Skip to Content
Terug naar het overzicht

Het begon ooit doordat zij haar mening uitsprak op sociale media. Inmiddels is ze actief in de politiek. Christel Verbogt: “Rollers in de politiek zijn hard nodig om te laten zien welke innovaties nodig zijn om het leven makkelijker te maken voor rollende Nederlanders. Iedereen heeft namelijk het recht om te kunnen functioneren binnen de maatschappij! Aan het aanpassingsvermogen van rollers ligt het niet, maar er zijn nog te veel obstakels. En hoe kun je goed functioneren in een maatschappij, die niet is ingericht op jouw behoeften?”

“Voor iemand als ik, een rollende jongedame, was er op dat moment geen rolmodel, terwijl ik wel op zoek was naar een voorbeeld”

“Ik zet mij, naast mijn andere werkzaamheden, graag in voor toegankelijkheid voor mensen met een chronische ziekte en/of beperking. Mijn streven is allereerst dat de media meer diversiteit laten zien”, vertelt Christel. “Kijk maar eens naar een rollende persoon in een film en je ziet een stereotype: een roller die heel zielig gevonden wordt of juist iemand die tijdelijk in een rolstoel zit. Maar rollers zijn net mensen en hebben dus ook behoefte aan sterke rolmodellen. Dát is wat ik graag wil laten zien! Daarom deed ik enkele jaren geleden mee met een Mis(s)verkiezing, waar ik bij de laatste vier modellen in de finale ben geëindigd. Voor een rollende jongedame als ik was er op dat moment geen rolmodel, terwijl ik wel op zoek was naar een positief voorbeeld”, zegt Christel.

Christel is lokaal actief in haar gemeente Bergen op Zoom, voor GroenLinks. In 2020 werd ze assistent-raadslid en inmiddels is ze volwaardig raadslid. Eerder dit jaar was ze verkiesbaar bij de gemeenteraadsverkiezingen en is opnieuw gekozen. “Die rol van raadslid past mij erg goed, want ik kan nu écht verschil maken. Dat is geweldig om te mogen doen”, vertelt Christel. Haar doel is om vaker met mensen in gesprek te gaan, de communicatie tussen gemeente en burgers te verbeteren en vooral ook jongeren in een rolstoel te spreken, omdat zij de toekomst zijn.

“Mijn missie is: opkomen voor rollers in Nederland”

“Juist door met mensen in gesprek te gaan open je deuren en kun je vervolgens samen naar oplossingen zoeken. Mijn missie is: opkomen voor rollers in Nederland! Ik laat graag mijn gezicht én mijn rolstoel zien, omdat er vanuit de politiek naar mijn mening te weinig rollers in beeld komen. Bijna geen van mijn collega’s zit in een rolstoel, terwijl je in Nederland ongeveer 157 rollende gemeentelijke collega’s zou verwachten. Daarin moet verandering komen”, voegt ze toe. “Het zou een enorme verbetering zijn wanneer rollende mensen in de media zichtbaar zijn, zonder dat het over hun beperking gaat.”

Bergen op Zoom probeert een voorbeeldgemeente te worden op het gebied van toegankelijkheid. Nog te vaak worden goedbedoelde verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid uitgewerkt door iemand zonder handicap. Soms gaat dat goed, maar af en toe slaat men de plank hiermee finaal mis, wat de toegankelijkheid helaas juist verslechtert.

Momenteel werkt Christel aan het vergemakkelijken van de trajecten binnen de Wmo voor rollers en mensen met een andere beperking. “Er zijn nog steeds actuele verhalen van jonge mensen die geen rolstoel krijgen, maar deze wel nodig hebben. In zo’n casus lijkt het soms over een dossier te gaan en wordt de mens vergeten. Dat vind ik schrijnend en daarin moet verandering komen”, vertelt Christel.

“Ik wil dat het voor elke roller in Nederland goed geregeld is”

De drempel om de politiek in te gaan ligt volgens Christel erg hoog. Toen zij zelf raadslid werd, had ze bijvoorbeeld problematiek met vervoer naar belangrijke bijeenkomsten. De vergaderingen vinden meestal ’s avonds plaats, op tijdstippen dat vervoer met de Regiotaxi of Valys onmogelijk is. Daardoor kon Christel niet op tijd aanwezig zijn en dat was buitengewoon vervelend. “Als een taxibedrijf niet kan garanderen dat ik tijdig aanwezig kan zijn op een vergadering, dan kan ik mijn werkzaamheden niet goed uitvoeren. Gelukkig heb ik een regeling kunnen treffen met de gemeente. Maar het gaf veel uitzoekwerk en niet iedere roller heeft daar energie voor. Het kan anders, het kan beter. Ik wil dat het voor elke roller in Nederland goed geregeld is”, voegt ze toe.

“Laat je niet ontmoedigen! Kijk hoe jij verschil kunt maken”

Tot slot heeft Christel Verbogt een belangrijke boodschap voor elke roller in Nederland: “Laat je niet ontmoedigen! Kijk hoe jij verschil kunt maken. Je hoeft niet altijd iets ‘groots’ te doen. Je eigen omgeving uitleg geven over je situatie kan voldoende zijn. Jouw verhaal kan grote impact maken op jouw omgeving, op anderen. Samen staan we sterker!”


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top