikkeld en langdurig proces waarbij ouders en kinderen, gemeenten, rolstoelleveranciers, fysiotherapeuten en ergotherapeuten betrokken zijn. Soms zijn er nog meer partijen betrokken. Dit maakt het extra ingewikkeld.

Onderzoek

Een aantal onderzoekers is begonnen om het gehele traject, van aanschaf tot gebruik, goed in kaart te brengen. Als eerste spraken zij onlangs met zorgprofessionals om zo een beter beeld te krijgen van het verstrekkingsproces. De komende tijd spreken zij nog met jongeren, ouders, leveranciers, WMO/Gemeenten en fabrikanten.

Jij kan helpen!

De onderzoekers zijn op zoek naar jongeren (tussen de 12 en 17 jaar) en ouders die hun ervaring willen delen over het gebruik van hun rolstoel. Dus heb je ervaring met het aanschaffen van een handbewogen kinderrolstoel en heb je hier ook een mening over, neem dan contact met op met Wiek Dirks: [email protected] .

Het groepsgesprek vindt plaats op 11 februari tussen 10.00 en 12.00 uur op een locatie in Utrecht of Den Haag. Geef bij je aanmelding jouw voorkeur op. De reiskosten worden vergoed.

OPTIMA is een project van Haagse Hogeschool, Hogeschool Utrecht, Hogeschool van Amsterdam, Heliomare, ouders, CP Nederland en HandicapNL en wordt gefinancierd door ZonMW.


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top