Skip to Content

Petra Jorissen stuurde een videobrief met vijf vragen aan ‘beweegprofessor’ Erik Scherder. Zit jouw vraag over de gevolgen van rollen er bij?

Beste rollende sitebezoekers,

Deze videobrief stuurde ik aan onze altijd fanatieke beweegprofessor Erik Scherder, omdat ik nieuwsgierig ben naar de gevolgen van rollen in plaats van lopen.

Ik stel hem vijf vragen en natuurlijk hoop ik er een antwoord – of misschien wel meer – op te krijgen. Over zijn antwoord lees je volgende keer meer. Als hij niet antwoordt zoek ik verder.

Heb je zelf vragen, twijfels, misschien zelf angsten over je eigen manier van bewegen, mail ze vooral, hoe meer hoe beter. Ik leg ze voor aan Scherder of andere mensen met veel kennis van bewegen.

Ik ben heel benieuwd naar jullie reacties. Mail ze naar de redactie van Wijrollen of reageer hieronder.

Petra Jorissen

Hieronder de tekst van de brief van Petra Jorissen:

Beste mijnheer Scherder,

Er gaat tegenwoordig geen uur voorbij of ik hoor of lees wel een oproep of anderszins dwingend advies om te BEWEGEN.
Bewegen moet, bewegen is goed, bewegen is nog veel beter dan goed!
Als je maar beweegt kan je nauwelijks iets overkomen. En als je maar voldoende beweegt ga je misschien wel niet dood... Bewegen lijkt soms op een verzekering tegen de dood.

Regelmatig krijg ik het Spaans benauwd als iemand weer eens zorgelijk naar me kijkt, want ja eh...bewegen hè. Dat doe ik niet veel. De hele dag rijd ik in een (hand)rolstoel en ’s nachts lig ik, zoals, de meeste mensen, rustig in bed. Bewegen is er ook dan niet bij, ik mag al heel blij zijn als de zwaartekracht minder aan mijn rug trekt.

Ik ben iemand van het eeuwigdurende zitten, het ‘grote doodzitten’, om het maar eens modern te zeggen. Mijn zitten schijnt minstens zo erg te zijn als roken. Zitten is immers het nieuwe roken. Ook zo’n slogan waar ik het soms benauwd van krijg. Al moet ik er regelmatig ook hartelijk om lachen.
Dat kan ik als uitzondering: ik bedoel als mens met een dwarslaesie die al langer dan een halve eeuw in een rolstoel zit, eh rijdt, nee leeft eigenlijk!
Een mens dat zelfs nooit zonder hulp op haar benen gestaan heeft, omdat dat simpelweg niet lukt. Een mens dat zich bovendien afvraagt of ze – als je de berichten over de noodzaak van bewegen moet geloven - wel zoveel ongezonder is dan haar lopende leeftijdgenoten. Zich afvraagt wat de gevolgen van eeuwig zitten voor haar brein betekenen.

U snapt wellicht dat ik regelmatig vraagtekens plaats bij uw, altijd sprankelend gepresenteerde boodschap. Ik vind uw missie eerst en vooral nieuwsgierigmakend en prettig om naar te kijken, maar... u voelt ‘m vast al aankomen, ik mis iets.
Ik zou het plezierig vinden om wat antwoorden te krijgen op vragen die mij al jaren af en toe kwellen. Hier komen ze:

1 ) Is er ooit onderzoek gedaan naar het brein van mensen die nooit gelopen hebben?
Zo ja, kunt u me er iets over vertellen of gericht verwijzen naar publicaties?

2 ) Klopt het dat mensen die nooit gelopen hebben geen ruimtelijk inzicht hebben? Zo ja, hoe komt dit?

3 ) Is het waar dat er bij mensen die niet lopen, vooral bij mensen die nooit gelopen hebben, allerlei verbindingen in het brein niet tot stand gekomen zijn. Met als negatieve gevolgen... roept u maar.

4 ) Klopt het dat mensen die niet lopen veel meer kans op stevige depressies hebben?

5 ) Is gebrek aan bewegen te compenseren door een actieve geest en een wakkere manier van in de wereld zijn? Is zappend op de bank hangen anders dan in een rolstoel aan de computer een artikel schrijven waarover je moet nadenken?

U maakt me heel blij met een reactie, professor Scherder. Als drukbezet man is een uitgebreid antwoord wellicht teveel gevraagd.
Ik neem deze zoektocht serieus. Mijn plan is er een serie artikelen over te schrijven voor de site: WijRollen.nl

Uiteraard ben ik in principe tevreden als u me doorverwijst naar andere wetenschappers met expertise op dit terrein. Ik denk aan neurologen, andere neuropsychologen, cardiologen en bewegingswetenschappers.

Ik zie uit naar uw reactie.

Vriendelijke groet,


Petra Jorissen


0 mensen hebben gereageerd

Alles over rollen

Zoeken
Back to top